Πολιτεία και Κοινωνία συστρατεύονται για να υψώσουν ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας των γυναικών – θυμάτων βίας που βιώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη από ποτέ και αποδεικνύει καθημερινά τη μηδενική ανοχή της σε φαινόμενα βίας και κακοποίησης. Δίπλα στα θύματα βρίσκεται η Πολιτεία, διαθέτοντας δωρεάν σε όσες έχουν ανάγκη στήριξη, ενημέρωση, καθοδήγηση και φιλοξενία τόσο για τις γυναίκες θύματα όσο και τα ανήλικα παιδιά τους.
Το Δίκτυο Δομών μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών περιλαμβάνει την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί πανελλαδικά, όλο τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και είναι δωρεάν. Στο Δίκτυο περιλαμβάνονται ακόμη 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα που παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης και συμβουλευτικής, καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας που βρίσκονται σε απόρρητες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και μπορούν να φιλοξενήσουν γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους.
Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες γυναίκες αλλά και άνδρες σπάνε τη σιωπή τους. Η αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά βίας καταγράφεται και στη 2η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες, είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν.
Εμείς ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλάνε, να αποκαλύπτουν και να καταγγέλλουν. Καμία κακοποιητική πράξη δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι, κανένα περιστατικό βίας ή παρενόχλησης δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο. Οι δράστες λογοδοτούν στη δικαιοσύνη και τιμωρούνται.
Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθούμε μέτρα και δράσεις που λειτουργούν ενημερωτικά, αποτρεπτικά, αλλά και προστατευτικά για κάθε γυναίκα που βιώνει κακοποιητικές συμπεριφορές. Η 2η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://isotita.gr/ αποτελεί απόδειξη της συνεχούς και συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλουμε στο υπουργείο για την ανάδειξη του ζητήματος της βίας και την προώθηση σημαντικών πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση των περιστατικών κακοποίησης. Πρωτοβουλίες, όπως η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργσίας, η δημιουργία Εργαλείου Επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα βίας, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ή στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας βρίσκεται στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης και για πρώτη φορά, σχεδόν όλα τα υπουργεία σχεδιάζουν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, την αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, καθώς και τις δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Όμως, η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης και νομοθετικού πλαισίου, αλλά είναι αναγκαία και η δράση των ίδιων των πολιτών, αλλάζοντας νοοτροπίες και στερεότυπα και δημιουργώντας έτσι έναν κόσμο ισότητας, αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και ελευθερίας.
* Η Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων