«Κοιτάξτε να δείτε, τα χθεσινά στεναχώρησαν όλο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά έδωσαν μεγάλη χαρά στη γραφειοκρατία. Τα στελέχη που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις κοινωνικές ανάγκες και στην πραγματικότητα, χαίρονται γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον σύντροφο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη», ανέφερε ο Νίκος Καρανίκας.
Η ανάγκη για αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ
Στη συνέχεια, υπογράμμισε στην ΕΡΤ πως η αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναγκαία εδώ και χρόνια: «Τα στελέχη αυτά θεωρούν την ιστορία και το κόμμα και την Αριστερά ως μια δική τους ιδιωτική υπόθεση. Η αλλαγή αυτή έπρεπε να γίνει από το 2009. Δεν έγινε. Τα μέλη και οι ψηφοφόροι επέμειναν να γίνει το 2023.»
Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη
Ο κ. Καρανίκας εξήγησε γιατί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη: «Προτίμησαν τα μέλη να στηρίξουν τον Στέφανο Κασσελάκη, έναν άνθρωπο που δεν έχει πολλά χρόνια στην Αριστερά, αλλά έχει αγάπη προς την κοινωνία. Ο άνθρωπος ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ για να προσφέρει και για αυτό τον θέλαμε πρόεδρο.»
Η αντιπαράθεση με την ελίτ της Αριστεράς
Ο κ. Καρανίκας επιτέθηκε σε όσους μέσα στο κόμμα χαρακτηρίζει ως αδίστακτους: «Δεν ήταν αδίστακτοι απέναντι στον καπιταλισμό ή το κράτος, αλλά απέναντι στα μέλη και στη δημοκρατία. Η στάση τους είναι καθαρά μακιαβελική και δείχνει ανηθικότητα.» και πρόσθεσε «Θεωρούν την ιστορία και το κόμμα και την Αριστερά μια δική τους ιδιωτική υπόθεση. Οπότε δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι απλά μέλη διεκδικούν την αλλαγή του σκηνικού στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αλλαγή που έπρεπε να γίνει από το 2009. Δεν έγινε το 2009. Επέμειναν τα μέλη και οι ψηφοφόροι να γίνει το 2023, Δεν έγινε το 2023. Οδηγηθήκαμε σε πολλαπλές ήττες και προτιμήσαμε. Προτίμησαν τα μέλη να στηρίξουν τον Στέφανο Κασελάκης, έναν άνθρωπο που δεν έχει τόσα πολλά ένσημα στο κόμμα, δεν έχει 20, 30 και 40 χρόνια στην Αριστερά, αλλά έχει την αγάπη του προς την κοινωνία. Και ο άνθρωπος ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ για να προσφέρει και με αυτό τον τρόπο είπαμε ότι τον θέλουμε για πρόεδρο, γιατί θέλαμε έναν άνθρωπο με αυτά τα χαρακτηριστικά να ηγηθεί».
Αναφερόμενος στην αποχώρηση μελών και στις ενέργειες για ανατροπή του προέδρου, σημείωσε: «Πήγαν σε μια κεντρική επιτροπή που δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες και είπαν μομφή. Αντί να προχωρήσουν σε μομφή, έκαναν ακύρωση της ιδιότητας του προέδρου. Σαφώς και είναι δολοπλοκία, ραδιουργία.»
Ο Αλέξης Τσίπρας και η κρίση ηγεσίας
Τέλος, ο Καρανίκας εξέφρασε ανησυχία για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα: «Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θέλει να ασχοληθεί με τέτοιες κινήσεις, αλλά αν το κάνει, θα καταντήσει να είναι ένας ομαδάρχης. Πιστεύω ότι έχει μεγαλύτερα πράγματα να προσφέρει.» Ο Νίκος Καρανίκας έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας τη σημασία της δημοκρατίας και της εσωκομματικής αλλαγής στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στα μέλη που διεκδικούν το δικαίωμά τους για αλλαγή και στην ελίτ που, όπως υποστηρίζει, υπονομεύει τη δημοκρατία στο εσωτερικό του κόμματος.