Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και μόνο η χρονική συγκυρία προκαλεί πολλές απορίες και εύλογα ερωτηματικά. Σχεδόν 24 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της Vox Pop Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Documentο, η οποία έδινε 1,1% στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Πάνος Καμμένος σήκωσε ξανά την σημαία της επανάστασης.
Μία μέρα μετά τη δημοσίευση της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία θεωρείται από πολλούς ως μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκε από τον σχεδιασμό που προωθεί η κυβέρνηση, στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το «χτύπημα» σημειώθηκε μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργο Πατούλη. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φρόντισε να ρίξει τη «βόμβα», μέσα από το επίσημο δελτίο τύπου της συνάντησης.
«...Συζήτησαν θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης με αφορμή τον «Κλεισθένη» και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ απάντησε ότι βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, παρότι η ψήφος είναι κατά συνείδηση, ότι - όπως και ο πρώην δήμαρχος Πάρου κ. Ραγκούσης είναι υπέρ του 3% - αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών και θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό».
Με άλλα λόγια ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος διατύπωσε δημοσίως τις ενστάσεις του για τις πρωτοβουλίες Σκουρλέτη, την ώρα που η κυβέρνηση επιζητά την συναίνεση της αντιπολίτευσης. Η κίνηση Καμμένου έρχεται μερικές μέρες μετά τη δημόσια δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη ότι δε θα στηρίξει την κατάτμηση της Β Αθήνας ούτε και την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι πρόκειται για απλά «πείσματα» του κ.Καμμένου, τα οποία δεν έχουν καμία πρακτική πολιτική κατάληξη. Πιθανόν να είναι έτσι, όμως ακόμα και αυτή να είναι η πραγματικότητα, η φθορά στη λειτουργία του κυβερνητικού συνασπισμού είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει.
Την ίδια ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για πολιτική αποδόμηση της κυβέρνησης, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Αιχμή του δόρατος αποτελούν οι δύο κεντρικές της επιλογές των τελευταίων ημερών.
- Από την μία το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να θέλει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το θέμα των ήδη ψηφισμένων μειώσεων των συντάξεων. Διαρροές περί αναβολής τους καταγράφονται, με τα κυβερνητικά στελέχη να μην παίρνουν καθαρή θέση, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να θέσουν σε «ομηρία» τους χιλιάδες συνταξιούχους. Στην επιλογή αυτή του Μεγάρου Μαξίμου η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε με «θεσμικό» τρόπο, υπενθυμίζοντας μεν ότι δε ψήφισε το νόμο περί περικοπών, καταθέτοντας δε τροπολογία για κατάργηση των μειώσεων αυτών.
«Η Κυβέρνηση οφείλει τώρα να καταργήσει τις διατάξεις που προβλέπουν την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1-1-2019, ως ελάχιστη ανταπόκριση στα υπερβολικά βάρη τα οποία επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες, ειδικότερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, από τις πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι οι σχετικές περικοπές δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 αλλά ενσωματώθηκαν μεταγενέστερα και αποτελούν το κόστος των καθυστερήσεων και της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» τονίζεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογικής έκθεση της τροπολογίας.
Με την κίνηση αυτή η Πειραιώς εκθέτει ουσιαστικά την κυβέρνηση, κάνοντας ρελάνς στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου.
- Το δεύτερο πεδίο, στο οποίο επιμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκείνο της ψήφου των ομογενών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει μέχρι και την τελευταία στιγμή στην αναγκαιότητα υιοθέτησης της από την κυβερνητική πλειοψηφία, συνδεοντάς την ευθέως με την αποδοχή του νομοσχεδίου του υπουργείου εσωτερικών για την κατάτμηση της Β Αθήνας.
Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την ΝΔ μέσα στα επόμενα 24ωρα να καταθέτει σχετική τροπολογία στη Βουλή με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Κεντρική στόχευση της Πειραιώς είναι η ανάδειξη της «φοβικής» διάθεσης με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα η κυβέρνηση, καθώς πιθανή παροχή ψήφου στους ομογενείς μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Για την ΝΔ ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρότασή της δεν είναι τεχνικός αλλά βαθιά πολιτικός. Σύμφωνα με το γαλάζιο σκεπτικό, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού αφορά μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα προσέρχονται σε πρεσβείες και προξενεία και θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς σταυρό. Οι ψήφοι θα προσμετρώνται στην Επικράτεια. Δεν απαιτούνται νέοι κατάλογοι, ούτε διπλοεγγραφές.
Άρα δεν πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία, αλλά για μία ξεκάθαρα πολιτική απόφαση, την οποία θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση.