«Δεν νοείται και δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος στο σύγχρονο κόσμο δίχως δημόσιο τομέα», τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» στο Μουσείο Μπενάκη. «Ακόμη κι αυτοί που υπερασπίζονται τους κανόνες της αυτορρύθμισης της αγοράς στη χώρα μας και εκθειάζουν άκριτα κάθε τι το ιδιωτικό, δεν αρνούνται την αναγκαιότητα του Δημοσίου», πρόσθεσε.
Η κ. Γεροβασίλη κατήγγειλε στην ομιλία της την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας ότι θέλουν ένα «Δημόσιο που θα λειτουργεί ως εντολοδόχος της εκτελεστικής εξουσίας, που, φυσικά, θα την κατέχουν οι ίδιοι. Ώστε να μπορεί, σ' ένα πρώτο επίπεδο και στο πεδίο της καθημερινότητας πολιτών και υπαλλήλων, να ανθεί η μικροεξυπηρέτηση, η ευνοιοκρατία κι η μικροπολιτική».
Και συνέχισε: «Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για να περάσουν στο μεγάλο κάδρο. Που δεν είναι άλλο απ' την εφαρμογή των αρχών του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή το να εξυπηρετούνται προνομιακά και χωρίς αντιστάσεις απ' τη Δημόσια Διοίκηση τα ταξικά συμφέροντα των λίγων. Με μικροαποκλίσεις, τα πολλά τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αυτόν τον ρόλο επιφύλασσαν οι κυβερνώντες στον δημόσιο τομέα και τους ανθρώπους του».
«Η δική μας πολιτική αντιμάχεται κάθε τέτοια πελατειακή λογική και σήμερα δίνουμε απαντήσεις στο πώς βλέπουμε και τι κάνουμε για να μεταρρυθμίσουμε το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης», σημείωσε η υπουργός, η οποία έκανε ειδική μνεία στο έργο των τεσσάρων προκατόχων της, από το 2015 ως σήμερα - τον Νίκο Βούτση, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Όσον αφορά στα κριτήρια της κυβέρνησης στην προωθούμενη μεταρρύθμιση, στάθηκε σε τρία:
- Την απλούστευση των διαδικασιών, μέσω της αφομοίωσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των παγκόσμιων αλλαγών, ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών,
- την ενίσχυση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω της βέλτιστης διαχείρισης, αξιοποίησης προσόντων και κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης και
- την ενίσχυση της Δημοκρατίας, μέσω της θεσμοθέτησης αξιοκρατίας στη στελέχωση, διαφάνειας στη λειτουργία και της επικαιροποίησης της σχέσης κράτους-πολίτη.
«Δικός μας στόχος είναι να αποκτήσει σαφές πρόσημο, κοινωνικό και θετικό, και να εξυπηρετεί στο εξής τους πολλούς, με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας και λογοδοσίας.
Στην κατεύθυνση αυτή –σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον Υπουργό, τον Νίκο Παππά, χωρίς τη συμβολή του οποίου δεν θα είχαμε την τεχνική δυνατότητα υλοποίησης του σχεδιασμού μας– ενισχύουμε πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που, δεν απαντούν μόνο στο αίτημα για εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών στη Δημόσια Διοίκηση.
Ούτε και η μετάβαση στην ψηφιακή εκδοχή του κράτους αποτελεί πολυτέλεια και φετιχισμό. Η απλούστευση των διαδικασιών, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την τυποποίηση μέσω του Μητρώου Διαδικασιών, οδηγεί αυτόματα στην μείωση της γραφειοκρατίας και συνακόλουθα στην πραγματική εξοικονόμηση πόρων», τόνισε επίσης στην ομιλία της η κ. Γεροβασίλη.
Υποσχέθηκε δε ότι «η νέα αυτή πραγματικότητα στη λειτουργία του Δημοσίου το 2020 θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων κράτους-πολιτών, διαμορφώνοντας σταδιακά ένα συλλογικό, κοινωνικό αποτύπωμα για τον δημόσιο υπάλληλο, με έμφαση στην αποδοτικότητα, την εξυπηρετικότητα, την ευγένεια, την ισονομία και την προστασία της αξιοπρέπειας του συναλλασσόμενου».
Έκλεισε δε με μία ακόμη επίθεση στην αντιπολίτευση: «Το ίδιο πολιτικό σύστημα που μας κληροδότησε ανελαστικές δεσμεύσεις κι ασφυκτική επιτροπεία, προσδοκώντας να μην τα καταφέρουμε με τις αξιολογήσεις και να είμαστε μια μικρή, αριστερή παρένθεση στη σύγχρονη πολιτική ζωή. Προσδοκώντας στο να χάσουμε τα κοινωνικά μας ερείσματα, προπαγανδίζοντας πως είμαστε όλοι ίδιοι.
Όπως διαψεύσθηκαν στο σχεδιασμό τους περί αριστερής παρένθεσης –και η εποχή των μνημονίων τελειώνει οριστικά απ' τους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησής μας– έτσι θα διαψευσθούν και στο ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Και μια απόδειξη γι' αυτό θα είναι και η υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού μας για τη Δημόσια Διοίκηση».
Φωτογραφία: SOOC