Του Γιάννη Σιδέρη
«Όμφακες εισίν» κατά τον γνωστό Αισώπειο μύθο, όπου η πεινασμένη αλεπού δεν έφτανε να φάει τα σταφύλια και τα εγκατέλειψε περιφρονητικά, επειδή ήταν, λέει, αγουρίδες!
Με την ίδια επιθετική «οίηση» χθες, μεσούσης της συνεδρίασης του Eurogroup, κυβερνητικοί κύκλοι διοχέτευαν τη... γενναία άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θα έκανε άρον-άρον τη διαπραγμάτευση, απλώς και μόνο για να κλείσει αυτή (και να πάρει η χώρα την υποδόση των 2 δισ. ευρώ).
Αξιοποιούσαν δε τις λίγες δηλώσεις συμπάθειας, όπως του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, για να υποστηρίξουν ότι επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Εμμέσως πρόβαλαν ως κατάκτηση τα αυτονόητα, ότι δηλαδή είναι έτοιμα προς εκταμίευση μέσα στις επόμενες ημέρες τα 2 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Φυσικά αυτά δεν εκταμιεύτηκαν, αλλά προφανώς αποτελούν λεπτομέρεια, καθώς σε κυβερνητικό σημείωμα διαβεβαιώνεται ότι οι εκκρεμότητες που απομένουν θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Επιτίθενται και προς όσους, λόγω επιστημονικής επάρκειας, αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά την ετοιμότητα της χώρας να απορροφήσει ποσά που έχει ζωτική ανάγκη, λέγοντας: «διαψεύστηκαν όσοι ισχυρίζονταν τις προηγούμενες ημέρες ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».
Το γεγονός ότι δεν βγήκε λευκός καπνός και δεν δόθηκε η εντολή για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ δεν τους πτοεί (ίσως επειδή «είμαστε όμηροι της επιτυχίας μας», όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος). Ούτε τους προβλημάτισε το γεγονός ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε πως είναι ανάγκη να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες, προκειμένου να εκταμιευτούν τα 2 δισ. ευρώ. Και όσο αυτά καθυστερούν, τόσο οι ανάγκες αυξάνονται, και η υποδόση καθίσταται σταγόνα στην έρημο μιας αγοράς με πασιφανή συμπτώματα οικονομικής αφυδάτωσης.
Ακόμη και ο προσηνής προς τον κ. Τσίπρα, Πιέρ Μοσκοβισί, με έμμεσο τρόπο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υπάρχουν ακόμη θέματα που δεν έχουν συμφωνηθεί, κάποια εκ των οποίων είναι αρκούντως σημαντικά , όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι πλειστηριασμοί.
Ως καμπανάκι ηχεί και η προειδοποίηση του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος και θα πάρει την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση, και προειδοποίησε ότι τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση θα διατεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι προαπαιτούμενα θα έχουν πλήρως ολοκληρωθεί.
Παρόλα αυτά, η αντικειμενικότητα επιβάλλει να αναγνωρίσουμε ότι το κλίμα στο Eurogroup για την Ελλάδα, ήταν ελαφρώς καλύτερο από ό,τι προοιωνίζονταν οι κυβερνητικές αποτυχίες επί των ανολοκλήρωτων υποχρεώσεων που έχουμε υπογράψει.
Η μία ανάγνωση είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχθεί πως θα μας κρατήσουν στην Ευρωζώνη ως τον φτωχό συγγενή. Η άλλη ανάγνωση, ανώτατων κυβερνητικών στελεχών με τα οποία συνομίλησε το liberal.gr, απέδιδε το ελαφρώς καλύτερο κλίμα, στην «επιτυχή πολιτική διαπραγμάτευση» που ήδη διεξάγει η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός ανάλωσε για πολλοστή φορά πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, με τα συνεχή τηλεφωνήματα σε Μέρκελ, Γιούνκερ, Ολάν, ενώ (κατά τη γνωστή ελληνική ιδιαιτερότητα) προσανατολίζεται να θέσει το ζήτημα και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 11ης-12ης Νοεμβρίου στη Μάλτα, η οποία όμως έχει επίσημο και μοναδικό θέμα στην ατζέντα της το προσφυγικό.
Σήμερα το πρωί συγκαλείται το υπουργικό, προκειμένου γίνει αποτίμηση και να διασκεδαστεί η περαιτέρω κυβερνητική υποχώρηση στα εισοδηματικά όρια των πλειστηριασμών που δέχτηκε η κυβέρνηση, καθώς και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.
Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να κάνει νύξη, ως μήνυμα προς τους έξω, το υπάρχον σχέδιο, ότι για τα νέα δάνεια που θα λαμβάνονται από δω και στο εξής, ξεκινάει μια νέα εποχή όπου δεν θα τυγχάνουν καμιάς προστασίας.