Ο φόβος της αποχής και το ευρωπαϊκό διακύβευμα της κάλπης
Shutterstock
Shutterstock

Ο φόβος της αποχής και το ευρωπαϊκό διακύβευμα της κάλπης

Ο κίνδυνος των υψηλών ποσοστών αποχής από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και η πολιτική αστάθεια, που το αποτέλεσμα της κάλπης -ακόμη και με την «υποσημείωση» ότι δεν πρόκειται για εθνικές εκλογές- προκαλούν τον μεγαλύτερο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, την ώρα, που η προεκλογική περίοδος εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι «η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη Δημοκρατία», σημειώνοντας ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι η πολιτική αστάθεια», αλλά και ότι «η σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για μεγάλα άλματα», που η χώρα χρειάζεται να κάνει σε όλα τα επίπεδο, προκειμένου να φτάσει την ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει μετ’ επιτάσεως και το ευρωπαϊκό διακύβευμα της κάλπης, επιχειρώντας να αναδείξει τη σημασία των ευρωεκλογών, όχι μόνο για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και μια μάχη εντυπώσεων, αλλά, κυρίως, την καθημερινότητα των πολιτών, σε συνάρτηση με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, στις οποίες η Ελλάδα οφείλει να διαδραματίζει ρόλο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ότι «το τι θα συμβεί στην Ευρώπη από τις 10 Ιουνίου και μετά, έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τι θα γίνει τελικά στην πατρίδα μας», υπενθυμίζοντας ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ενισχύθηκε την τελευταία πενταετία.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση σε όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, στις αποφάσεις, που ελήφθησαν και είχαν άμεσο αντίκτυπο στο εσωτερικό, Από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει συχνά ότι διαπραγματεύτηκε προσωπικά.

Αντίστοιχα, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει και τα μεγάλα θέματα, που τα επόμενα χρόνια θα κριθούν από τις αποφάσεις των Βρυξελλών και θα επηρεάσουν άμεσα τις εξελίξεις στη χώρα, σημειώνοντας ότι οι ευρωεκλογές θα κρίνουν τελικά τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξακολουθεί να μπορεί να διεκδικεί στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη συγκυρία και να εξασφαλίζει συνεχή και διαρκή οφέλη για τους πολίτες της.

Για το λόγο αυτό, υπογραμμίζουν, η Νέα Δημοκρατία ως το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στους κόλπους του ΕΛΚ, επιδιώκει να διατηρήσει αυτή τη θέση, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με αιχμή της διαπραγμάτευσης πλέον το πώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην πράσινη μετάβαση με έναν τρόπο που δεν θα θίγει τα εισοδήματά τους, να προωθήσει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, που θα μπορεί να χρηματοδοτεί επενδύσεις και για την ελληνική άμυνα, διατηρώντας τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης, να επιμείνει σε μια δίκαιη και αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, με ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά και να προωθήσει μία ενιαία δημογραφική πολιτική.

Ίσως το πιο άμεσο από τα παραδείγματα για τον ρόλο, που η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει στο εσωτερικό, αποτελεί το μέτωπο της ακρίβειας. Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε δεκτή ως μια συμβολή, όπως ειπώθηκε από τις Βρυξέλλες, στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς, βάζοντας και το κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων ως συμμέτοχο στη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι «αστοχίες», που καταγράφονται στην πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί στην προεκλογική του ατζέντα τα μεγάλα εσωτερικά ζητήματα -υγεία, παιδεία, θέματα εξωτερικής πολιτικής- επιχειρώντας μαζί με την επαναβεβαίωση της στήριξης της εκλογική του βάσης, ώστε να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο και οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, να αναδείξει και την άμεση συσχέτιση με το ευρωπαϊκό σκηνικό, για παράδειγμα τη χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους των μεγάλων έργων υποδομής, είτε πρόκειται για οδικούς άξονες, είτε για την ανακαίνιση νοσοκομείων, είτε για τις πιέσεις, που ασκούνται στη Βόρεια Μακεδονία για τη συμμόρφωσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Απέναντι στην αντιπολίτευση, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναδείξει την έλλειψη πολιτικής πρότασης ή τον κίνδυνο από τις οικονομικές προτάσεις, που κατατίθενται, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για «απολιτίκ lifestyle λαϊκισμό» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνητικό στόχαστρο μπαίνουν πλέον ανοιχτά και τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να μιλά για πατριδοκάπηλους, στον απόηχο του μπαράζ περιοδειών του στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι κύριοι Βελόπουλος και Νατσιός καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά τους.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι τα δείγματα συσπείρωσης της εκλογικής βάσης, που στήριξε τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, είναι ενθαρρυντικά, καθιστώντας εφικτό τον στόχο, που έχει τεθεί, η κάλπη να καταγράψει αντίστοιχο ποσοστό με αυτό των προηγούμενων ευρωεκλογών, δηλαδή το 33%. Αν ο στόχος αυτός ξεπεραστεί, όπως στο εύρος των ποσοστών της εκτίμησης ψήφου καταδεικνύουν δημοσκοπήσεις, τότε, επισημαίνουν, θα πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσει την πολιτική, που έχει καταρτίσει.