Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων όλων των Υπουργείων ζήτησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν φέρει σχετική ρύθμιση δεν θα ψηφίσει το σχετικό κομμάτι του Προϋπολογισμού. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς μίλησε συγκεκριμένα για τρία υπουργεία. Του Εθνικής Άμυνας, στο οποίο προΐσταται ο Πάνος Καμμένος, του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του Μακεδονίας – Θράκης. Το τελευταίο ειδικά προκάλεσε εντύπωση, αφού ουδέποτε έχει μπει στη δημόσια συζήτηση!
«Πιστεύω βαθιά ότι η πιο πάνω αρχή πρέπει να ισχύσει για κάθε είδους «απόρρητα κονδύλια». Εάν ήταν δυνατό, και έγινε δυνατό με την πολιτική μας θέληση, να ισχύσει για το ΥΠΕΞ, πρέπει να ισχύσει & για τα αντίστοιχα κονδύλια όλων των υπουργείων, όπως είναι τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, και ειδικότερα η ΕΥΠ, το Μακεδονίας/Θράκης
α είμαι σαφής: η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί ότι θα επεκτείνει τις δημοκρατικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν για το ΥΠΕΞ και σε αλλά υπουργεία. Διαφορετικά, θα ψηφίσω όλο τον προϋπολογισμό, αλλά όχι αυτά τα ειδικά κονδύλια», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού.
Την ίδια ώρα, πρότεινε να υπάρχει πλήρης έλεγχος της Βουλής ακόμα και για τα κονδύλια της ΕΥΠ. «Επιπλέον, θέλω να υπογραμμίσω, ότι είναι άμεση υποχρέωση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη δυνατότητα ειδικού κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ. Όπως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να συγκροτηθεί και στη δίκη μας Βουλή
Α) ειδική επιτροπή ελέγχου της ΕΥΠ και του διοικητή της
Β) Εξασφαλιστεί η δυνατότητα ειδικών εξεταστικών επιτροπών, ασφαλώς υπό μυστικότητα, για το έργο και τις δραστηριότητες της ΕΥΠ, εφόσον το κοινοβούλιο θεωρήσει κάτι τέτοιο αναγκαίο.
Γ) Το θεσμικό αυτό σύστημα πρέπει να επεκταθεί για κάθε θεσμό που κάνει παρακολουθήσεις, όπως του στρατού. Η δημοκρατία δεν πρέπει να γνωρίζει σύνορα, ούτε να επιτρέψουμε να υπάρχουν παράλληλες δομές προς τη δημοκρατία που εκφεύγουν του ελέγχου της».
Επίσης πρότεινε τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής για τη συζήτηση και τη η διατύπωση σκέψεων, για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Σε ότι αφορά, τον Προϋπολογισμό υποστήριξε ότι εκφράζει ένα αναπτυξιακό σχέδιο, κοινωνική δικαιοσύνη, αποκατάσταση της μηχανής της οικονομίας ενώ σχολίασε ότι δεν θα πρέπει να «είναι μόνο μια απεικόνιση των επόμενων 12 μηνών, αλλά πως αυτοί οι 12 μήνες θα συμβάλουν σε μια στρατηγική ανατοποθέτηση του ίδιου του οικονομικοκοινωνικού μοντέλου της χώρας για να μη ξανασυμβεί ότι συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες».
Τέλος, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού απέφυγε να αναφερθεί στα όσα έχει διατυπώσει ο Πάνος Καμμένος, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Όπως είπε «κάποιοι λένε ότι εμείς θα κάνουμε καλύτερη διαπραγμάτευση στο Μακεδονικό. Σαράντα χρόνια γιατί δεν την κάνανε».