Μ. Βορίδης: Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών
Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μ. Βορίδης: Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών

Η ενίσχυση ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος είναι ο στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη (11/12) στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι οι τροπολογίες που εισηγείται το ΠΑΣΟΚ απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ενίσχυση ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος είναι στόχος για να οδηγήσουμε σε μείωση των προμηθειών και να κλείσει η πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και στα επιτόκια χορηγήσεων με περαιτέρω τραπεζικά κριτήρια πιστωτικής επέκτασης», τόνισε.

Σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό ο κ. Βορίδης ρωτήθηκε για τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ άλλων, απάντησε ότι: «Εκείνο που κατάλαβα από τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ζητάνε να υπάρχει μια ρύθμιση των επιτοκίων, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως δεν επιτρέπεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή ουσιαστικά το κράτος να έρχεται και με κανονιστική του πράξη να λέει το ποιο θα είναι τα επιτόκια. Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο απαγορεύεται. Δεν με πειράζει εμένα το tik tok. Εγώ προσπαθώ να καταλάβω την πρόταση.

Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε λέγοντας να φορολογήσουμε τις τράπεζες, την έκτακτη φορολόγηση, που μάλλον τελείωσε καθώς το βασικό πρόβλημα ότι πρώτον οι τράπεζες ήδη φορολογούνται και δεύτερον, η έκτακτη φορολόγηση θα δημιουργήσει μια περαιτέρω πίεση στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε να κινούμαστε.

Οι τράπεζες πληρώνουν τον φόρο που πληρώνουν όλες οι εταιρείες και πληρώνουν και έναν πρόσθετο φόρο, 8% παραπάνω», είπε ο κ. Βορίδης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι «η συζήτηση για τα κέρδη των τραπεζών τελικά οδήγησε και σε συστημική αστάθεια, που την πληρώσαμε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια».

Στη συνέχεια ο υπουργός συνέχισε την κριτική του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας: «Βλέπω ένα είδος κοινοβουλευτικού ακτιβισμού από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Αφού ειπώθηκαν αυτά τα οποία ειπώθηκαν, φεύγουμε από τα κέρδη. Έχει πει η κυβέρνηση ότι όχι, εμείς δεν βλέπουμε φορολογία στα κέρδη. Η τροπολογία που λέει να ρυθμίζουμε τα επιτόκια, απαγορεύεται. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Προφανώς, δεν ξέρουν ότι αυτό δεν γίνεται.

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να γίνει γιατί έρχεται σε κόντρα με ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά δεν είναι και λογικό να γίνει.
Στις προμήθειες καταθέτουν κάτι το οποίο είναι ήδη υφιστάμενο. Γιατί ουσιαστικά αποτελεί ρύθμιση – πλαίσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Άρα στην πραγματικότητα πάλι κατατίθεται κάτι το οποίο παραβιάζει ανοιχτές θύρες», είπε ο υπουργός Επικρατείας και υπενθύμισε ότι «βασική πρωτοβουλία για την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, είναι ο 5ος πυλώνας, αλλά και τότε, όταν το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαζε άχνα ή μάλλον καταψήφιζε. Πολύ προτού ανοίξει η συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών μίλαγε για την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και τα θέματα των προμηθειών που θέτουμε τώρα.

Μόνο που αυτό εμείς το κάνουμε μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως μέσα από τον 5ο πυλώνα και επομένως αυτό είναι τελείως ανακριβές που λέει το ΠΑΣΟΚ».

«Αυτό το οποίο συζητάει η κυβέρνηση είναι παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο και δη στις προμήθειες»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τις ρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα: «Ο υπουργός Οικονομικών συζητάει με το τραπεζικό σύστημα και από κει και πέρα σε συνεννόηση αν βρεθούν οι λύσεις που πρέπει να βρεθούν από την πλευρά των τραπεζών έχει καλώς. Μακάρι. Αν δεν βρεθούν, θα υπάρξει ρύθμιση.

Αυτό το οποίο συζητάει η κυβέρνηση είναι παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο και δη στις προμήθειες. Γενικότερο είναι το θέμα της στεγαστικής πολιτικής. Οι τράπεζες πράγματι έχουν πολλά σπίτια, τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητα τους, προφανώς μέσα από μια διαδικασία άγονων πλειστηριασμών. Στην πραγματικότητα εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουν είναι να δούνε το πώς αυτά τα σπίτια θα πέσουν στην αγορά, γιατί αυτό πια συνδέεται με ζητήματα στεγαστικής πολιτικής. Αυτό είναι ένα από τα πεδία συζήτησης με τις τράπεζες», ανέφε.

«Συνολική παρέμβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία»

Για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ο κ. Βορίδης ανέφερε:«Οι δυσλειτουργίες που επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας, είναι το ξεκίνημα μιας συνολικής παρέμβασης για να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο της παρεχόμενης υγειονομικής υπηρεσίας. Το κομμάτι των διοικήσεων είναι νομίζω η αρχή. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο, μια πρωτοβουλία νομοθετική που θα αναληφθεί, η οποία αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα, προϋπολογισμών, λειτουργίας, αξιολογήσεων, με ζητούμενο να συνδέεται ο προϋπολογισμός με την εκτέλεση και την παροχή της υγειονομικής υπηρεσίας. Και όλα αυτά τα πράγματα να ελέγχονται και να αξιολογούνται. Επομένως, υπάρχει μια συνολική παρέμβαση», είπε ο κ. Βορίδης.

«Οι αντιφρονούντες του Άσαντ δεν έχουν πλέον λόγο να φοβούνται»

«Ο άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν και ζήτησαν άσυλο ήταν διωκόμενοι. Αυτή ήταν η έννοια του ασύλου και των προσφύγων.
Ήταν διωκόμενοι από το καθεστώς Άσαντ. Επομένως, ήταν συγκεκριμένη η ταυτοποίησή τους. Φεύγανε γιατί μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 στη Συρία, δημιουργήθηκε μια μαζική φυγή στην πραγματικότητα όλων των αντιφρονούντων. Αυτοί λοιπόν οι αντιφρονούντες τώρα δεν έχουν πια λόγο να είναι έξω από τη χώρα εκτός αν η νέα διοίκηση αποδειχθεί μία επικίνδυνη και κακή διοίκηση που δεν σέβεται δικαιώματα», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Και συμπλήρωσε: «Η έννοια του πρόσφυγα αποδίδεται όταν κάποιος για κάποιο συγκεκριμένο λόγο βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτοί που έχουν φύγει βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί διώκονται από το καθεστώς Άσαντ. Το καθεστώς Άσαντ δεν υπάρχει, επομένως πολλοί εξ αυτών φαντάζομαι ότι θα θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι αντιφρονούντες του Άσαντ πλέον δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται».

«Έκανε σπουδαία δουλειά ο Αλέξης Πατέλης»

Ερωτηθείς τέλος για την παραφιλολογία των ημερών που θέλει την αποχώρηση Αλέξη Πατέλη να συνδέεται και με το γεγονός ότι ήταν πιο πολύ κεντρώος και καθόλου δεξιός, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «έχει κάνει μια σπουδαία δουλειά την τελευταία 5ετία γιατί είναι από τους ανθρώπους οι οποίοι όντας στη θέση που ήταν ως σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα οικονομικά ζητήματα, βοήθησε θεαματικά σε θέματα όπως και η διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής και η προσέλκυση επενδύσεων και η διαμόρφωση θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος για να κάνουμε τα ρεκόρ τα οποία κάνουμε και στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους».