Κυρ. Πιερρακάκης: Η καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας είναι κομμάτι της στρατηγικής μας
Eurokinissi/ Ραφαήλ Γεωργιάδης
Eurokinissi/ Ραφαήλ Γεωργιάδης

Κυρ. Πιερρακάκης: Η καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας είναι κομμάτι της στρατηγικής μας

Κομμάτι της στρατηγικής μας για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας είναι η εφαρμογή http://stop-bullying.gov.gr, η οποία περιλαμβάνει «επιμόρφωση εκπαιδευτικών, δράσεις ενεργού πολίτη, καθιέρωση ξεκάθαρων κανόνων λειτουργίας και συμπεριφοράς στα σχολεία», όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Το http://stop-bullying.gov.gr είναι κομμάτι της στρατηγικής μας, που περιλαμβάνει επιμόρφωση εκπαιδευτικών, δράσεις ενεργού πολίτη, καθιέρωση ξεκάθαρων κανόνων λειτουργίας και συμπεριφοράς στα σχολεία».

Η ενδοσχολική βία αποτέλεσε και ένα από τα θέματα που έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη επισκόπησή του στο Facebook.

Κυρ. Μητσοτάκης: Επί τάπητος η καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας 

Αναφορικά με την ενδοσχολική βία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τα κάτωθι:

«Να έρθω τώρα στον κυβερνητικό απολογισμό της εβδομάδας και σε όσα ξεχώρισα.
Και θα ξεκινήσω με την Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Όπως πολυσύνθετο είναι το πρόβλημα, αντιστοίχως πολύπτυχη είναι και η Στρατηγική μας. Το λέω για να προλάβω εκείνους που θα σκεφτούν ότι οι παρεμβάσεις μας εξαντλήθηκαν σε όσα μέτρα παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Παιδείας την Τρίτη από τη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζω συνοπτικά τη λειτουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr για επώνυμες αναφορές από μαθητές και γονείς για περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Ήδη μέχρι χθες έγιναν 36 καταγγελίες και ανέλαβαν τη διακρίβωσή τους οι ομάδες ειδικών (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) που έχουν συσταθεί ανά Σχολική Περιφέρεια. Αυτό είναι και το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης «Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα, Μπορείς» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται ήδη με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και τους ευχαριστούμε. Το βίντεο μπορεί να είναι σκληρό, αλλά η πραγματικότητα είναι ακόμη σκληρότερη, απάνθρωπη για όσους και όσες τη βιώνουν. Η ανοχή, η αποσιώπηση ή η ατιμωρησία τέτοιων περιστατικών τραυματίζει ακόμα περισσότερο τα θύματα των επιθέσεων και δεν δίνει τη δυνατότητα στους δράστες να καταλάβουν τη βαρύτητα των πράξεών τους.

Οι διδάσκοντες και πρωτίστως οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης θα λάβουν ειδική επιμόρφωση για το πώς να προλάβουν ή να χειριστούν πράξεις βίας μέσα στο σχολείο. Παράλληλα εισάγονται προγράμματα δράσεων Ενεργού Πολίτη, αλλά και εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής, από το νηπιαγωγείο μέχρι την Α’ Λυκείου.


Για τους μαθητές και τις μαθήτριες προβλέπονται αυστηρότερα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα αν βιαιοπραγούν σε βάρος των συμμαθητών τους, τους εκφοβίζουν ή καταγράφουν με το κινητό εκπαιδευτικούς ή άλλα παιδιά. Στο εξής θα υπάρχει και συνευθύνη γονέων και κηδεμόνων που θα κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές από βανδαλισμούς των παιδιών τους.

Πρέπει να μας προβληματίσει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν 3.099 ανήλικοι δράστες σε περιστατικά βίας και παραβατικότητας και έγιναν 500 συλλήψεις για ναρκωτικά, κλοπές, διαρρήξεις, κατοχή όπλων και για σωματικές βλάβες. Γι’ αυτό σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία νέο πενταψήφιο νούμερο 10201 και ειδικά εκπαιδευμένοι τηλεφωνητές στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αττικής θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο από γονείς, θύματα ή μάρτυρες βίαιων περιστατικών για άμεση κινητοποίηση. Θα υπάρξει και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, αντίστοιχη του panic button που λειτουργεί ήδη για την ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα, η Επιστημονική Επιτροπή που συστήσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο θα συνδράμει με την τεχνογνωσία της στην πρόληψη και τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών βίας με ανηλίκους, πώς θα συλλειτουργήσουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο υπουργεία, φορείς, δομές και υπηρεσίες.


Θα κλείσω αυτό το θέμα εκφράζοντας τη λύπη μου που μια ακόμη φορά η αντιπολίτευση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων απέναντι σε ένα μεγάλο και ιδιαίτερα ευαίσθητο πολυπαραγοντικό κοινωνικό θέμα. Χρειάζεται συστράτευση για να προστατεύουμε τα παιδιά μας, τόσο τα θύματα όσο και τους θύτες, όλα τους είναι παιδιά μας. Χωρίς στρουθοκαμηλισμό, ιδεολογικές αγκυλώσεις και φθηνό λαϊκισμό αλλά κοιτώντας κατάματα το πρόβλημα και συμβάλλοντας στην αντιμετώπισή του.

Η κουλτούρα του σεβασμού προς τον άλλον, προς τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική περιουσία χτίζεται από το σχολείο. Και οικοδομείται όταν πλάι στα δικαιώματα τοποθετούμε και τις υποχρεώσεις. Αν τα παιδιά μας μάθουν να σέβονται περισσότερο το δημόσιο σχολείο τότε θα σέβονται ως ενήλικοι περισσότερο και το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά θα γίνουν και πιο υπεύθυνοι πολίτες. Η κουλτούρα της ανομίας -που υποθάλπεται δυστυχώς εδώ και δεκαετίες και από το κράτος- είναι ένα σαράκι για τη δημοκρατία και την κοινωνία».