Του Τάσου Ευαγγελίου
Έγινε του... Καμμένου παρά το ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε στην παρούσα φάση να βρεθεί ο κυβερνητικός εταίρος στο εξωτερικό και ειδικά στη Ρωσία. Έτσι από χθες το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στη Μόσχα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και ουδείς γνωρίζει πως θα τοποθετηθεί στην περίπτωση που τεθεί το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η παρουσία του εκεί προκαλεί πανικό στον Αλέξη Τσίπρα και το περιβάλλον του. Για το λόγο αυτό άλλωστε, από τα μέσα Οκτωβρίου, λίγο μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όταν γνωστοποιήθηκε το ταξίδι στη Μόσχα, στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός. Μετά και την υπόθεση της σφοδρής σύγκρουσης στο υπουργικό συμβούλιο με τον Νίκο Κοτζιά που οδήγησε στην αποχώρηση του δεύτερου από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, έγιναν προσπάθειες ακόμη και να ακυρωθεί η επίσκεψη Καμμένου που γίνεται 40 περίπου ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα.
Και αυτό διότι στο Μαξίμου φοβούνται πως, ακόμη και αν η συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του κινηθεί στο πλαίσιο της προμήθειας ανταλλακτικών για τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα, το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και οι εξελίξεις στα Σκόπια θα τεθούν στο τραπέζι.
Οι Ρώσοι δύσκολα θα χάσουν μια ευκαιρία να αναδείξουν ένα θέμα που τους αφορά άμεσα και μάλιστα παρουσία ενός υπουργού που έχει ταυτιστεί με τις θέσεις τους ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών η οποία οδηγεί στην ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η στάση της ρωσικής πλευράς είναι γνωστή. Επισήμως μίλησε μάλιστα, όπως και ο Πάνος Καμμένος, για χρηματισμό των βουλευτών της Αντιπολίτευσης που ψήφισαν και άνοιξαν το δρόμο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια κατηγορώντας τις ΗΠΑ για παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναφορές από την ρωσική πλευρά που θα πρέπει να απαντηθούν ή να σχολιαστούν από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Το σημείο αυτό προκαλεί και τον πανικό στο Μαξίμου που θεωρεί πως αυτή η επίσκεψη δύναται να δοκιμάσει την αντοχή όχι τόσο των ελληνορωσικών σχέσεων όσο του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει, επισήμως και με κάθετο τρόπο, ότι δεν θα ανεχθεί διαφορετική στρατηγική ως προς την εθνική γραμμή για το θέμα των Σκοπίων από κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο κατά την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό.
Η παραμικρή νύξη θα σε αντίθετη κατεύθυνση από τη λεγόμενη Εθνική (κυβερνητική) γραμμή όπως αυτή την έχει οριοθετήσει ο Πρωθυπουργός θα δοκιμάσει τις αντοχές της συνεργασίας που ήδη έχει προκαλέσει ρήγματα όχι τόσο στους δεσμούς του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο όσο στο εσωτερικό του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η παρουσία του Πάνου Καμμένου στη Μόσχα συμπίπτει χρονικά και με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον των στελεχών που έχουν ζητήσει την απομάκρυνση Καμμένου πολύ πριν ξεσπάσει η σύγκρουση με τον Νίκο Κοτζιά. Στην περίπτωση που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ρίξει λάδι στη φωτιά ή προκαλέσει ένα ακόμη πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική, αμφισβητώντας την Εθνική γραμμή, η θέση του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Οι απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει σε στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης που υποστηρίζουν ότι ο Πάνος Καμμένος λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ότι κινείται με τη δική του προσωπική στρατηγική δύσκολα θα ικανοποιήσουν τα κοινοβουλευτικά και μη στελεχη. Η δικαιολογία ότι ο Πάνος Καμμένος λειτουργεί και ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ πέρασε μια φορά με αφορμή τα όσα έγιναν στις ΗΠΑ και δεν δύναται να επαναληφθεί.
Το πρόβλημα όμως του Αλέξη Τσίπρα δεν σταματά στη Μόσχα. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δεχθεί και εξετάζει αιτήματα για συνεντεύξεις σε μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μετά τη σύγκρουση στο υπουργικό και την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του κυβερνητικού εταίρου γίνεται μια προσπάθεια να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο αν και πηγές καλά ενημερωμένες αφήνουν να εννοηθεί πως ήδη υπάρχει μια πρώτη συμφωνία για να παραχωρήσει την πρώτη συνέντευξη. Άλλωστε δύσκολα ο Πάνος Καμμένος θα αρνηθεί μια συνέντευξη σε Μέσο διεθνούς εμβέλειας και υπερατλαντικού... εκτοπίσματος.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως δεν χάνει ευκαιρία να βρίσκεται στο εξωτερικό. Άλλωστε αμέσως μετά τη διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα θα μεταβεί στο Κατάρ προκειμένου να λάβει μέρος σε μια συνδιάσκεψη με θέμα το ISIS. Ακόμη και εκεί μπορεί να προκύψουν θέματα. Ή να επιχειρήσει να στείλει μηνύματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με το τι θα ειπωθεί την Τρίτη...