«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα λόγω της επίμονης άρνησης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισήμανε την ανάγκη φύλαξης των συνόρων. «Ήταν μια μακρά και δύσκολη συνεδρίαση στην οποία δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διευκρίνισε ότι θα γίνουν δηλώσεις από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου αργότερα που απηχούν την εικόνα των υπολοίπων 25 κρατών της ΕΕ».
«Υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου αλλά Πολωνία και Ουγγαρία διαφώνησαν σήμερα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέδειξε την «ανάγκη να συνεργαστούμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών έτσι ώστε οι ευάλωτοι να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα».
«Πρέπει να βρούμε τρόπους να αποτρέψουμε τους διακινητές να βάζουν ανθρώπους σε βάρκες» επανέλαβε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως είναι «ελληνική επιτυχία ότι πολύ λιγότερες βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία» γιατί «γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό είναι περιορισμένη».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί ήθελαν να καταδείξω την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των μεταναστών ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην μπαίνουν καν στα σαπιοκάραβα. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι πλέον πολύ λίγες βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία. Και αν δείτε τα στοιχεία πλέον είναι πολύ λιγότερες οι βάρκες που έρχονται στο Αιγαίο».
«Ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης στις σχέσεις με την Τουρκία»
Για την επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, είπε: «Θα είναι η πρώτη συνάντηση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές ώστε να αποτρέπουμε βάρκες να φεύγουν. Η ΕΕ έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και ενδεχομένως να ξοδέψει και άλλα. Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος αρκεί να το θέλει και η ίδια».
Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα».
Σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή συζήτηση για τα ευρωτουρκικά και για το αν η Frontex εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων ανέφερε: "Είχαμε σταθερά καλή συνεργασία με τη frontex. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καθόλου το ζήτημα που αναφέρετε. Έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Δεν είναι ΜΚΟ."
Σε ερώτηση για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Ο Μπελέρης μπήκε στη φυλακή με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις. Ελπίζω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Η επίλυση ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα μείνει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα», σημείωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήδη για το θέμα ενημέρωσε τους ομολόγους τους.
Για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την πιθανή προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κυρίου Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, τη μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τη δυνατότητα να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που δεν μας είχαν επιλέξει στο παρελθόν. Θα δούμε εν καιρώ τι θα γίνει με την αντιπολίτευση. Πρώτο μου μέλημα είναι να προωθήσω με μεγάλη ταχύτητα το κυβερνητικό έργο».
Ο πρωθυπουργός μίλησε στη συνέχεια, για την επικείμενη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα: «Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο που υπήρχε, ήταν η πολιτική αβεβαιότητα. Από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει και σύντομα θα την έχουμε. Ενθαρρυντικές είναι και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την ανάπτυξη».
«Εχουμε περάσει τα χειρότερα στο μέτωπο του πληθωρισμού»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Liberal, Γ. Παπακωνσταντίνου για την πορεία της οικονομίας μετά και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος στα τρόφιμα, αλλά έχουμε περάσει τα χειρότερα». «Επιμένω σε αυτή την πρόβλεψη» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης και τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι. «Το καλάθι θα συνεχιστεί για ακόμη 6 μήνες γιατί ήταν επιτυχημένο μέτρο. Προφανώς, δεν θα αρκεστούμε μόνο εκεί. Θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η απάντηση δεν είναι τα επιδόματα αλλά η ενίσχυση του εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μείωση στη φορολογία. Θα νομοθετήσουμε και την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Δεν νομίζω να ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολόγηση των προγραμμάτων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χωρίς συμπεράσματα για το μεταναστευτικό
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου αναμενόταν εξίσου δύσκολη όσον αφορά το μεταναστευτικό, με Πολωνία και Ουγγαρία να τηρούν αδιάλλακτη στάση έναντι της συμφωνίας που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών προ ημερών μπλοκάροντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού.
Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν δέχονται την απόφαση που ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία στις 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης και για το λόγο αυτό εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης.