Ερώτηση για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος σε μη δικαιούχους συνταξιούχους φέρνει στην Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή το θέμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος έλαβε το βοήθημα της λεγόμενης 13ης σύνταξης στο τέλος του 2016.
Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κατηγορεί την κυβέρνηση για προχειρότητα και η ανεπάρκεια στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση οποιασδήποτε πολιτικής.
Όπως επισημαίνει στην ερώτηση ο κ. Αυγενάκης, την ίδια ώρα που έρχεται στο φως η ομολογία - σοκ της διοίκησης του ΕΦΚΑ ότι δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις διότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι την διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε την βοήθεια της ΕΕ για την πληρωμή των συντάξεων», δημοσιεύεται και περιστατικό πίστωσης του περίφημου βοηθήματος -αυτό που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «13η σύνταξη» τα περασμένα Χριστούγεννα- σε πρόσωπο που δεν το δικαιούται.
Ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα – αποκάλυψη, εν ενεργεία Βουλευτής έλαβε στον τραπεζικό του λογαριασμό το έκτακτο βοήθημα, ενώ δεν το δικαιούται, αφού αποδίδεται μόνο σε συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 850 ευρώ σύνταξη. Προφανώς, δεν είναι η μόνη περίπτωση και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που έχει αποδοθεί σε μη δικαιούχους το σχετικό επίδομα.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κο. Μπαλαούρα, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί ως εργαζόμενος, αλλά η σύνταξή του έχει ανασταλεί, καθώς παίρνει τη βουλευτική αποζημίωση. Ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παραδέχεται το γεγονός και υποστηρίζει ότι ο λόγος που του χορηγήθηκε είναι ότι στο σύστημα εμφανιζόταν ως χαμηλοσυνταξιούχος των 550 ευρώ, καθώς η σύνταξη που λαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος ως πρώην υπάλληλός της έχει περικοπεί λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας. Έτσι, αυτομάτως του πιστώθηκαν 300 ευρώ, που κατατέθηκαν στο λογαριασμό του εξαιτίας λάθους του συστήματος, ενώ ο ίδιος θρασύτατα τονίζει, ότι διέθεσε το επίδομα στο ταμείο ανέργων και αλληλεγγύης του συνδικαλιστικού του φορέα, προφανώς περιφρονώντας το γεγονός ότι τα χρήματα ανήκουν – και πρέπει να επιστραφούν - στους Έλληνες φορολογούμενους.
Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, η αποκάλυψη προκαλεί αίσθηση και επιβεβαιώνει την ορθότητα της κριτικής εναντίον αυτής της αποσπασματικής και αναιτιολόγητης κυβερνητικής απόφασης, αφού εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με πλήρη προχειρότητα. Είναι βέβαιο, προσθέτει, ότι η καταβολή του επιδόματος, αυτό που ο κυβερνητικός Βουλευτής χαρακτηρίζει ως «αδυναμία του συστήματος» έχει δοθεί και σε χιλιάδες άλλους που δεν το δικαιούνται καθώς ο νόμος δεν περιλάμβανε καμία εξαίρεση για αυτούς για τους οποίους έχει ανασταλεί η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης ή άλλες δικλείδες ασφαλείας.
Κλείνοντας, με βάση τα παραπάνω ρωτά αν «Γνωρίζετε ποιοι έχουν λάβει το έκτακτο βοήθημα, αν πληρούν το κριτήριο χορήγησής του και έχει γίνει παράνομη καταβολή του και σε άλλους μη δικαιούχους» και αν «Έγινε η επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος επιδόματος του ανωτέρω Βουλευτή στο ελληνικό Δημόσιο».