Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νίκος Παππάς σχολιάζοντας την αναταραχή και τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, «τα παιδιά βγαίνουν στο δρόμο για να στείλουν ένα μήνυμα ότι δεν αγοράζονται όλα».
Ο πρώην υπουργός - και ένα από τα πιο συγκροτημένα στελέχη που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη στηρίζοντας τον μάλιστα προκειμένου να πάρει το κόμμα - συνηγόρησε υπέρ της θέσης των «παιδιών», ότι τα πτυχία δεν αγοράζονται.
Μια μικρή κουβέντα αυτές τις μέρες με έναν οποιοδήποτε γονιό, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, καταρρίπτει - εάν υπάρχει - την παραμικρή αυταπάτη περί του δωρεάν δημόσιου πανεπιστημίου και, κατ' επέκταση, του μηδενικού «κόστους» του πτυχίου.
Η υπερασπιστική γραμμή κυρίου Παππά για τις κινητοποιήσεις, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για τα πτυχία που «ΔΕΝ αγοράζονται», έχει μια πολιτική αλλά και μια ανθρώπινη…ατέλεια.
Προέρχεται από ένα νέο άνθρωπο που ΔΕΝ έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις, και ΔΕΝ σπούδασε σε ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Σκωτίας.
Οικονομικά, στο Πανεπιστήμιο Στράθκλαιντ (University of Strathclyde) όπου μετά το διδακτορικό του εργάστηκε και ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander.
Σύμφωνα με όλες τις κατατάξεις, το Πανεπιστήμιο του Στράθκλαιντ που ιδρύθηκε το 1796, περιλαμβάνεται στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Ειδικά οι σπουδές στα οικονομικά θεωρούνται, από τις καλύτερες στη Μεγάλη Βρετανία.
Έχει ανακηρυχθεί το κορυφαίο πανεπιστήμιο της χώρας για το 2024, με άπειρες διακρίσεις στο παρελθόν.
Εάν ο κ. Παππάς μπει σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, θα διαβάσει ότι μεταμορφώνουν την πανεπιστημιούπολη με επενδύσεις που φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο £ έως το 2025. «Δημιουργούμε ένα περιβάλλον εργασίας και μάθησης πρώτης κατηγορίας για τους μαθητές και το προσωπικό μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το 2021 δημιούργησαν από δυο υφιστάμενα κτίρια, ένα νέο βιοκλιματικό συγκρότημα που κόστισε 60 εκατομμύρια λίρες και φιλοξενεί τις υπηρεσίες υποστήριξης φοιτητών, τη Διδακτορική Σχολή και την Ένωση Φοιτητών.
Το παλιό πανεπιστήμιο του κ. Νίκου Παππά διαφημίζει την ύπαρξή του ως εξής: «Για περισσότερα από 200 χρόνια το Strathclyde προσφέρει ακαδημαϊκή αριστεία. Μελετώντας μαζί μας, θα απολαύσετε έρευνα και διδασκαλία παγκόσμιας κλάσης για την προετοιμασία για την επαγγελματική σας πορεία».
Αριστεία προσφέρει. Την αριστεία που «αγόρασε» και ο κ. Νίκος Παππάς ως φοιτητής και ερευνητής εκεί, για πολλά χρόνια.
Εκείνο όμως που διαφημίζει στους υποψήφιους φοιτητές περισσότερο και από την αριστεία, είναι η «ασφάλεια, η υγεία και η ευημερία της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας».
Οι όροι και τα όρια για να φοιτήσει κάποιος στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο του κ. Παππά είναι απολύτως καθαροί.
«Η απαράδεκτη συμπεριφορά δεν έχει θέση στο Strathclyde και δεν θα ανεχτούμε καμία μορφή διάκρισης, παρενόχλησης, θυματοποίησης ή εκφοβισμού… Ασφάλεια 360°, σημαίνει ενσωμάτωση της ασφάλειας σε κάθε τομέα της πανεπιστημιακής ζωής» αναγράφεται στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου. Μακάρι να ήταν ο Νίκος Παππάς η εξαίρεση στον κανόνα της αριστερής υποκρισίας «άλλο εγώ και άλλο οι ιδέες μου».
Ένα κολάζ με ωραίες ιλουστρασιόν φωτογραφίες από τα campus των ξένων πανεπιστημίων που φοίτησαν οι περισσότεροι «πολέμιοι» τους στην Ελλάδα, θα πρόσφερε σε κάποια από τα πεπλανημένα παιδιά που αναμασούν το σανό, διέξοδο στην πλάνη τους.