Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή στιγματίστηκε από δύο πράγματα. Από την αργοπορία του πρωθυπουργού για την οποία δεν ζήτησε ένα συγγνώμη -έτσι για τα μάτια του κόσμου-, αλλά και από την άρνησή να απαντήσει στην ουσία του προβλήματος. Ο Αλ. Τσίπρας και αυτή την φορά επιχείρησε με ευφυολογήματα να ξεφύγει από μια δύσκολη για εκείνο κουβέντα, ωστόσο έγινε φανερή η ένδεια επιχειρημάτων του.
Τα ερωτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν συγκεκριμένα. Υπάρχει ανομία στα πανεπιστήμια; Υιοθετείται το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου και ποια είναι η απάντησή του στις καταγγελίες φοιτητών και καθηγητών. Ο Αλ Τσίπρας απάντησε ότι «ναι υπάρχει ανομία», είπε ότι η επιτροπή Παρασκευόπουλου συγκροτήθηκε από έγκριτους επιστήμονες, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν συμφωνεί, ενώ τέλος για τις καταγγελίες «σιώπησε». Δεν είπε κουβέντα. Ούτε καν όταν τις επανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός πέταξε την μπάλα στην εξέδρα.
Ο εκνευρισμός του Πρωθυπουργού ήταν εμφανής. Με γενικόλογες αναφορές θέλησε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Όμως πλέον έχει χάσει και τη μάχη της Βουλής.
Ασέβεια στο Κοινοβούλιο
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινώντας την πρωτολογία του, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό επειδή άργησε. Ο Αλ. Τσίπρας, που όντως είχε καθυστερήσει μισή ώρα, αντί να απολογηθεί επέλεξε να αντεπιτεθεί. Μάλιστα, καταλόγισε θράσος (!!) στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δήθεν τον περίμενε χθες να εμφανιστεί στο Κοινοβουλίου και εκείνος δεν ήρθε.
«Και βεβαίως, κύριε Μητσοτάκη, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι είστε σχεδόν τρία χρόνια αρχηγός. Κάθε Παρασκευή είναι η ώρα του Πρωθυπουργού. Πόσες φορές έχετε αξιοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα, που σας παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής; Μόνο τρεις φορές. Η τρίτη είναι σήμερα», ήταν το επόμενο επιχείρημα του πρωθυπουργού. Πιάστηκε όμως αδιάβαστος ξανά. Ο πρόεδρος της ΝΔ του απάντησε ότι έχει καταθέσει προ εξάμηνο πρόταση για τη διεξαγωγή προ ημερησίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και πριν από λίγες μέρες για τα κονδύλια του προσφυγικού. «Ερωτήσεις την ώρα του Πρωθυπουργού» είπα. Μην τα μπερδεύετε», είπε αντιλαμβανόμενος τη γκάφα του.
Αποκομμένος Τσίπρας
Περαιτέρω φάνηκε το «πρόβλημα» πλέον του πρωθυπουργού όταν αναφέρθηκε στην προχθεσινή επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Νέα Σμύρνη. « Και εν πάση περιπτώσει, αν έρχεστε από τη γειτονιά, χτυπήστε και το κουδούνι να πιούμε και κανέναν καφέ. Θα σας κεράσω!», είπε με το γνωστό του ύφος, ενώ όταν ο κ. Μητσοτάκης του θύμισε τις κλούβες έξω από το σπίτι του και το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε ότι τις έχει διώξει. «Προφανώς» όπως σχολίαζαν στελέχη της αντιπολίτευση, «ούτε έξω από το παράθυρο δεν κοιτάει». Αλλά σε κάθε περίπτωση έδειξε τον μεγάλο εκνευρισμό του.
Αυτός είχε προκληθεί από την συνεχή πίεση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαντήσεις.
Σιωπή για Ρουβίκωνα
Για παράδειγμα, σχετικά με την δράση του Ρουβίκωνα ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν άκουσε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επέλεξε να καταγγείλει όσους στην επέτειο του Πολυτεχνείο επετείου του Πολυτεχνείου παρεμπόδισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι: «Έρχομαι να καταγγείλω τους αυτόκλητους υπερασπιστές του φοιτητικού κινήματος ή του λαϊκού κινήματος που αυτοπροβάλλονται ως ιδιοκτήτες της κληρονομιάς των αγώνων αυτού του τόπου και ιδιαίτερα της νεολαίας, που φτάνουν στο επαίσχυντο σημείο να στέκονται μπροστά από τις πύλες του Πολυτεχνείου την ημέρα του εορτασμού και να εμποδίζουν ανθρώπους, οι οποίοι συμμετείχαν στα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 και ήταν στην πρώτη γραμμή, συνελήφθησαν, ξυλοκοπήθηκαν, εξορίστηκαν, να μπουν μέσα να καταθέσουν στεφάνι» είπε ο πρωθυπουργός».
Επιμένει… ταξικά
Παράλληλα, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Αλ. Τσίπρας «ξεδίπλωσε» όλη την ταξική του αντιμετώπιση απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι στο εξωτερικό πάνε οι πλούσιοι και όσοι ανήκουν στην μεσαία τάξη, αλλά τα παιδιά του απέτυχαν να μπουν σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. «Βεβαίως, αν θέλετε να αναλύσουμε ακόμα περισσότερο το φαινόμενο της φοιτητικής διαρροής στο εξωτερικό, θα δούμε ότι αυτή η φοιτητική διαρροή χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στους κληρονόμους που είπα πιο πριν, δηλαδή τα παιδιά της ελίτ που δεν πιστεύω ότι θα θελήσουν ποτέ να χάσουν την ευκαιρία εφ' όσον θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν στο «original» και στο καλό ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, στο Πρίνστον, στο Γέιλ και στο «Κολάμπια» και στα παιδιά της μεσαίας τάξης, τα οποία εξαιτίας του γεγονότος ότι απέτυχαν να μπουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η ευλογία, θα έλεγα εγώ, ότι η ελληνική οικογένεια θέλει και επιμένει τα παιδιά να μορφωθούν –βέβαια στο παρελθόν ήθελε μονάχα γιατρούς και δικηγόρους, αλλά αυτό το στερεότυπο αρχίζει να διαλύεται και η αγορά εργασίας μάς οδηγεί στο να διαλύεται- φεύγουν στο εξωτερικό, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα χρηματοδοτικής επάρκειας των οικογενειών τους», τόνισε.
Το δεύτερο επιχείρημα του ήταν ότι επειδή εκείνος θεωρεί ότι κανείς δεν θα επενδύσει, τότε δεν πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Μάταια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έδινε παραδείγματα για Ιδρύματα, όπως το Σταύρος Νιάρχος κλπ…
Έκανε ότι δεν άκουσε
Και τέλος εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι επέλεξε να μην απαντήσει καν στο σενάριο που θέλει ορισμένες συλλογικότητες να προετοιμάζονται για την μετά – Τσίπρα εποχή. «Μήπως κάπου βολεύεστε με αυτή την κατάσταση; Μήπως όλη αυτή η προκλητική ανοχή, την οποία δείχνετε σε διάφορα γκρουπούσκουλα, τα οποία βρίσκουν φυσικό καταφύγιο προστασίας μέσα στα πανεπιστήμια, είναι μια προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα; Μήπως επιτρέπετε σε αυτές τις ομάδες τώρα να κάνουν μια ανώδυνη εκπαίδευση, ώστε την επόμενη μέρα, αν υπάρχει μια αλλαγή -η οποία καθώς φαίνεται θα έρθει και θα έρθει και σύντομα- αυτοί να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα, όπως την έκαψαν το 2008, όταν δεν είπατε κουβέντα, κύριε Τσίπρα;», αναρωτήθηκε. Ο πρωθυπουργός, όμως, και σε αυτή την περίπτωση έκανε ότι δεν άκουσε.