Η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, η ακρίβεια, που τα σκεπάζει όλα», σε αντιδιαστολή με το κυβερνητικό έργο, που έχει παραχθεί τους τελευταίους 9 μήνες, αποτελεί, ίσως, την καλύτερη απόδειξη ότι στο κυβερνητικό επιτελείο ο σημαντικότερος προβληματισμός είναι αυτή την ώρα, οι πληθωριστικές πιέσεις.
Είναι οι αυξημένες τιμές, που ουσιαστικά δεν αφήνουν να αναδειχθεί ούτε η αύξηση του κατώτατου μισθού, των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, των συντάξεων, πολύ περισσότερο, δεν αφήνει να κυριαρχήσουν στο δημόσιο διάλογο, μια σειρά αλλαγών, που έχουν προχωρήσει και στις οποίες, η κυβέρνηση θέτει μεταρρυθμιστικό πρόσημο.
Στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε μερικές από αυτές, από την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, έως τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και το νέο δικαστικό χάρτη, όπως και πολιτικές, που έχουν υλοποιηθεί και αφορούν κοινωνικά θέματα, όπως η βία των ανηλίκων και η οπαδική βία.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι αυτές ακριβώς οι πολιτικές να έρθουν σε πρώτο πλάνο, να «υπενθυμιστούν» στους πολίτες, ώστε η κρίση τους στις κάλπες των ευρωεκλογών να βασιστεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ζητώντας επαναβεβαίωση της νομιμοποίησης για τη συνέχισή τους.
Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι στρατηγική επιλογή να «ξεδιπλωθεί» μια πολιτική ατζέντα απέναντι στην τοξικότητα, που όπως σημειώνουν, αποτελεί το θεμέλιο του αντιπολιτευτικού λόγου, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομία, με σταθερό τον στόχο της ενίσχυσης των εισοδημάτων και της μείωσης της ανεργίας, θα εξακολουθήσει να αποτελεί το μείζον στην προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης, βασιζόμενη τόσο στη θετική της πορεία, το Ταμείο Ανάκαμψης, την άνοδο του τουρισμού, όσο και στο επιχείρημα, που τίθεται, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν και οι έλεγχοι στην αγορά θα επιφέρουν αποτελέσματα.
Στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός σχετικά με την οικονομική πολιτική, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και με τη φράση «δεν υπάρχει περίπτωση όσο με εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες, να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα», έδωσε το στίγμα των προτεραιοτήτων της.
Το επόμενο διάστημα, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να επιστρέψει η πολιτική συζήτηση και στον πυρήνα των ευρωεκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ευρωπαϊκό περίγραμμα της αναμέτρησης, τόσο στη συνέντευξή του, όσο και κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ζητώντας «όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή σε μία πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία, η οποία τελικά φορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, καθώς αυτά που θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας», αναφέροντας την αμυντική πολιτική στην οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερο ευρωπαϊκούς πόρους, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Μητσοτάκης απαντά στα αντιπολιτευτικά «πυρά» σε δύο μέτωπα: πρώτον, στην κριτική, που δέχεται εκ δεξιών, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες ορισμένων να δημιουργήσουν αντικυβερνητικό κλίμα στις εκκλησίες τις μέρες του Πάσχα, δεύτερον, στους υψηλούς τόνους, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιεί ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον πρωθυπουργό να ζητά η προεκλογική περίοδος «να διεξαχθεί ήρεμα και νηφάλια» και να κάνει λόγο για «ενδείξεις πολύ έντονης πόλωσης από άλλα κόμματα».
Στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου επανέρχονται και λόγω επικαιρότητας, τα εθνικά θέματα, όπως οι ελληνοτουρκικές και ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Ενόψει της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εντονότατη, όπως τη χαρακτήρισε, δυσαρέσκειά του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, επεσήμανε, ωστόσο, ότι η επίσκεψή του «δεν πρέπει να αναβληθεί γιατί πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας», χωρίς αυταπάτες.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα και ο Έντι Ράμα, σε μια ιδιωτική επίσκεψη, που έχει προκαλέσει προβληματισμό. «Δεν έρχεται ως προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης, έρχεται για να μιλήσει σε ομοεθνείς του, έχει δικαίωμα να το κάνει» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη αυτή, την οποία χαρακτήρισε αχρείαστη επιλογή. Η επίσκεψη Ράμα έρχεται σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων της Αθήνας με τα Τίρανα, εξαιτίας της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, ένα θέμα, που ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές.
Αν κάτι αποκτά προβολή στο μέλλον από τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό είναι η αναφορά του σε ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις επόμενες ευρωεκλογές, με τον ίδιο να εκφράζεται θετικά για την υιοθέτηση ενός μεικτού συστήματος, λίστας και σταυρού, κυρίως, όμως, έχει σημασία η απάντησή του για την επερχόμενη προεδρική εκλογή.
«Δεν έχω κάνει καμία βολιδοσκόπηση, έχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα», ήταν η αποστροφή του λόγου του, με την οποία επί της ουσίας προέκρινε ως το πιθανότερο σενάριο να στηριχθεί εκ νέου η κ. Σακελλαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.