«Χρειαζόμαστε μία ενιαία στρατηγική, κυρίως για τα δημόσια πανεπιστήμια, την οποία ο νόμος υπηρετεί. Το 80% των άρθρων του Νόμου αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Με αυτόν τον τρόπο λύνουμε αυτή την ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός και ταυτόχρονα ανοίγουμε το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας περισσότερο, το διεθνοποιούμε», πρόσθεσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι «η χρηματοδότηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει αυξηθεί κατά 50%» και σημείωσε ότι «700 εκατομμύρια ευρώ δίνονται μόνο για νέες φοιτητικές εστίες».
Με αφορμή την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο ο κύριος Πιερρακάκης «Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος και γιατί δεν θα ψηφίσει τα άρθρα για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι δεν έχουν διαβάσει τον Νόμο γιατί χρησιμοποίησαν ένα επιχείρημα ως λόγο καταψήφισης που είναι ο πυρήνας του Νόμου».
«Τα κριτήρια για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.
Κριτήρια και προϋποθέσεις εγγραφής
Ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ εξήγησε αναλυτικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εγγραφής σπουδαστών στα νέα πανεπιστήμια και διευκρίνισε, για πολλοστή φορά, ότι «ο συντελεστής της χαμηλότερης βάσης εισαγωγής είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί, για να δικαιούται κάποιος να αιτηθεί την εγγραφή του σε αυτά τα πανεπιστήμια.
Από εκεί και πέρα το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά θα διαμορφώνει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, τα δικά του κριτήρια τα οποία θα είναι ανάλογα με αυτά του μητρικού ιδρύματος και τα οποία εγκρίνει η ΕΘΑΑΕ, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα εισάγεται σε μια ιατρική σχολή με βαθμό 11, αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει και επειδή αυτά τα πανεπιστήμια δεν διακυβεύουν τη φήμη τους για κανένα λόγο».
Μειωμένο κατά 50% το κόστος ίδρυσης εκτός Αττικής - Θεσσαλονίκης
Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης αποκάλυψε ότι το κόστος ίδρυσης ενός μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου στην Αττική (πλην νήσων) και στη Θεσσαλονίκη θα διαφέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα και πως για ένα μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο εκτός Αττικής-Θεσσαλονίκης το κόστος (εγγυητικές και παράβολα) θα είναι στο 50%, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο ευρώ.
«Μειώνεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ το κόστος ίδρυσης για περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο για να στηρίξουμε προσπάθειες ίδρυσης τέτοιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».