«Η Τουρκία με τις ενέργειές της έχει περιέλθει σε καθεστώς απομόνωσης στο πλαίσιο των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μία ημέρα μετά την συμμετοχή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, παραχωρώντας συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα» επεσήμανε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής αποτελεί ένα θετικό βήμα για την ελληνική πλευρά, αφού καλύπτει πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Σχολιάζοντας μάλιστα τη χθεσινή συνεδρίαση, υπογράμμισε το θετικό κλίμα που επικράτησε σε σχέση με τις ελληνικές διεκδικήσεις και ότι ο ίδιος κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αφορούν μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Αντιθέτως, αυτές προκαλούν περαιτέρω αστάθεια και αβεβαιότητα στην περιοχή και αποτελούν συνέχεια της συμπεριφοράς που εν γένει επιδεικνύει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες, όπως είναι οι παράνομες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο, η επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, και οι απειλές για το προσφυγικό, οδηγώντας την Ένωση να της επιβάλει κυρώσεις.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι πέρα από τις χώρες που μας στήριξαν ρητά, η πλειοψηφία των χωρών δε βρίσκεται μακριά από τις θέσεις της Επιτροπής.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ γίνεται πολύ βαρύ», καθώς «το να προχωράς τα σχέδιά σου και να μην βρίσκεις κανέναν τελικά να νομιμοποιεί αυτές τις ενέργειές σου δεν είναι το πιο απλό και το πιο εύκολο στις διεθνείς σχέσεις. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι προχωρά μόνη της σε μία σειρά από θέματα. Κι είναι επίσης γεγονός ότι αυτό, σε σχέση τουλάχιστον με την Ευρώπη, τη φέρνει σε ένα καθεστώς απομόνωσης».
Καταληκτικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στο στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας Λιβύης- Τουρκίας, σημείωσε ότι αυτό θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, εφόσον προχωρήσει, καθώς τυχόν εγκατάσταση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη θα φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με δυνάμεις, που έχουν παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με τη Λιβύη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και πιθανότατα δε θα αφήσουν να εξελιχθεί η υπόθεση με τον τρόπο που φαντάζεται η Άγκυρα.