Την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να θεσπιστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, επανέλαβε η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στον ΘΕΜΑ 104,6, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος στο Πανεπιστήμιο έχοντας γραπτό με βαθμό 0,8».
«Έχουμε κάποιες σκέψεις επ''αυτού αλλά δεν θέλουμε να τις δημοσιοποιήσουμε πριν από την διαβούλευση με τους φορείς», είπε η Υπουργός Παιδείας.
Παράλληλα η κ. Κεραμέως ανάφερε πως αφού θεσπιστει η ελάχιστη βάση εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας, εξετάζεται το ενδεχόμενο κάθε σχολή να μπορεί να ορίσει δική της βάση.
Η κ. Κεραμέως προανήγγειλε επίσης, αλλαγή του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών. «Είναι η τελευταία χρονιά που οι αναπληρωτές προσλαμβάνονται λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της χρονιάς», είπε και πρόσθεσε: «Από του χρόνου θα εφαρμοστεί άλλο σύστημα, ώστε ούτε κενά να υπάρξουν, ούτε οι εκπαιδευτικοί να περιμένουν μέχρι τελευταία ώρα να βρουν σπίτι, να αφήσουν τις οικογένειές τους κλπ.».
Παράλληλα, η Υπουργός Παιδείας αποκάλυψε πως στις προτιμήσεις υποψηφίων φέτος, οι πρώτες 15 σχολές είναι παιδαγωγικές, την ώρα που έχουμε χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς. «Ενδεχομένως να παρακινήθηκαν από τις προσλήψεις που έταξε η προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε.
«Πρόκειται για ξεκάθαρο χάσμα εκπαιδευτικές διαδικασίας και αγοράς», τόνισε η κ. Κεραμέως, φέρνοντας ως παράδειγμα το παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης που ήταν πρώτη επιλογή 20.000 υποψηφίων.
Υπενθιμίζεται ότι μιλώντας την Τρίτη στον ΑΝΤ1, η Νίκη Κεραμέως εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών και τους ιδιαίτερα χαμηλούς βαθμούς εισαγωγής σε πανεπιστημιακά τμήματα. «Η Κυβέρνηση έχει από καιρό πει ότι πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα ορίζεται από την Πολιτεία και από εκεί και πέρα να μπορεί κάθε Πανεπιστήμιο να ορίζει, εάν θέλει, ακόμη υψηλότερη βάση», υποστήριξε συγκεκριμένα η Υπουργός.