Με την ευρωπαϊκή αποδοκιμασία στις αποσκευές της θα πάει στην Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η Τουρκία.
Το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Παρασκευής ήταν σαφές υιοθετώντας στο κείμενο συμπερασμάτων μία ξεκάθαρη καταδίκη για την τουρκική προκλητικότητα, κάτι που προφανώς δεν άρεσε στον Ταγίπ Ερντογάν.
Το ενδιαφέρον λοιπόν μετατοπίζεται στην Ισπανία για την εβδομάδα που αρχίζει, μια και περίπου 48 ώρες όλοι οι βασικοί παίχτες θα συγκεντρωθούν στην Μαδρίτη για τη Σύνοδο της συμμαχίας. Μια σύνοδο που η γειτονική μας χώρα προσέρχεται με το χαρακτηριστικό του «ταραξία» της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά και το ευρωπαϊκό «χαστούκι».
Η ατζέντα της Συνόδου κυριαρχείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από την επιθυμία Φινλανδία και Σουηδίας να μπουν στο ΝΑΤΟ. Όπως είναι φυσικό λοιπόν οι «τσαμπουκάδες» του κ.Ερντογάν έρχονται σε δεύτερο πλάνο, εκτός και αν ο ίδιος αποφασίσει να θέσει, όπως διαρρέουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το ζήτημα της δήθεν αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Σε αυτό το ενδεχόμενο η ελληνική απάντηση θα είναι ανάλογη.
Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μία ήπια, μετρημένη και κυρίως ουσιαστική τακτική απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο. Μακριά από εντυπωσιασμούς.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «πατήσει» πάνω σε δύο άξονες.
Από τη μία δεν σκοπεύει να υιοθετήσει τακτική όξυνσης και από την άλλη όμως δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση και κανένα ερώτημα.
Δεν απέχουμε άλλωστε παρά μόνο μερικές ημέρες από το ηχηρό ευρωπαϊκό μήνυμα έναντι της Τουρκίας, κάτι που προσδίδει ένα ειδικό βάρος στην ελληνική τακτική.
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, δε θα πάει στην Μαδρίτη ζητώντας από τους «ισχυρούς φίλους» της Ελλάδας να «τραβήξουν το αυτί» της Τουρκίας. Αυτή είναι νοοτροπία παλαιότερων ετών λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Η ελληνική αποστολή θα πάει στην ισπανική πρωτεύουσα για να τοποθετηθεί για το μέλλον και το ρόλο της συμμαχίας σε μία κρίσιμη περίοδο διεθνώς.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν όμως ότι εάν ο κ.Ερντογάν «ανοίξει» θέματα τότε η ελληνική πλευρά θα είναι προετοιμασμένη όχι μόνο να απαντήσει αλλά και να βάλει το πλαίσιο για τα επόμενα στάδια εντός του ΝΑΤΟ και της τουρκικής προκλητικότητας. Μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες αναλύσεις.