Ν. Χαρδαλιάς: Η Εθνική Άμυνα και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας
Αρχείο
Αρχείο

Ν. Χαρδαλιάς: Η Εθνική Άμυνα και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας

Η Εθνική Άμυνα και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στο περιοδικό «Energizing Greece» με τίτλο «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως σύγχρονη δύναμη ειρήνης και αποτροπής» ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η περίοδος 2019-2022 ήταν χωρίς αμφιβολία μια από τις πλέον θυελλώδεις της μεταψυχροπολεμικής εποχής, ιδιαίτερα για την άκρως ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου» επισημαίνει.

Απέναντι σε μια «σύνθετη και από κάθε άποψη επικίνδυνη κατάσταση για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα φιλόδοξο στόχο: την οικοδόμηση των ισχυρότερων Ενόπλων Δυνάμεων στην Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους» υπογραμμίζει.

«Στην τετραετία που προηγήθηκε, πετύχαμε πολλά. Εγκαινιάστηκαν και υλοποιούνται εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η προμήθεια είκοσι τεσσάρων υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale και τριών φρεγατών Belharra, καθώς και η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper» αναφέρει.

«Έμφαση δόθηκε επίσης στην ανανέωση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που θεωρούμε βασικό καταλύτη ισχύος. Μετά από χρόνια, προσλήφθηκαν Επαγγελματίες Οπλίτες (θα φτάσουν τις 15.000 σε βάθος πενταετίας), ενώ αυξήθηκαν οι εισαχθέντες στις στρατιωτικές σχολές στα προ κρίσης επίπεδα. Η συνολική επένδυση στην Άμυνα για την περίοδο 2019-2023 θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ» ξεκαθαρίζει.

«Ταυτόχρονα» συνεχίζει «οι Ένοπλες Δυνάμεις βελτίωσαν θεαματικά την εξωστρέφειά τους, με τη σύναψη πολλών και σημαντικών συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας. Σταχυολογώντας, αξίζει να αναφερθούν η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, μέσω της αναθεώρησης της σχετικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και της ενίσχυσης του κοινού μας στρατιωτικού αποτυπώματος στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και αλλού, η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, με την καθοριστική ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που περιλαμβάνει, η Συμφωνία Συνεργασίας στους Τομείς Αεροναυτικής Έρευνας και Διάσωσης με την Αίγυπτο, η Συμφωνία δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων με το Ισραήλ, καθώς και η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήθος διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με ισχυρά κράτη με τα οποία μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες.

«Η προσπάθεια υλοποίησης του οράματός μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις θα εντατικοποιηθεί κατά τα επόμενα χρόνια. Η ολοκλήρωση των εκκρεμών εξοπλιστικών προγραμμάτων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με την επικείμενη απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τον διαχρονικό ιστορικό ρόλο του Ελληνισμού. Ταυτόχρονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εισέλθουν δυναμικά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση, με στόχο να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην προσπάθεια για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2050, αλλά και να συνδράμουν στις αυξημένες απαιτήσεις διαχείρισης φυσικών καταστροφών που προκαλεί η αλλαγή του κλίματος» διευκρινίζει.

«H πατρίδα μας βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, που προκύπτουν από την ιδιαίτερα ευαίσθητη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία. Προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίζει να βαδίζει χωρίς πισωγυρίσματα στο μονοπάτι της ανάπτυξης και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού, απαιτείται κλίμα εθνικής ενότητας, καθώς και αξιοποίηση του συνόλου του εθνικού μας δυναμικού. Σε αυτή την εποχή της αβεβαιότητας, αλλά και των μεγάλων προοπτικών, η εθνική άμυνα και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας» συμπληρώνει.

«Αποκλειστικός μας στόχος είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση μιας γεμάτης αυτοπεποίθηση πατρίδας, όπου αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς» καταλήγει.