Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Έντονος προβληματισμός καταγράφεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις «βλαπτικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, συνέπειες που καταγράφονται ήδη από την συμφωνία των Πρεσπών. Με αφορμή το δημοσίευμα του BBC που έκανε λόγο για ύπαρξη «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα η Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ότι τέτοιο δεν υφίσταται.
«Είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι η συμφωνία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρόθυμοι βουλευτές παράγει βλαπτικά αποτελέσματα. Είναι στη διάθεσή σας η επιστολή της μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ της γειτονικής χώρας με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η χρήση και του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» αλλά και τι θα συμβαίνει ακριβώς για οργανώσεις, δραστηριότητες, ιδιώτες που δε χρηματοδοτούνται από το κράτος και μπορούν άμεσα να χρησιμοποιούν τον όρο μακεδονικός, μακεδονική» (σ.σ. όπως είχε αποκαλύψει ο Φιλελεύθερος στις 19 Φεβρουαρίου) ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τα όσα θα επακολουθούσαν της συμφωνίας.
Η κυρία Σπυράκη αναφέρθηκε στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα στα μέσα της εβδομάδας, όπου και θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ και τον πρόεδρο της Δούμας Βολοντίν.
Τις επαφές του κ.Μητσοτάκη θα απασχολήσουν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, σε μία επίσκεψη που έρχεται σε συνέχεια του ταξιδιού Πούτιν στην Αθήνα τον Μάιο του 2016.
Με αφορμή μάλιστα ερώτηση για το αν η ΝΔ στηρίξει μία πιθανή αύξηση στην ποσόστωση για την συμμετοχή γυναικών στις εθνικές εκλογές, η κυρία Σπυράκη αφού τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα πει ναι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διατύπωσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς το Μέγαρο Μαξίμου που αφορούν στους όρους διεξαγωγής τόσο των εθνικών όσο και των περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ ζητάει να μάθει αν η κυβέρνηση σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την λίστα στις ευρωεκλογές, ενώ σχετικά με τις περιφερειακές ζητά να μάθει αν θα αλλάξει ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.
Σκέφτεται ή όχι η κυβέρνηση να αυξήσει την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές;» αναρωτήθηκε η κυρία Σπυράκη, η οποία δε θέλησε να σχολιάσει κινήσεις και δηλώσεις που αφορούν σε επιλογές άλλων κομματικών σχηματισμών, με αφορμή ερώτηση σε σχέση με τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Επιστολή μόνιμης αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στον ΟΗΕ
Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στον ΟΗΕ εκφράζει τα συγχαρητήριά της στη Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει την τιμή να μεταβιβάσει τις ενημερωμένες εκδόσεις της επίσημης και σύντομης ονομασίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να συμπεριληφθούν στις βάσεις δεδομένων της UNGEGN (Ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα) και της UNTERM (πολύγλωσση βάση δεδομένων ορολογίας του ΟΗΕ).
Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στον ΟΗΕ παρακαλεί για την χρήση του σύντομου ονόματος στις ταμπέλες που δίδονται στις αίθουσες συσκέψεων σε κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ.
Η παρακάτω επεξήγηση να προστεθεί ως επισήμανση στην UNTERM:
«Οι επιθετικοί προσδιορισμοί στο κράτος, στα επίσημα όργανά του και σε άλλες δημόσιες οντότητες, καθώς και σε ιδιωτικές οντότητες και φορείς που συνδέονται με το κράτος, έχουν ιδρυθεί με νόμο και υποστηρίζονται οικονομικά από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το επίσημο όνομα ή το σύντομο όνομα που είναι «της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «της Βόρειας Μακεδονίας». Αλλες επιθετικές αναφορές που περιλαμβάνουν το «Βόρειο Μακεδονική-ός» ή «Μακεδονική-ός» δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.
Άλλες επιθετικές χρήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται για ιδιωτικές οντότητες και φορείς που δεν συνδέονται με το κράτος και δημοσιές οντότητες, δεν έχουν ιδρυθεί με νόμο και δεν έχουν οικονομική στήριξη από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, μπορεί να είναι «μακεδονική». Η επιθετική αναφορά επίσης για δραστηριότητες μπορεί να είναι «μακεδονική». Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της διαδικασίας που θεσπίστηκε με την τελική συμφωνία σχετικά με τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και τα σύνθετα ονόματα των πόλεων που υπάρχουν κατά την ημερομηνία υπογραφής της τελικής συμφωνίας».
Επιπλέον, η μόνιμη αντιπροσωπεία ζητά οι παραπάνω πληροφορίες να κοινοποιηθούν αναλόγως σε όλες τις οντότητες του ΟΗΕ.»
Δείτε εδώ την επιστολή στον ΟΗΕ στα αγγλικά.