Ιστορική συμφωνία καθώς αποτελεί την πρώτη συμφωνία της Ελλάδας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με γειτονική χώρα με καθαρά αντικείμενες ακτές, αποτελεί η συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας την οποία υπέγραψαν οι κ. Δένδιας και Ντι Μάιο στην διάρκεια της επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ στην Αθήνα.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί την επέκταση ουσιαστικά της συμφωνίας για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δυο χωρών το 1977 σε ο,τι αφορά τα όριά της και έχει εμπλουτισθεί με ζητήματα που αφορούν και την αλιεία καθώς η ΑΟΖ καλύπτει και την θαλάσσια στήλη και όχι μόνο τον βυθό.
Το σημαντικό μήνυμα που στέλνει η Συμφωνία αυτή είναι ότι στηρίζεται πλήρως στην Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποδέχεται την επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες αλλά και την μέση γραμμή, αρχές τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία και συγχρόνως προστίθεται στις συμφωνίες που έχει υπογράψει και η Κύπρος με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό πλαίσιο εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο όπου μοναδική μελανή εξαίρεση αποτελεί το Μνημόνιο Ερντογάν -Σάρατζ.
Ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για ιστορική ημέρα και στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες της, βάσει της UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) τονίζοντας όμως ότι προϋπόθεση είναι η ύπαρξη «έγκυρων συμφωνιών» και όχι ανυπόστατες συμφωνίες όπως εκείνη του κ.Σάρατζ με την Τουρκία ,ούτε βεβαίως με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων»(σ.σ. όπως έπραξε η Τουρκία).
Όμως πέραν των αιχμών αυτών για την Τουρκία ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και προειδοποίησε ότι το «Διεθνές Δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές θα γίνουν σεβαστές»
Ο Ιταλός υπουργός ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί η να σχολιάσει τις αναφορές για την Τουρκία, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο κ.Δένδιας αίρει σταδιακά τους περιορισμούς για την είσοδο Ιταλών στην Ελλάδα και οι περιορισμοί θα αρθούν εντελώς στο τέλος Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά το μεγάλο αγκάθι που υπήρχε για την υπογραφή της Συμφωνίας, στην οποία είχε φθάσει κοντά και το 2015 ο Ν.Κοτζιάς, και αφορά τα δικαιώματα των Ιταλών ψαράδων όχι μόνο της κόκκινης γαρίδας αλλά και άλλων αλιευμάτων, υπήρξε συμφωνία που παρέχει το δικαίωμα να αλιεύουν σε Ιόνιο και Αιγαίο , με ορισμένους περιορισμούς και στον αριθμό των σκαφών και στις αλιεύσιμες ποσότητες ακόμη και στην περιοχή μεταξύ των 6 -12 μιλίων ώστε να καθησυχασθεί η ανησυχία της Ιταλίας ότι θα αποκλείονταν οι Ιταλοί αλιείς σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.
FMs @NikosDendias & @luigidimaio sign the Agreement on the Delimitation of Maritime Zones between #Greece & #Italy
Οι ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας & L. Di Maio υπογράφουν τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ 🇬🇷 & 🇮🇹@ItalyMFA pic.twitter.com/ncqpktY9xf
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 9, 2020