Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα συναντηθώ με Γερλικαγιά για το μεταναστευτικό
(LATO KLODIAN/EUROKINISSI)
(LATO KLODIAN/EUROKINISSI)

Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα συναντηθώ με Γερλικαγιά για το μεταναστευτικό

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ασκήσει έντονες πιέσεις προς τις ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της κοινής οργανωμένης αντιμετώπισης του φαινομένου της μαζικής εισόδου στην ΕΕ, μεταναστών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί άμεσα με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών (αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου) Αλί Γερλικαγιά με σκοπό την οργάνωση της συνεργασίας των δύο χωρών για την δραστική αποτροπή διάβασης μεταναστών από το τουρκικό στο ελληνικό έδαφος μέσω της δράσης παράνομων διακινητών.

Παράλληλα τόνισε:«Όταν η παρούσα κυβέρνηση, στο παρελθόν αποφάσισε να μειώσει δραστικά τις ροές, το κατόρθωσε και πλέον ήδη μπαίνουν πολύ λιγότεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν. Κατανοώ τις υποψίες για το αν η Τουρκία θα συνεργαστεί, φρονώ όμως ότι θα προσπαθήσουμε και αυτή τη φορά θα συνεργαστούμε. Είναι η στιγμή να αποφασίσει η Τουρκία επί της ουσίας, τι θα κάνει με τους μετανάστες οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στο έδαφός της και να αιτηθούν άσυλο. Αν η ΕΕ την ανταμείψει καλά για κάτι τέτοιο, δεν βλέπω το λόγο γιατί εμείς να μην προβούμε σε οργανωμένες επιστροφές εξυπηρετώντας την διαδικασία.

Πάντως το θέμα αυτό πρέπει να μπει στο τραπέζι συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενιαία στάση και ο λόγος είναι οι πιέσεις τις οποίες ασκούν στις κυβερνήσεις, οι λαοί των κρατών μελών. Αν όμως κάθε κυβέρνηση κάνει ό,τι θέλει, τότε θα “δοκιμαστούμε”, όχι μόνο ως προς την μετανάστευση, αλλά και ως προς την συνοχή της ΕΕ. Δε γίνεται κάποιες χώρες της βόρειας Ευρώπης να κλείσουν ερμητικά τα σύνορά τους χωρίς συζήτηση. Αν το κάνουν αυτό, γιατί κι εμείς να μην κάνουμε επαναπροωθήσεις μεταναστών προστατεύοντας έτσι τα δικά μας σύνορα; Τι διαφορετικό θα κάνουμε από εκείνες;

Το θέμα είναι να θέσουμε επιπλέον κανόνες για την χορήγηση ασύλου. Ας αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο. Ας βοηθήσουμε τις χώρες προέλευσης των ανθρώπων αυτών. Πάντως ό,τι κι αν κάνουμε, ας το κάνουμε όλοι μαζί».