Η πρώτη μας επιλογή -αυτό είναι που τονίζει ο πρωθυπουργός και για οποιονδήποτε από εμάς μετέχει στην ομάδα του- είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και την αξία της αυτοδύναμης κυβέρνησης, την αξία των γρήγορων αποφάσεων, την αξία της ταχύτητας, την είδαμε σε κάθε κρίση που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, Που ο πρωθυπουργός κλήθηκε να διαχειριστεί, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, από τη Βοστώνη.
Όπως ανέφερε, είτε ήταν ο Έβρος (εκεί όπου κάποιες αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν κυριολεκτικά σε δευτερόλεπτα), είτε ήταν το πρώτο απαγορευτικό που έπρεπε να φτιάξουμε το 13033 σε ώρες.
Αυτά τα ζητήματα εκ των πραγμάτων σε μια «χώρα εκκρεμοτήτων» όπως η χώρα μας - γιατί έχουμε υπερβεί πολλές, αλλά μένουν πάρα πολλές εκκρεμότητες ακόμη - και στα θέματα που χειρίζεται το δικό μου υπουργείο, πρέπει να έχουμε ταχύτητα και εκεί χρειαζόμαστε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία είναι μια κυβέρνηση πλουραλιστική, όπως απέδειξε ο πρωθυπουργός σε σχέση με το ποιοι και πώς συμμετέχουν, συμπλήρωσε
Και τόνισε: «Από εκεί και πέρα λοιπόν, η πρότασή μας είναι αυτή και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως ρεαλιστικό να πούμε ότι θα λάβει την αυτοδυναμία και αυτό είναι που θα διεκδικήσουμε από την ψήφο των πολιτών».
Επισήμανε ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρόταση της ΝΔ, είναι απολύτως ρεαλιστικό να πούμε ότι θα λάβει την αυτοδυναμία και αυτό είναι που θα διεκδικήσουμε από την ψήφο των πολιτών» και αναφέρθηκε στις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.
Για την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης, ο υπουργός μίλησε για «μια ένταση, μια τοξικότητα στο εγχώριο πολιτικό περιβάλλον από τα χρόνια των μνημονίων θα έλεγα μέχρι σήμερα, πρόκειται για δομικό κομμάτι της πολιτικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει. Αυτή υπερβαίνει τα πρόσωπα» είπε.
Και συνέχισε: «Θα ήταν υγιές συνολικότερα για τη χώρα, να μπορέσουμε κάποτε να το υπερβούμε εφόσον πλέον είμαστε σε μια πολύ μεγάλη κανονικότητα απ' ό,τι ήμασταν στα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και να μην υπάρχουν πια αυτές οι προσωπικές επιθέσεις, αυτός ο τοξικός πολλαπλασιαστής που κομίζει η αντιπολίτευση στον πολιτικό διάλογο της χώρας μας».
Για Π. Πολάκη
Σχολιάζοντας την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι «η ανάρτηση με τα πρόσωπα των δημοσιογράφων, ασπρόμαυρα, με έναν τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές, μιλάει από μόνη της» και έκανε λόγο για «αυτονόητη ενέργεια, έπρεπε να γίνει, αλλά δεν νομίζω ότι αρκεί. Νομίζω ότι πρέπει να υπερβεί η αξιωματική αντιπολίτευση πολλά πράγματα, πολλά δομικά στοιχεία του εαυτού της».
«Αυτό το οποίο ουσιαστικά λέμε, είναι το ότι υπάρχει μία ένταση, μία τοξικότητα στο εγχώριο πολιτικό περιβάλλον από τα χρόνια των μνημονίων μέχρι σήμερα, που ήταν δομικό κομμάτι της πολιτικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει. Αυτή υπερβαίνει τα πρόσωπα.
Μπορεί κανείς να το δει αυτό το κλίμα, να υπάρχει στη Βουλή οποτεδήποτε συζητάμε ένα νομοσχέδιο και νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ υγιές συνολικότερα για τη χώρα να μπορέσουμε κάποτε να το υπερβούμε, εφόσον πλέον είμαστε και σε μια πολύ μεγαλύτερη κανονικότητα από ότι ήμασταν τα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, και να μην υπάρχουν πια αυτές οι προσωπικές επιθέσεις.
Αυτός ο τοξικός πολλαπλασιαστής θα έλεγα, που κομίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στον πολιτικό διάλογο της χώρας» σημείωσε ακόμα σχετικά», υπογράμμισε.
Για τεχνική νοημοσύνη
«Σε όλον τον κόσμο μιλάνε για τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όχι γιατί έχουμε υπερβεί όλες μας τις δυσκολίες, ή επειδή είμαστε τεχνολογικά καινοτόμοι, είμαστε οργανωσιακά καινοτόμοι».
«Οι ίδιοι είμαστε γνωσιακά καινοτόμοι. Ήμασταν απλά «ο πολύ κακός μαθητής στην τάξη, ο οποίος υπερέβη μέσα σε τρία χρόνια το μέσο όρο των μαθητών». Πρώτα έπρεπε πριν την τεχνητή νοημοσύνη να διεκδικήσουμε τη σκέτη νοημοσύνη, δηλαδή να έχουμε ένα κράτος το οποίο είναι νοήμον, να μπορεί να εκδίδει συντάξεις στην ώρα του, να μπορεί να λύνει κάποια βασικά θέματα», σημείωσε.
Τώρα που τα βασικά θέματα ένα μετά το άλλο τα λύνουμε - θα έχουμε σύντομα και άλλες αλλαγές και στην προεκλογική περίοδο που θα συζητήσουμε. Tο επόμενο βήμα είναι «να μη χάσουμε το επόμενο τρένο», να μην κοιτάμε διαρκώς το πώς λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, να μη χάσουμε όλα αυτά τα οποία έρχονται και παντού, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που μπήκε στα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). Είμαστε στους πρώτους τρεις που το πέτυχαν αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα όπως τόνισε, ήδη μιλάνε για τεχνητή νοημοσύνη στην οδήγηση, για αυτοκίνητα, φορτηγά που θα μπορούν να μην έχουν οδηγό, θα μπορεί κάποιος να κάνει ένα χειρουργείο από απόσταση.
Ακόμα, αναφέρθηκε στις ουρές που γλίτωσαν οι πολίτες, και όσον αφορά στην υποβολή αιτήσεων του market pass, έκανε λόγο για πάνω από δύο εκατομμύρια αιτήσεις που έγιναν. Οι πληρωμές, όπως σημείωσε, ξεκινούν από τις 3 Μαρτίου, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων
«Τη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε από κοινού με τους συμβολαιογράφους τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου, ο οποίος σε πρώτη φάση θα είναι ένα ψηφιακό σύστημα πιλοτικό, θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι συμβολαιογράφοι και να αντλήσουν όλον αυτόν τον πακτωλό χαρτιών που ζητούν τώρα από τους πολίτες, να τον αντλούν ψηφιακά» αποκάλυψε από την Βοστώνη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε ότι εφόσον το ακίνητο του ενδιαφερόμενου πολίτη είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο, θα μπορεί ο συμβολαιογράφος να αντλήσει όλα τα στοιχεία, τα έγγραφα τα οποία αφορούν το ακίνητο αυτόματα με μια πλατφόρμα που θα έχει μπροστά του.
«Αυτό είναι μια μεγάλη ποιοτική αλλαγή, το κάναμε μαζί με τους συμβολαιογράφους για να είναι χρηστικό και λειτουργικό», υπογράμμισε.