Την ταχύτερη δυνατή εισαγωγή της συμφωνίας με την Αίγυπτο στη Βουλή προγραμματίζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία η τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον ενώ αποκάλυψε ότι μέχρι λίγο πριν την αναχώρησή του για το Κάιρο δεν ήξερε πως επίκειτο η υπογραφή της Συμφωνίας.
«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε, υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη»,
αποκάλυψε ο κ.Δένδιας και πρόσθεσε: «Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Είναι μεγάλη επιτυχία. Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, σ' αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η Συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία. Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι».
Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ ήταν προς το εθνικό συμφέρον και τόνισε ότι η Συμφωνία διατυπώθηκε έτσι ακριβώς ώστε να επιτρέπει σενάρια για περαιτέρω οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και με άλλες γειτονικές χώρες.
Αποσαφήνισε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν αποτελεί προηγούμενο για καμιά άλλη. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, υπό όρους διεθνούς δικαίου, αλλά βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας. Όσοι ελάχιστοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δίνει δικαιώματα στην Τουρκία, τότε η Τουρκία δεν θα αντιδρούσε, θα ήταν πανευτυχής θα μας έστελνε συγχαρητήρια και θα μας έλεγε ελάτε να διαπραγματευτείτε μαζί μας όπως κάνατε με την Αίγυπτο».
Όπως σημείωσε ο Ν. Δένδιας η Ελλάδα δε θέλει μια Τουρκία παρία, αλλα μια Τουρκία παρούσα ως παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή όπως οι άλλες χώρες. «Εκείνη επιλέγει το ρόλο του ταραχοποιού. Θα ήταν φρόνιμο να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης ο α Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
Τέλος ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να φέρει το θέμα το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή. Ο Ν. Δένδιας είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα σταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι θα ενημερώσει σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.