Η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου αποτέλεσε ορόσημο στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι με την έννοια της συμπλήρωσης ενός έτους της νέας τετραετίας, αλλά γιατί με το αποτέλεσμά της επανακαθόρισε ουσιαστικά στόχους και συσχετισμούς. Κάτι ανάλογο συνέβη και μάλιστα με πολύ πιο «θορυβώδη» αποτελέσματα, για το σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, όχι μόνο της εγχώριας.
Τα μηνύματα της κάλπης, όπως συνηθίζεται να λέγεται, έρχονται να προστεθούν σε ένα νέο δεδομένο, την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων, που μετά τα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, επανακάμπτουν, θέτοντας ένα απαραβίαστο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση ανασχηματίστηκε, έθεσε νέες προτεραιότητες και κλήθηκε να λειτουργήσει πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πιο στοχευμένα. Το επόμενο «ορόσημο» είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου όλα όσα έχει εκπέμψει ως μηνύματα αυτό το διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πάρουν τη μορφή συγκεκριμένων εξαγγελιών και προγραμματισμού της κυβερνητικής ατζέντας.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη θέσει ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, επικεφαλίδα, που επί της ουσίας «χωράει» τα πάντα. Από την ασφάλεια και την ακρίβεια –που αποτελεί αναμφισβήτητα το νούμερο ένα πρόβλημα για την κοινωνία, με την κυβέρνηση να αναζητά λύσεις, όπως θα γίνει και σήμερα στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος– έως το πρόβλημα της στέγης, το δημογραφικό, την υγεία και την παιδεία, τις μεταφορές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει η επεξεργασία των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Βασική αρχή, οι ανακοινώσεις να μην θέτουν επουδενί σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, να είναι στοχευμένες, να «απαντούν» σε θέματα, που κρίνονται από την κυβέρνηση ως μείζονα για τη «μεγάλη εικόνα» της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και να είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι χρηματοδότησης για την υλοποίηση τους.
Στη λίστα των θεμάτων, που θα μπορούσαν να περιληφθούν στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, περιλαμβάνεται η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένει η αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις, αν προκύψει ανάγκη μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, που, πάντως, δεν θα αλλάζουν τον πυρήνα της ρύθμισης, που θεσπίστηκε την προηγούμενη χρονιά, παρά τις αντιδράσεις, που πυροδότησε.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η μορφή, που θα πάρει το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας, μάλιστα, τη διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων για τους δικαιούχους, που πλέον θα περιλαμβάνουν και πολίτες 40-50 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν ευνοϊκά χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση κατοικίας, με τους πόρους του προγράμματος, που θα φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, να προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία. Η στεγαστική κρίση κρίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο ως ένα από τα θέματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, με προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», με ενίσχυση των επιδοτήσεων, που δίνονται ή οι προβλέψεις για το Airbnb.
Προς επεξεργασία βρίσκεται και το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, που θα έρθει να αντιμετωπίσει ως μείζον και κρίσιμο το δεδομένο μείωσης των γεννήσεων και αναμένεται να περιλαμβάνει προβλέψεις τόσο για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων, όσο και για την οικονομική ενίσχυσή τους. Η επί της ουσίας, εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, η αύξηση του επιδόματος τέκνων, η οικονομική στήριξη για το πρώτο και δεύτερο παιδί, είναι από τα μέτρα, που βρίσκονται στο τραπέζι.
Με στόχο όχι μόνο τη μείωση της ανεργίας, αλλά την αύξηση της απασχόλησης, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά μέτρα-κίνητρα για την εισαγωγή περισσότερων στην αγορά εργασίας, στο πρότυπο των νέων ρυθμίσεων για τους συνταξιούχους, που οδήγησε σε πολλαπλασιασμό όσων εργάζονται και, κυρίως, το δηλώνουν, λαμβάνοντας παράλληλα και τη σύνταξή τους.
Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκονται σε κάθε περίπτωση τα αναγκαία επιπλέον μέτρα, που μπορούν να ληφθούν για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, με τη στήριξη των συνταξιούχων, οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνουν αυξήσεις, να έχει ήδη ανακοινωθεί.
Σε δύσκολη εξίσωση αναδεικνύεται η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία να εμφανίζει σοβαρές δυσλειτουργίες – χαρακτηριστικά παραδείγματα οι άγονες προκηρύξεις θέσεων σε νοσοκομεία μεγάλων νησιών και οι αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών στη συμμετοχή τους σε εφημερίες.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές και στον χώρο της παιδείας, που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό του σχολείου, ενώ από τον Σεπτέμβριο αρχίζει και η λειτουργία των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η φετινή ΔΕΘ να σηματοδοτήσει αν όχι καμπή, σίγουρα την αφετηρία για την υλοποίηση ενός κυβερνητικού έργου με ακόμη πιο εμφανή αποτελέσματα στους τομείς εκείνους, που οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι και όπου τα προβλήματα μένουν αναπάντητα, ώστε από το φθινόπωρο η εικόνα και το κλίμα, που καταγράφεται για τις κυβερνητικές επιδόσεις να αλλάξει και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.