Την επιδίωξη της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική «αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας», ανέδειξε ως πρωτεύον ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.
Δίνοντας το στίγμα του, ο κ. Δένδιας επισήμανε πρωτίστως ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις», διαβεβαιώνοντας, τόσο τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τους συνεργάτες του όσο και τους παρευρισκομένους, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική».
Μαζί με τους συνεργάτες του, όπως είπε, τον αναπληρωτή υπουργό και τους δύο υφυπουργούς, καθώς και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών «θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό».
Ολοκληρώνοντας, είπε ότι δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει «αυτό το τελετουργικό βήμα για τοποθέτηση επί της ουσίας επί των ευρύτατων και πολύπλοκων θεμάτων της εξωτερικής μας πολιτικής».
Τελετή παράδοσης-παραλαβής Υπουργείου Εξωτερικών - Δηλώσεις απερχόμενου ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου @gkatr & νέου ΥΠΕΞ @NikosDendias/ Statements of the outgoing and new FMs G. Katrougalos & N. Dendias at @GreeceMFA handover ceremony pic.twitter.com/gRejjoXzbD
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 9, 2019
Γ. Κατρούγκαλος: Καταφέραμε να κάνουμε τη φωνή της πατρίδας μας πιο δυνατή και πιο σεβαστή
«Προσπαθήσαμε και νομίζω τα καταφέραμε να κάνουμε τη φωνή της πατρίδας μας πιο δυνατή και πιο σεβαστή, να φανεί ότι λύνουμε προβλήματα, ότι δεν είμαστε μόνο μία δημοκρατική και σταθερή χώρα, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας από τα Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών έως την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον νέο υπουργό.
Ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος ειδικότερα στην ΕΕ, τόνισε ότι επιδιώχθηκε να ακούγεται η φωνή της χώρας μας, αλλά και να προωθηθεί και μία δέσμη μέτρων για μία πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, ενώ έκανε αναφορά τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως έναν από τους πιο εξωστρεφείς πρωθυπουργούς, που είχαν στόχο να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, αλλά και στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, όπως είπε, άφησε τη σφραγίδα του ανεξίτηλη όχι μόνο στο Μακεδονικό αλλά και στο Κυπριακό.
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στον κ. Δένδια και τονίζοντας την εκτίμησή και τον σεβασμό του προς το πρόσωπό του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτός θα συνεχίσει την ίδια φιλειρηνική πολιτική που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα εξασφαλίσει το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στο εσωτερικό του ΥΠΕΞ, αλλά και εθνικής ομοψυχίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Ειδική μνεία θέλησε να κάνει και για τον πρώην τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, για τη στάση του, όπως είπε, στο ΕΣΕΠ όπου προώθησε την αναγκαία ενότητα που πρέπει να έχουμε στα εθνικά μας θέματα.