Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Από τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων στην προανακριτική, όπως του Ν. Μανιαδάκη ή του Κ. Φρουζή, είχε ξεκινήσει να «μυρίζει» ότι η υπόθεση της Novartis είχε παραδικαστική ουρά.
Χθες ο Ι. Αγγελής, σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής επιτροπής, το επιβεβαίωσε πλήρως! Με το έγγραφο - βόμβα του FBI που παρουσίασε ουσιαστικά δεν άφησε περιθώριο παρερμηνείας: Η ελληνική πλευρά γνώριζε από το 2017 ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων και οι αρμόδιοι εισαγγελείς μαζί με τον «Ρασπούτιν» φρόντισαν να το κρύψουν στο συρτάρι.
Το εν λόγω έγγραφο, άλλωστε, παραμένει άφαντο από την δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή και θα παρέμενε στην αφάνεια εάν ο Ι. Αγγελής δεν το αποκάλυπτε. Έτσι, πλέον, η προανακριτική επιτροπή οφείλει να αναζητήσει για ποιον λόγο η Ε. Τουλουπάκη δεν το συμπεριέλαβε όταν διαβίβαζε τη δικογραφία.
Πηγές της προανακριτικής, πάντως, εκτιμούν ότι η «παράλειψη» της Τουλουπάκη εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό, προκειμένου η υπόθεση να έχει το θεσμικό «μανδύα» του FBI. Ειδάλλως, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, η υπόθεση θα κατέπεφτε από την πρώτη στιγμή, μια και οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων μόνο αξιόπιστες δεν είναι, όπως εξάλλου αποδείχτηκε σε προηγούμενες συνεδριάσεις της προανακριτικής Επιτροπής.
Τί λέει το έγγραφο
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 1/8/2017 φέρει την υπογραφή του FBI. Σε ερώτηση εάν άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οποιοδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα τονίζουν: «Δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσον οι ανωτέρω ή άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οποιονδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα».
Με άλλα λόγια, το FBI ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην πολιτική τιμολόγηση των φαρμάκων, αφού δεν κάνει καμία αναφορά σε Υπουργό Υγείας ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Με αυτή την αναφορά καταρρίπτονται πλήρως τα επιχειρήματα της εισαγγελίας, η οποία υποστήριζε ότι το σκάνδαλο έχει αναφορές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς το FBI δήθεν είχε στοιχεία.
Υπόγειες διεργασίες Τουλουπάκη - Ρασπούτιν
Κατά την τριήμερη κατάθεσή του ο Ι. Αγγελής έχει αναφερθεί εκτενώς στο ρόλο της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη ενώ μπορεί να μην κατονόμασε τον «Ρασπούτιν», αλλά τον περιέγραψε πλήρως. Μεταξύ άλλων φέρεται να είπε ότι η Τουλουπάκη ήταν «παιδί» του Παπαγγελόπουλου, ότι οι δύο τους είχαν κατ'' ιδίαν συναντήσεις σε «γιάφκες» καθώς επίσης και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για να ασκηθούν διώξεις εναντίον των πολιτικών προσώπων.
- Επανειλημμένα ανέφερε ότι για τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά το μόνο «στοιχείο» που είχε η κ. Τουλουπάκη ήταν η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση». Χαρακτηριστικός είναι εξάλλου ο διάλογος που φέρεται να μετέφερε ο Ι. Αγγελής ανάμεσα στον ίδιο και την εισαγγελέα Διαφθοράς: «Μου είπε η Τουλουπάκη ότι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα και άρα πρέπει να «τα πήρε» ο τέως πρωθυπουργός. "Και μόνο με αυτό θα τον κατηγορήσεις;" τη ρώτησα. "Δεν είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία". Και εκείνη μου απάντησε "Για μένα είναι αρκετά".»
- Περιέγραψε την περίπτωση με το ανύπαρκτο βίντεο που δήθεν έδειχνε τον Π. Πικραμμένο να λαμβάνει «μίζα». «Είπα της Τουλουπάκη "δείξε μου τη δικογραφία". Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η Τουλουπάκη πως υπάρχει βίντεο και πως ο Π. Πικραμένος πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ "το έχεις δει;" "Ναι" μου λέει. "Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση;" "Όχι" απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη ημέρα μου λέει "συγγνώμη αφορά άλλο πρόσωπο"».
- Έβαλε στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα: Σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής, ο πρώην αντιεισαγγελέας τόνισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο υπήρχαν δύο γραμμές: Μια του «Ρασπούτιν», που ήθελε να στηριχθεί η Ε. Τουλουπάκη και «με το σκάνδαλο με πολιτικούς θα πάρουμε επιπλέον 3%» και η άλλη του Μ. Καλογήρου και του Δ. Τζανακόπουλου (εκείνη την περίοδο η Μ. Παπασπύρου ήταν σε ανοιχτό πόλεμο με την εισαγγελέα Διαφθοράς) που ήθελαν να μπει ένα τέλος στη σκευωρία. Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον Ι. Αγγελή, το ζήτημα της αντικατάστασης της Ε. Τουλουπάκη έφτασε στον Αλ. Τσίπρα, με τον πρώην πρωθυπουργό ουσιαστικά να στηρίζει την γραμμή «Ρασπούτιν».
- Υπογράμμισε πως ο Αμερικάνος Πρέσβης Τζέφρι Παϊατ είχε ενημερώσει τόσο τον Σταύρο Κοντονή όσο και τον Μιχάλη Καλογήρου ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων
- Κατήγγειλε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς απόκρυβε από τον ίδιο (είχε το ρόλο του επόπτη στην υπόθεση) κάθε έγγραφο που λάμβανε.