«Προτεραιότητα της κυβέρνησης ένα πλήρες πλέγμα προστασίας της μητρότητας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο OPEN.
Ειδικότερα, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «για αυτό το λόγο έχουν ληφθεί πάρα πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση για την προστασία της, και για τη συμφιλίωση προσωπικής ζωής και επαγγελματικής».
Και συνεχίζει η κ. Κεραμέως: «Στόχος μας να βοηθήσουμε τις μητέρες να συνδυάσουν αυτούς τους δύο ρόλους. Σκεφτείτε τρία κομμάτια προστασίας: το πρώτο είναι η άδεια κύησης και λοχείας, το επίδομα γέννησης και το τρίτο είναι η άδεια μητρότητος, η οποία ήταν 6μηνη και έγινε 9μηνη. Το 2023 μπήκαν για πρώτη φορά και οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες και οι ελεύθερες επαγγελματίες. Είχαν μείνει όμως κάποιες εργαζόμενες εκτός: μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Χθες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει το μέτρο και σε αυτές τις κατηγορίες. Και εμπίπτουν αναδρομικά, από γεννήσεις που έχουν γίνει από τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμα κι αν έχεις γεννήσει τότε, το αίτημά σου γίνεται αποδεκτό από τον εργοδότη».
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το συνολικό δίχτυ προστασίας της μητρότητας είναι πάνω από 13.000 ευρώ για κάθε γέννηση.
«Υπήρχαν δεκάδες αιτήματα από μητέρες που έμεναν εκτός και τώρα ρυθμίστηκε το θέμα. «Είναι ένα μέτρο που δούλευε και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, κι εμείς το πιάσαμε αμέσως γιατί είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας η προστασία της μητρότητας. Θα οδεύσει στο υπουργείο Οικονομικών και μετά θα πάρει ΦΕΚ», επισήμανε.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι: «Είναι σημαντικό ότι δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί και ξαναλέω ισχύει αναδρομικά από τις 25 Νοεμβρίου του 2022, όσες μητέρες έχουν γεννήσει μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της άδειας μητρότητας».
Για τις εκπαιδευτικούς, για τις οποίες υπάρχει διαφορετικό καθεστώς, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας.
Εξαήμερη εργασία
Απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχει εξαήμερη εργασία, η κ. Κεραμέως είπε εμφατικά «όχι, δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία». Και συνέχισε: «το μέτρο είναι πολύ πρόσφατο, είχε ψηφιστεί πέρυσι και ξεκίνησε τώρα η εφαρμογή του. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, αν είχαμε εξαήμερη εργασία, το Σάββατο που μας πέρασε θα δούλευε όλη η Ελλάδα. Δούλευε όλη η Ελλάδα; Όχι. Δούλευε η εστίαση, ο τουρισμός που έχουν συγκεκριμένο καθεστώς και μέσω συλλογικής σύμβασης. Εάν πράγματι είχε καταργηθεί το πενθήμερο, το Σάββατο θα δούλευε όλη η Ελλάδα. Δεν δουλεύει».
«Αυτό το μέτρο αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας π.χ. εργοστάσια, διυλιστήρια, παραγωγή ενέργειας. Έχουν τρεις βάρδιες και έψαχναν την τέταρτη επιπλέον έκτακτη βάρδια. Άρα αυτό το μέτρο, είναι δυνατότητα για έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει για όλους τους εργαζόμενους; Όχι είναι η απάντηση», κατέληξε.