Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα επέστρεψε - Μεταρρυθμιζόμαστε και είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις
Eurokinissi
Eurokinissi

Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα επέστρεψε - Μεταρρυθμιζόμαστε και είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις

Την εντυπωσιακή πορεία της Ελλάδας από τότε που βρισκόταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, έως σήμερα που αποτελεί ένα παράδειγμα ανάκαμψης και οικονομικής προόδου, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συνέντευξή του με τον Τζόσουα Λίπσκι του Atlantic Council στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας είναι ισχυροί, όπως εξήγησε ο κ Πιερρακάκης «η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 2,3%, περισσότερο από το διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί κατά 60 ποσοστιαίες μονάδες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που κάποτε άγγιζαν το 40% των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, βρίσκονται πλέον κάτω από το 5%».

«Πώς τα καταφέρατε;» ρωτήθηκε από τον κ. Λίπσκι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, και η απάντησή του ήταν «ένας συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας, μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της ανθεκτικότητας του ελληνικού λαού».

Όπως περιέγραψε «όλα αυτά κατακτήθηκαν με κόπο. Η Ελλάδα υπέστη πάνω από μια δεκαετία επώδυνων μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας. Όμως από το 2019 και μετά, με την εκλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μια νέα φάση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων βοήθησε στο να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη σε όλη την οικονομία».

Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, η στρατηγική της κυβέρνησης σήμερα βασίζεται σε μια διπλή προσέγγιση, το άνοιγμα νέων πεδίων ανάπτυξης και η εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων. Η Ελλάδα έχει χαρτογραφήσει πλήρως τα εσωτερικά διοικητικά εμπόδια για εγχώριες και ξένες επενδύσεις και εργάζεται για την άρση τους ένα προς ένα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιερρακάκης ρωτήθηκε για τις προκλήσεις που παραμένουν παρά τη συνολική θετική εικόνα και είπε ότι πράγματι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω της εξάρτησης της χώρας από τις υπηρεσίες και του ταχύτερου ρυθμού ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το ανώτατο σημείο του και ότι οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 11% από το 2019, περισσότερο από το διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η κυβέρνηση έχει επίσης αυξήσει τον κατώτατο μισθό και αντιμετωπίζει την άνοδο του κόστους στέγασης στην Αθήνα με ένα μείγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα προβάλλει τον εαυτό της ως μια περιφερειακή ασφαλή ζώνη σε έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο. Αυτή η σταθερότητα, όπως υποστήριξε ο Υπουργός, στηρίζεται σε μια νέα νοοτροπία «η δημοσιονομική σύνεση δεν είναι πλέον απλώς πολιτική, είναι εμπεδωμένος τρόπος σκέψης».

Στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα όχι μόνο ως ένα παράδειγμα ανάκαμψης αλλά και ως ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του οικονομικού μέλλοντος της Ευρώπης.

Με τις διατλαντικές εντάσεις να αυξάνονται, ειδικά λόγω των αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη. Στόχος είναι μια συμφωνία, ένα πλαίσιο δασμών μεταξύ συμμάχων βασισμένο στον διάλογο, την διαπραγμάτευση και τα κοινά οφέλη. 

Αν και οι άμεσες επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στην εξαγωγική ελληνική οικονομία είναι περιορισμένες, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, οι δευτερογενείς κίνδυνοι, όπως η παγκόσμια επιβράδυνση, είναι υπαρκτοί.

Όσον αφορά την Κίνα «είμαστε ανοιχτοί σε επενδύσεις», είπε ο υπουργός «αλλά πάντα στο πλαίσιο των στρατηγικών προτεραιοτήτων. Και η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι υψίστης σημασίας».

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τη σύσφιξη των σχέσεων με νέες αγορές, όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την περαιτέρω ενοποίηση στο εσωτερικό της ΕΕ. Οι εκθέσεις των Mario Draghi και Enrico Letta ανέδειξαν πόσο κατακερματισμένη παραμένει η εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Για την Ελλάδα, η εξάλειψη των εσωτερικών φραγμών είναι ζήτημα αποτελεσματικότητας όσο και ανάπτυξης.

Όταν ο κ. Πιερρακάκης ρωτήθηκε για το Ψηφιακό Ευρώ, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Η Ελλάδα το στηρίζει. Έχοντας ήδη θεσπίσει νόμους που καθιστούν υποχρεωτικές τις ψηφιακές πληρωμές, η κυβέρνηση θεωρεί την ψηφιοποίηση θεμέλιο λίθο τόσο της οικονομικής μεταρρύθμισης όσο και της βελτίωσης της διακυβέρνησης, από τη μείωση της φοροδιαφυγής έως την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου που εκκρεμεί από τον 19ο αιώνα.

«Το μήνυμα είναι απλό», κατέληξε ο Υπουργός. «Η Ελλάδα επέστρεψε. Είμαστε σταθεροί, μεταρρυθμιζόμαστε και είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις. Αυτή δεν είναι απλώς μια ιστορία ανάκαμψης, είναι ένα σχέδιο για το τι μπορεί να πετύχει η σταθερή μεταρρύθμιση, ακόμη και σε ταραγμένους καιρούς».