Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Η τακτική είναι γνωστή και δοκιμασμένη: Όσο λιγότερες ημέρες συζητούνται νομοσχέδια με προαπαιτούμενα και άρα νέα μέτρα, τόσο μικρότερη η φθορά για την πλειοψηφία. Όσο λιγότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της κυβέρνησης μιλήσουν, τόσο πιο ανώδυνο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Αυτή, λοιπόν, την τακτική σκοπεύει να ακολουθήσει κι αυτήν την φορά η κυβέρνηση, εφόσον βέβαια κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος ενημέρωσε την Παρασκευή την Διάσκεψη των Προέδρων τα νέα μέτρα αναμένεται να έχουν ψηφιστεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, κάτι που σημαίνει ότι θα εισαχθούν στη Βουλή προς συζήτηση με την διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος.
Δηλαδή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου (από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και ακολούθως από την Ολομέλεια) θα διαρκέσει δύο το πολύ τρεις ημέρες. Στην πρώτη περίπτωση, τα μέτρα θα συζητηθούν μια μέρα στην επιτροπή κι άλλη μια στην Ολομέλεια, όπου αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Αν η κυβέρνηση επιλέξει την διαδικασία του επείγοντος, τότε μια ή δύο μέρες το νομοσχέδιο θα παραμείνει στις αρμόδιες Επιτροπές και μετά θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση.
Φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τα νέα μέτρα μετά το Πάσχα, κι αυτά να ψηφιστούν με την «κανονική» διαδικασία, κάτι που θα σήμαινε ότι επί μια εβδομάδα ίσως και παραπάνω θα «σερνόταν» το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Βουλή θα κλείσει πιθανότατα την Πέμπτη, βρίσκει εύκολο άλλοθι, προκειμένου να καταθέσει το νομοσχέδιο ως επείγον ή κατεπείγον και η συζήτηση να περιοριστεί σε λίγες ημέρες.
Μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα, πάντως, οι βουλευτές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναμένεται να δεχθούν αρκετό μασάζ, ώστε να καμφθούν και οι τελευταίες αντιστάσεις τους. Προμετωπίδα της κυβέρνηση θα είναι τα αντίμετρα, τα οποία λίγο πολύ έχουν «κλείσει», ενώ ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου έχουν φροντίσει να τα «διαδώσουν» στους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Προς στιγμήν, ουδείς από τους 153 έχει δείξει ότι σκέφτεται να επιδοθεί σε επαναστατική γυμναστική, παρά την οδυνηρή πραγματικότητα για τους ίδιους. Η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι θα κληθούν να βάλουν την υπογραφή σε ένα ακόμη μνημονιακό νομοσχέδιο, που βάζει νέα βάρη στους Έλληνες πολίτες. Και το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο, καθώς το πρόγραμμα έχει ήδη εκτροχιαστεί από την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης. Άλλωστε, αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε τελειώσει με την… τρίτη.