Τη σπουδαιότητα της επιχείρησης "IRINI" για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, ανέδειξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στη σημερινή άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη σύσκεψη, εξετάστηκαν επίσης οι επιπτώσεις της πανδημίας στον αμυντικό-στρατιωτικό τομέα και οι τρόποι αντιμετώπισής της, ενώ οι κύριοι άξονες της συζήτησης αφορούσαν στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο αμυντικός τομέας στο πλαίσιο της πανδημίας, καθώς και στις συνέπειές της σε επιχειρήσεις-αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και 'Αμυνας (ΚΠΑΑ).
Στην παρέμβασή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης "IRINI" για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, με την ανάληψη της διοίκησης της δύναμης της επιχείρησης - εκ περιτροπής με την Ιταλία - παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη για ενεργότερη συμμετοχή και υπενθυμίζοντας το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή.
Ακολούθως, επισήμανε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης εκ μέρους των κρατών μελών της Ε.Ε. και τη σημασία διατήρησης της ανθεκτικότητας της Ε.Ε., απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που ελλοχεύουν κατά την παρούσα κρίση, ιδιαίτερα τις υβριδικές απειλές, κάνοντας εδική μνεία στην "μαζική και οργανωμένη πίεση μέσω μετακίνησης πληθυσμών στα σύνορα του Έβρου, υποκινούμενη από την Τουρκία, καθώς και στην καλά μελετημένη εκστρατεία παραπληροφόρησης της τελευταίας".
Στη συζήτηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν επίσης ο γ.γ.. ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ και ο αναπληρωτής γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά.