Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει πρόθεση να μην συμπεριληφθεί ο Κ. Καραμανλής στα ψηφοδέλτια

Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει πρόθεση να μην συμπεριληφθεί ο Κ. Καραμανλής στα ψηφοδέλτια

Η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από τα καθήκοντα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά το τραγικό συμβάν, «αναλαμβάνοντας την πολιτική αντικειμενική ευθύνη παρά το γεγονός ότι υπάρχει αλληλουχία γεγονότων και διαχρονικών παθογενειών, τιμά τον κ. Καραμανλή στο επίπεδο αυτό», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι ο Κώστας Καραμανλής στα ψηφοδέλτια, στις εκλογές».

 «Από τη ΝΔ δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος. Αλλού είναι τα ζητήματα για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Η ανάληψη της πολιτικής αντικειμενικής ευθύνης παρά το γεγονός ότι υπάρχει αλληλουχία γεγονότων και διαχρονικών παθογενειών, τιμά τον κ. Καραμανλή στο επίπεδο αυτό», συμπλήρωσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου γνωστοποίησε παράλληλα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, ότι θα ανακοινωθούν άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, σημειώνοντας ότι επίσης πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να καλέσει τα πολιτικά κόμματα στην επόμενη Βουλή να δεσμευτούν στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει την ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων την τελευταία 20ετία. 

Οι παθογένειες υπάρχουν σε βάθος χρόνους και καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα εξαλείψει, τόνισε και υπογράμμισε πως η τωρινή κυβέρνηση θα ρίξει άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας, ενώ αναφερόμενος στην αλόγιστη απόδοση ευθυνών έκανε λόγο για «ψέμματα», «προπαγάνδα» και «καπηλεία χειρίστου είδους πολιτικής εκμετάλλευσης».

Ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με όσα κατηγορεί ο Γιάννης Ραγκούσης την κυβέρνηση περί παράνομης μετάταξης του σταθμάρχη Λάρισας, είπε ότι από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας υπήρξε μια απόπειρα διασποράς στην κοινή γνώμη της άποψης ότι υπήρχε κομματική παρέμβαση στην τοποθέτηση του σταθμάρχη.

«Δείχνει πώς σκέφτονται. Ούτε τα προσχήματα», ανέφερε και σημείωσε πως το υπουργείο εσωτερικών έχει απαντήσει στην πρώτη ανάρτηση του κ. Ραγκούση περί παρανόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο οργανισμός ζητούσε 18 σταθμάρχες και βρέθηκαν μόνο 2.

«Τι είδους πολιτική παρέμβαση και πολιτικό μέσο χρειάζεται για αυτή την τοποθέτηση;», συνέχισε και είπε πως γίνεται έρευνα αν ο σταθμάρχης είχε περάσει εκπαίδευση και είχε την εμπειρία να βρεθεί μόνος του σε αυτή τη βάρδια ενώ διερευνώνται και άλλα περιστατικά. Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική παρέμβαση θα είχε νόημα όταν για την ίδια θέση ενδιαφέρονταν παραπάνω από ένας. «Όλες οι πτυχές της υπόθεσης δεν υπάρχει περίπτωση να μη διερευνηθούν», διαβεβαίωσε.

Σε ότι αφορά σχετική τοποθέτηση του 'Αδωνι Γεωργιάδη για τον περιφερειακό διευθυντή του σταθμάρχη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι όλα διερευνώνται ενώ με αφορμή επόμενη παρεμφερή ερώτηση απάντησε πως δεν είναι σοβαρή συζήτηση η κομματική ιδιότητα του σταθμάρχη. «Το πρόβλημα με το σταθμάρχη ή τον προϊστάμενό του είναι αν είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή αν έκανε ένα απερίγραπτο λάθος;», σημείωσε.

«Καμία ευθύνη δεν θα μείνει αδιερεύνητη σε οποιαδήποτε επίπεδο», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είπε ότι είναι υπερκομματική, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο της δικαιοσύνης και τα ευρήματά της θα είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης να τα αξιολογήσει.

«Επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο», είπε σε ερώτηση πότε θα υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης στο 100% του εγχώριου σιδηροδρόμου. Ανέφερε ότι το έργο λειτουργεί στο 70% και αυτό θα πήγαινε να δει ο πρωθυπουργός και πως δυστυχώς δεν έχει εγκατασταθεί το σύστημα αυτό στο μοιραίο 30%.

Για την αποστολή της LIBE στην Ελλάδα μετά την σιδηροδρομική τραγωδία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών - Μεταφορών Γιώργου Γεραπετρίτη.

Στην ερώτηση για το εάν θα υπάρξει εισήγηση για την αύξηση του πρώτου μισθού, στο προσεχή Υπουργικό Συμβούλιο, όπως είχε προαναγγείλει προ εβδομάδων η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε διευκρινίσεις.

Την Πέμπτη ο Γ. Γεραπετρίτης ενημερώνει το Υπουργικό Συμβούλιο

Στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11 το πρωί ο Υπουργός Επικρατείας και υπουργός Υποδομών - Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ενημερώσει για τα ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος και θα συζητηθούν ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται για κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος αναφέρθηκε ακόμα στις ενέργειες της κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, ώστε να βελτιωθεί άμεσα η ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Επίσης, θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από άλλες φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία για να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ακόμη πιο ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο. Είπε επίσης ότι θα προτείνει σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος στην επόμενη Βουλή να συσταθεί Ειδική Επιτροπή δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία.

«Χρέος όλων μας - όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός - είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Επίσης, αποτελεί προτεραιότητα να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή και να μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας έτσι ώστε αφενός να αποκλειστεί η επανάληψή της κι αφετέρου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν».

Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια του σοκ που έχει προκαλέσει το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο πόνος, η θλίψη, η οργή περισσεύουν καθώς κανείς δεν έχει ακόμη καταφέρει να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί το φρικτό, το αποτρόπαιο αυτό συμβάν.

Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειες αυτών που έχασαν τους ανθρώπους τους τόσο άδικα, τα παιδιά, τους γονείς, τα αδέρφια τους, είναι στους ανθρώπους που έχασαν φίλους και συναδέλφους. Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες συμπονούμε και συμπαραστεκόμαστε στο απερίγραπτο δράμα που έφερε αβάσταχτο πόνο σε δεκάδες οικογένειες και στους οικείους τους. Στην τραγωδία που πάντα θα βασανίζει τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική μας μνήμη».

«Είναι εύλογο ότι η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν δεν συνέτρεχαν μια σειρά συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τόνισε ότι είναι υπερκομματική, τεχνοκρατική και έχει επάρκεια ενώ όπως είναι αυτονόητο δεν θα ασχοληθεί με την απόδοση ευθυνών για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Θα επιτελέσει το έργο της, με διαφάνεια, με αντικειμενικότητα, χωρίς παρεμβάσεις, με πληρότητα στο συντομότερο δυνατό χρόνο ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Αντιθέτως τα συμπεράσματά της θα τεθούν στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός απέστειλε νωρίτερα επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την προτεραιοποίηση των υποθέσεων που αφορούν στη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης και κατά την κρίση του κ. Ντογιάκου ανάθεση στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο της υπόθεσης αυτής.

Ειδική αναφορά έκανε στην παθογένεια των ελληνικών σιδηροδρόμων που είναι διαχρονική και πολύπλευρη και απαρίθμησε μια σειρά από αμάχητα γεγονότα όπως το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Μάιο του 2017 στο 'Αδενδρο Θεσσαλονίκης όπου σκοτώθηκαν 4 άτομα και τραυματίστηκαν 10.

Επίσης, βανδαλισμοί και αδυναμία αποκατάστασης ζημιών με συνέπεια να σταματήσει σταδιακά η λειτουργία και του παλιού συστήματος της προηγούμενης τεχνολογίας όπου αυτό υπήρχε, οι διαδοχικές παρατάσεις σε μια σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2014 και έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016, οι χρόνοι απόκρισης διάφορων δομών του ελληνικού κράτους για προμήθειες, προσλήψεις, η συνέπειες της περιόδου των μνημονίων στη στελέχωση και λειτουργία του Οργανισμού, η αλληλουχία λαθών το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος.

Τόνισε ότι επιδιώκεται η αλήθεια και η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα χυθεί άπλετο φως σε κάθε διάσταση του γεγονότος.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η ορθολογική αποτίμηση της κατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν αποσκοπεί ούτε μπορεί να το πετύχει, να άρει αυτό το πέπλο οδύνης που έχει καλύψει την πατρίδα μας και σκιάζει τα πάντα. «Δεν βοηθά όμως ούτε ο μηδενισμός, ούτε οι γενικοί αφορισμοί, ούτε πολύ περισσότερο τα ψέματα που διακινούν ορισμένοι από την πρώτη κιόλας στιγμή της τραγωδίας».

«Ένα πράγμα είναι η ευθύνη σε κάθε επίπεδο κι ένα άλλο είναι η απόπειρα καπηλείας της θλίψης αλλά και της οργής που χαρακτηρίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο

 

Διαβάστε ακόμα:

Αδ. Γεωργιάδης: Η τοποθέτηση του σταθμάρχη έγινε από συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

ΕΛΚ: Ανάρμοστη η αποστολή της LIBE στην Ελλάδα μετά την σιδηροδρομική τραγωδία