Με τις θετικές ψήφους μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία απέφυγε την σκόπελο της ονομαστικής ψηφοφορίας, εγκρίθηκαν οι πέντε τελικώς υπουργικές τροπολογίες με τις λεγόμενες «ουρές» των προαπαιτούμενων προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Το σύνολο των ρυθμίσεων για ΕΚΑΣ, ειδικά μισθολόγια, εφάπαξ αυτοαπασχολούμενων, «κόφτη», εξυπηρετούμενα και «κόκκινα» δάνεια, συντελεστή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και διόδια, καταψηφίστηκαν από σύσσωμη την αντιπολίτευση, με ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων να λένε ένα ηχηρό ΟΧΙ σε όλα.
Νωρίτερα άλλωστε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν επιτεθεί ομαδικά και με σφοδρότητα στην κυβέρνηση με κοινή συνιστώσα της κριτικής τους ότι «έδωσε γη και ύδωρ στους δανειστές με αποκλειστικό στόχο την παραμονή στην εξουσία».
Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «χρήση πραξικοπηματικών μέσων», ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματος να απέχει από την ψηφοφορία.
Την αποχώρηση του ΚΚΕ πυροδότησε η απόρριψη από πλευράς της πλειοψηφίας της πρότασης, που είχαν καταθέσει για ψήφιση της τροπολογίας σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων αύριο, ώστε να είναι γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τη χρήση πραξικοπηματικών μέσων και μεθόδευση υπό το σκεπτικό ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Αποχωρούμε από την ψηφοφορία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος.
Στα πηγαδάκια της Βουλής πάντως σχολιάστηκε και ως «προφάσεις εν αμαρτίες» η στάση του ΚΚΕ, δεδομένου ότι εν αναμονή των κρίσιμων τροπολογιών εάν πραγματικά ήθελε να αιτηθεί ονομαστική ψηφοφορία θα έπρεπε να είχε φροντίσει ώστε να βρίσκεται στη Βουλή σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα.
Η συζήτηση επί των τροπολογιών με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα στην Ολομέλεια της Βουλής πάντως - με ευθύνη κυρίως της κυβερνώσας πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης - προσομοίαζε κατά πολύ με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το Πάσχα που έγινε Μάιος και μετά Ιούνιος, καθώς η προγραμματισμένη ψηφοφορία που αρχικώς είχε οριστεί για τις 16:00 το μεσημέρι (με έναρξη στις 13:00) κατέληξε να ξεκινήσει μόλις δέκα λεπτά πριν από τις εφτά το βράδυ κι αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις.
Πηγή: skai.gr