Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Να φέρει στα μέτρα της επιχειρεί με το «καλημέρα» η κυβέρνηση την επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Κι αυτό διότι ήδη από χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Παρασκευόπουλος έστειλε επιστολή προτείνοντας η συζήτηση να ξεκινήσει με τα άρθρα 62 και 86 για τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και 32 και 35 για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κι όχι με την αριθμητική σειρά. Την πρόταση αυτή αποδέχτηκε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά προφανώς όχι η αντιπολίτευση, αφού το άρθρο 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους θα συζητούνταν σχεδόν… τελευταίο.
Μάλιστα, η πλειοψηφία είχε ήδη βρει και επιχειρήματα για την συγκεκριμένη μεθόδευση, την οποία πάντως «ξεγύμνωσε» σύσσωμη αντιπολίτευση. «Κανένας δεν θέλει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που θέτει συνεχώς στο εδώλιο του απολογουμένου τον πολιτικό κόσμο. Υπάρχει κανείς που να μη θεωρεί ότι αυτό συμβάλλει στο πλήγμα της αξιοπιστίας; Δεν πρέπει να προταχθεί για να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του;», είπε για παράδειγμα ο Γ. Κατρούγκαλος, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να καταθέτει πρώτος τις ενστάσεις του.
«Είναι πολιτικός προεκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αυτό που γίνεται. Δεν δικαιολογείται αυτή η πύκνωση της διαδικασίας ενώ υπήρξε μια τόσο χαλαρή διαδικασία διαβούλευσης. Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ότι τελειώνει η θητείας της και πρέπει να είναι όλα έτοιμα για τις εκλογές. Αν είναι αυτός ο λόγος, τότε τον επικροτώ και ευχαρίστως να συμβάλλουμε και εμείς στις πολλές συνεδριάσεις για να φανεί ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ξεκίνησε η διαδικασία», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι δεν δεσμεύεται η δεύτερη Βουλή ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος βλέποντας το αδιέξοδο σχετικά με την σειρά των ως προς συζήτηση άρθρων έκανε μια συμβιβαστική πρόταση λέγοντας να ξεκινήσει η συζήτηση με τα άρθρα 62 και 86 και αμέσως μετά να πάμε στην κανονική συζήτηση ξεκινώντας από το άρθρο 3. Κάτι το οποίο τελικά αποδέχτηκε η πλειοψηφία όχι όμως και η Νέα Δημοκρατία.
Νωρίτερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκε γιατί το άρθρο 3 να πάει στο τέλος τώρα που το μείζον θέμα συζήτησης στην Ελλάδα είναι η δήθεν συμφωνία πρωθυπουργό Αρχιεπισκόπου; Δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να συζητήσουμε τα κόμματα τι πραγματικά θέλουν να κάνουν στις σχέσεις κράτους εκκλησίας; Πότε θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση αφού θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την πιθανή συμφωνία.Πιθανολογώ ότι δεν θέλετε να ανοίξετε τα χαρτιά σας την ώρα που διεξάγεται η μεγάλη συζήτηση και υπήρχαν οι κρυφές συνομιλίες από όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα», είπε ενώ και ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιλέγει να εργαλειοποιήσει την διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος προκειμένου να την εντάξει στην εκλογική του τακτική.
«Θα πάμε λοιπόν με κριτήρια υποκειμενικής σπουδαιότητας που θέτει ο κ. Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ και με την επικοινωνιακή συγκυρία που πάλι θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι εργαλειοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης; Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη θα πάμε έτσι όπως λέει το Σύνταγμα, ούτε σε τι διαφωνούμε, ούτε σε τι συμφωνούμε. Όπως είναι οργανωμένο το Σύνταγμα αυτή τη σειρά θα ακολουθήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.