Τη νομιμοποίηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξή του στη Francine Lacqua του Bloomberg Television.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ σε μια περιοχή όπου ορισμένες συντηρητικές κυβερνήσεις καταφέρονται εναντίον της κοινότητας», χαρακτηρίζει το Bloomberg την απόφαση αυτή.
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis plans to legalize same-sex marriage, a huge step forward for LGBTQ rights in the region https://t.co/jCgHLP5xks
— Bloomberg (@business) July 5, 2023
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει:
«Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα γίνει κάποια στιγμή και είναι μέρος της στρατηγικής μας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ένας κεντροδεξιός πολιτικός, την Τρίτη σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέροντας ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».
Όπως η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά επισημαίνεται ότι η χώρα μας έχει κάνει άλμα σε σχετική κατάταξη του 2023 για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών από την ILGAEurope, αφού η κυβέρνηση απαγόρευσε τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων στα ίντερσεξ παιδιά πέρυσι.
Επικαλούμενο το ευρωπαϊκό παράρτημα της International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, το Bloomberg τονίζει ότι η Ελλάδα ξεπέρασε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία σε σχέση με τη νομική και πολιτική στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
«Η πρόοδος ήταν αποσπασματική μέχρι που ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία»
«Η δυναμική της αλλαγής ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2021, όταν ο Μητσοτάκης διόρισε μια επιτροπή για τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής με σκοπό τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Έκτοτε εισήγαγε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης απαγόρευσης των ομοφυλόφιλων ανδρών να κάνουν αιμοδοσία και του τερματισμού της πρακτικής των λεγόμενων χειρουργικών επεμβάσεων ομαλοποίησης του φύλου στα παιδιά», επισημαίνει το διεθνές μέσο.
«Λίγοι περίμεναν ότι θα γινόταν μια τόσο ισχυρή δύναμη αλλαγής», υπογραμμίζει, καταλήγοντας: «Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίστηκε νομικά στην Ελλάδα το 2015 και η ταυτότητα φύλου το 2017, αλλά η πρόοδος σε άλλα ζητήματα ήταν αποσπασματική μέχρι που ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία το 2019».
Διαβάστε επίσης:
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποτελέσει η κρίση παρελθόν
Κυρ. Μητσοτάκης σε Bloomberg: Νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους προ των πυλών