Ναυάγιο στην Πύλο: Ολόκληρος ο διάλογος Αλ. Τσίπρα με Ευ. Τουρνά και λιμενικούς

Ναυάγιο στην Πύλο: Ολόκληρος ο διάλογος Αλ. Τσίπρα με Ευ. Τουρνά και λιμενικούς

Το κρεσέντο του Αλέξη Τσίπρα που ζητούσε τα «ρέστα» για τι μη παρέμβαση του λιμενικού πριν βυθιστεί το σκάφος, όταν ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς του εξηγούσε τους λόγους γιατί ήταν αδύνατον, καταγράφεται σε βίντεο κατά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας

Υπενθυμίζεται ότι ο υπηρεσιακός υπουργός απαντώντας εμμέσως στην κατηγορία που διακινείται και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ομάδα έρευνας και διάσωσης δεν προχώρησε σε δραστικότερη παρέμβαση για να αποτρέψει τα χειρότερα σημείωσε: «Σε ένα πλοίο που είναι σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει υψηλά το κέντρο βάρους νομίζω, με την κοινή λογική, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης», καθώς και ότι η άρνηση του πλοιάρχου να ζητήσει ελληνική βοήθεια σε διεθνή ύδατα δεν επέτρεπε μια «προληπτική» παρέμβαση του Λιμενικού.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να λέει με επικριτικό ύφος προς τον κ. Τουρνά ότι  «δεν δέχεται ότι ένα υπέρφορτο πλοίο είναι καταδικασμένο να βυθιστεί».

Αναλυτικά ο διάλογος 

Ευ. Τουρνάς: Ενεργοποιήθηκαν τα Χανιά,  έστειλαν ένα  40μετρο και ένα 60μετρο πλωτό για συνδρομή όποιας βοήθειας. Από Ιταλία ζητήθηκε συνδρομή για φαγητό και νερό. Πήγε ένα παραπλέον πλοίο και στη συνέχεια ένα δικό μας τους έδωσε νερό και τους ρώτησε αν χρειάζονται κάποια επιπρόσθετη βοήθεια. Το αλιευτικό είπε ότι δεν χρειαζόμαστε καμία βοήθεια και προορισμός μας είναι η Ιταλία. Παρ' όλα αυτά τα δικά μας πλοία παρέμειναν κοντά για παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια του πλου. Το θέμα είναι ότι το πλοίο αυτό έπλεε αργά - με  5 ναυτικά μίλια την ώρα - και  ήταν από ό,τι φαίνεται και υπερφορτωμένο. Δεν είχε καιρό,  είχε 2-3 μποφόρ. Μετά τα μεσάνυχτα γύρω στις 13.30 το πλοίο ακινητοποιήθηκε. Πρώτα έφτασε το ελικόπτερο του Λιμενικού και ακολούθησαν τα άλλα. 

Αλ. Τσίπρας: Η  εικόνα αυτή δεν είναι μία εικόνα ενός πλοίου υπέρφορτου, υπέρβαρου και άρα σε διακινδύνευση; Δηλαδή όποιος δει αυτή την εικόνα θα πει θα πει αμάν, αυτό είναι έτοιμο να βουλιάξει.  

Ευ. Τουρνάς: Δεν ήταν έτοιμο να βουλιάξει γιατί υπήρχε ηρεμία αλλά παρ' όλα αυτά το Λιμενικό επέμεινε με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων για παροχή βοήθειας,  αλλά και αυτοί επέμειναν και μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου ήταν αρνητικοί σε οποιαδήποτε συνδρομή. Είμαστε σε διεθνή ύδατα και ο προορισμός μας είναι η Ιταλία, έλεγαν. 

Αλ. Τσίπρας: Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών – εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη – το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;

Στέλεχος Λιμενικού: Στα διεθνή ύδατα πρέπει ο κυβερνήτης του πλοίου ή ο πλοίαρχος να αιτηθεί τη συνδρομή της βοήθειας. Παρ' όλα εμείς επειδή είδαμε ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο και φυσικά είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος,  δεν το αφήσαμε.

Ευ. Τουρνάς: Τα όργανα έδρασαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τους κανόνες. 

Αλ. Τσίπρας:  Είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες. Το τελευταίο που με απασχολεί είναι να αποδώσω ευθύνες για τα αίτια. 

Στέλεχος Λιμενικού: Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε τέτοια περιστατικά που προορισμός τέτοιων σκαφών με πολυάριθμους μετανάστες είναι η Ιταλία, όταν προσεγγίσουμε αρχίζει και δημιουργείται μια αναστάτωση, μια αναταραχή. Μια οποιαδήποτε μετακίνηση θα μπορούσε να είναι η αιτία ανατροπής. Αυτό θέλαμε να αποφύγουμε. 

Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο;  Όταν είναι ένα πλοίο υπέρφορτο δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο διάσωσης;

Στέλεχος Λιμενικού:  Δεν υπάρχει

Ευ. Τουρνάς στα στελέχη του Λιμενικού:  Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια επέμβαση σε ένα τέτοιο πλοίο το οποίο είχε μετατοπιστεί το φορτίο με υψηλά το κέντρο βάρους,  με αστάθεια; Θα μπορούσατε να έχετε κάποια δυνατότητα επέμβασης έτσι ώστε να αποσοβήσετε κάτι; Το να επέμβεις σε ένα πλοίο το οποίο έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει 4 μέρες με 5 ναυτικά μίλια την ώρα και είναι σε πλήρη αστάθεια, νομίζω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης. 

Αλ. Τσίπρας:  Δηλαδή θέλετε να πείτε κύριε υπουργέ ότι ένα τέτοιο πλοίο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Ήρθα για να κάνω κάποιες ερωτήσεις για να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη,  αλλά το να κάνετε ερωτήσεις και να λέτε ότι όποιο πλοίο είναι υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει,  δεν το δέχομαι αυτό. Μίλησα με τον πρωθυπουργό. Δεν ήλθαμε εδώ για να επιρρίψουμε ευθύνες.  Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό κενό, που  αφορά στα πρωτόκολλα που έχει καθορίσει η FRONTEX και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στέλεχος του Λιμενικού: Τα κυκλώματα τους νέους τους βάζουν εξωτερικά γιατί αντέχουν πιο πολύ στις κακουχίες,  στον ήλιο, στο κρύο. Τις πιο ευαίσθητες ηλικίες,  γυναίκες,  παιδιά και ηλικιωμένους  τους βάζουν εσωτερικά,  γι' αυτό  κανένας δεν είχε σωσίβιο. 

Δείτε το βίντεο

 

Διαβάστε ακόμα:

Το υψωμένο δάχτυλο του… «ηθικού πλεονεκτήματος»

Καμπάνια τυμβωρυχίας από τον Αλ. Τσίπρα (vid)

Ευ. Τουρνάς: Απαράδεκτη κάθε πολιτική εκμετάλλευση πάνω σε νεκρούς

Α. Σκέρτσος: Η μόνη έγνοια του Τσίπρα είναι να ρίξει ευθύνες στο Λιμενικό

Επικεφαλής Frontex: Οι Έλληνες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν ζωές