Ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το «ψευδοκράτος», επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.
Παράλληλα, ζήτησε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο
«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την “ειρηνευτική επιχείρηση” [σ. σ. εισβολή] της Κύπρου και 61 χρόνια από τότε που προέκυψε το Κυπριακό ζήτημα ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του εταιρικού κράτους από τους 'Ελληνοκύπριους'. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, στο νησί επικρατεί ειρήνη και γαλήνη.
Η πλευρά που πάντοτε προέβαλε ειλικρινή βούληση για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ήταν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία.
Πλέον το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει τελείως την εγκυρότητά (ισχύ) του.Στο νησί υπάρχουν 2 ξεχωριστά κράτη και 2 ξεχωριστοί λαοί.
Πρέπει να καταγραφεί εκ νέου η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν τα κεκτημένα δικαιώματα τους, και να τερματιστεί η απομόνωση.
Σήμερα, καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, πρέπει να καταγραφούν εκ νέου και η απομόνωση πρέπει να τερματιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
President Recep Tayyip Erdoğan:
— Republic of Türkiye Directorate of Communications (@Communications) September 24, 2024
"Today, I call the international community once again to recognize the Turkish Republic of Northern Cyprus and to establish diplomatic, political and economic relations."#WorldIsBiggerThan5
Για ΑΟΖ και Ελληνοτουρκικά
«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα νόμιμα συμφέροντα όλων των σχετικών μερών. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί η συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το θαλάσσιο εμπόριο.
Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση και από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει κηρυχθεί βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί.», ανέφερε ο Ερντογάν.
Για τη Λιβύη
«Υποστηρίζουμε ενεργά την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στη Λιβύη και τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της χώρας. Καλούμε όλα τα κράτη να σταθούν εμπράκτως στο πλευρό της Λιβύης σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο και να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Επίσης, δήλωσε ότι βρίσκονται σε στενό διάλογο με την Κίνα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των Τούρκων Ουιγούρων, με τους οποίους έχουν ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς.
«Αναμένουμε το συντομότερο δυνατό το διορισμό ενός «Ειδικού Αντιπροσώπου για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας» στον ΟΗΕ, όπως προβλέπεται από το σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2024», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
«Το ζήτημα της εξουδετέρωσης των φύλων δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά μετατρέπεται πλέον σε παγκόσμια επιβολή, σε πόλεμο κατά των ιερών και της φύσης με την κυριολεκτική έννοια», δήλωσε ο Ερντογάν.