Ναυάγιο παντού

Ναυάγιο παντού

Του Γιάννη Σιδέρη

«Τι θα κάνετε αν υπάρξει ένταση στο Αιγαίο», είχε ερωτηθεί ως επερχόμενος Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας. «Θα πάρω τηλέφωνο τον Ερντογάν και θα το λύσουμε» είχε απαντήσει, τον καιρό που η διακυβέρνηση μιας χώρας φάνταζε ως ένα αφελές παραμύθι, εμπλουτισμένο με πλήρη άγνοια της πραγματικότητας, εμψυχωμένο από γενναία πολεμική αντίθεση κατά των κατακτητών, και παραγεμισμένο με αφελή συνθηματάκια των διαδηλώσεων κατά των δανειστών και κατά της αμερικάνικης πρεσβείας.

Χθες βγαίνοντας από την δίωρη συζήτηση με τον Σουλτάνο, την χαρακτήρισε ως «δύσκολη». Του έθεσε «επιτακτικά» όπως είπε το αίτημα τη απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών και εκείνος φυσικά του ζήτησε με τον τρόπο του τράμπα με τους οχτώ. Άσο για το θέμα των παραβιάσεων του υπενθύμισε ότι κατά την εδώ επίσκεψή του επισήμανε πως είναι στο χέρι τη Άγκυρας να γυρίσει σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά «όπως φαίνεται αυτό δεν έχει κατορθωθεί μέχρι σήμερα»!

Όχι, ως προς αυτό δεν καταλογίζουμε στον Έλληνα πρωθυπουργό ευθύνη για την τουρκική επιθετικότητα. Απλώς επισημαίνουμε την αφελή «ροζ» ατμόσφαιρα με την οποία αντιμετώπιζε το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών και την εξ αυτής αστοχία της απροετοίμαστης πρόσκλησης στον Ερντογάν.

Αυτό που συνάγεται από την συνάντηση είναι η αρνητική καθήλωση των ελληνοτουρκικών, χωρίς να διανοίγει καμία προοπτική, με ανακύκλωση των ίδιων αδιεξόδων.

Επί πλέον στη διάρκεια μιάμιση ημέρας, είδαμε:

Τον Ζάεφ να κομπορρημονεί δικαιωμένος ότι «η δημοκρατία της Μακεδονίας» άρχισε τις συνομιλίες για την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «με την εξέλιξη αυτή τα αποτελέσματα θα είναι θετικά τόσο για τους πολίτες τη Ελλάδας, όσο και για τους πολίτες της Μακεδονίας» (ούτε τώρα στην αρχή, για να δείξει στοιχειώδη καλή διάθεση, δεν αποκαλεί τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία!).

Το κλίμα με την Μόσχα να γίνεται ψυχροπολεμικό. Δεν είναι μόνο η απέλαση των δύο διπλωματών, που στο κάτω - κάτω μπορεί να υπήρχε λόγος να απελαθούν. Είναι κυρίως η υποτακτικότητα τη διαρροής της είδησης τις ημέρες της συνόδου του ΝΑΤΟ, προκειμένου να δείξουμε στον οργανισμό, και δη στον πλανητάρχη, την ευπειθή προσήνειά μας.

Ως ένα εκ των αποτελεσμάτων της απέλασης, είναι σύμφωνα με το Interfax , να βρίσκεται στον αέρα η σχεδιαζόμενη για το Φθινόπωρο επίσκεψη στη χώρα μας, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με ρωσική πηγή «επί του παρόντος δεν είναι ορατό το πως μπορεί να λάβει χώραν η επίσκεψη». Πάντως τη θέση της Ελλάδας στήριξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ (αλίμονο).

Την Ελλάδα να είναι η μόνη που ανταποκρίνεται θετικά στο γερμανικό αίτημα για επαναπροωθήσεις προσφύγων, με την Αυστρία και την Ιταλία να παραμένουν αρνητικές. Παράλληλα μετά την Αλβανία, ακόμη και τα ευνοηθέντα Σκόπια αρνήθηκαν μόνιμα κέντρα ασύλου στο έδαφός τους. Πάντως ο αρμόδιος υπουργός Δημ. Βίτσας και ο Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνεντεύξεις τους σε γερμανικά Μέσα, διαβεβαίωσαν πως η Ελλάδα έχει την πρόθεση να υπογράψει με την Γερμανία την συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις.

Σε… ανταπόδοση η Γερμανία, στην σύνοδο του ESM έβαλε βέτο και μπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης των 15 δις ευρώ, με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να διατηρήσει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που είναι επιβαρημένα με τις προσφυγικές ροές. Ο κ. Τσακαλώτος υποχρεώθηκε ότι θα βρει ισοδύναμα των 28 εκ. Ευρώ, όσο δηλαδή θα είναι η απώλεια από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ! (αυτά έχουν οι μονομερείς ενέργειες!)

Το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ να αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE καθώς όπως είπε πρέπει να υπάρχει waiver και αξιολόγηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο…

Τους Μάριο Σεντένο και Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την συνεδρίαση του Eurogroup να δηλώνουν ότι η περικοπή συντάξεων το 2019 αποτελεί δέσμευση τη Αθήνας και πρέπει να υλοποιηθεί.

Την ανεργία, παρά τους κυβερνητικούς κομπασμούς, να τσιμπάει έστω και οριακά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Και αυτό την στιγμή που συνεχίζεται η φυγή των νέων, και οι οποίοι αν είχαν παραμείνει στη χώρα, σαφώς θα ανέβαζαν τα ποσοστό.

Την Κομισιόν να περιγράφει την παγίδα αναιμικής ανάπτυξης στην οποία έχει εγκλωβισθεί η οικονομία με ποσοστό 1,9% για το 2018. Να θυμίσουμε ότι για το περασμένο έτος περιμέναμε 2,7%, μειώσαμε την προσμονή στο 2,3% αλλά τελικά βάλτωσε στο 1,4%!
Την ίδια στιγμή Ιρλανδία, Κύπρος και Πορτογαλία απολαμβάνουν υψηλούς ρυθμούς. (Εκεί λειτούργησε το «ελατήριο» γιατί είναι σοβαροί και ενδιαφέρονται να προοδεύσουν ).

Αυτά σε μιάμιση μόνο ημέρα. Βρισκόμαστε σε βύθιση χωρίς αναπνευστήρα..