Ο λαός απαιτεί κάλπες στις αμμουδιές
shutterstock
shutterstock

Ο λαός απαιτεί κάλπες στις αμμουδιές

Η είδηση είναι διασταυρωμένη. Το υπουργικό συμβούλιο το απασχόλησε να στηθούν κάλπες στις αμμουδιές. Την ιδέα την έδωσε η ΚΝΕ -άλλωστε σχεδόν όλοι τους θαυμάζουν το ΚΚΕ- που οργάνωσε πριβέ φοιτητικές εκλογές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επί διήμερο. Μη ρωτάτε για το αποτέλεσμα. Η τεχνογνωσία τους σε τέτοια ζητήματα είναι αξιοζήλευτη. Τελικά, η σκέψη δεν περπάτησε διότι υπήρχαν πολλά τεχνικά προβλήματα.

Πάντως, φανταστείτε το σκηνικό. Δικαστικοί αντιπρόσωποι με μαγιό, με κάλπη σταθερή ή περιφερόμενη -αυτό ήταν ένα μεγάλο θέμα- να περιμένουν τους λουόμενους κάτω από μια ομπρέλα. Στη Ρόδο μπορεί τα εκλογικά κέντρα να ήταν μέσα στη θάλασσα, σε κατασκευές σαν κι αυτές που ξήλωσε η ΕΛΑΣ. Ρίχνω ιδέες για το 2027.

Αν τελικά στηθούν κάλπες και στις ακτές θα πάψει να ανησυχεί από το Επέκεινα και ο Ανδρέας μήπως «χαλάσουν τα μπάνια του λαού», όπως έλεγε τότε στη μεγάλη δεκαετία του 1980. Τελικά, ο Κυριάκος δεν τόλμησε.

Μη νομίζετε πως θα βγάλω κανένα «δεκάρικο» για το πόσο ανεύθυνοι είναι όσοι απέχουν. Ο καθένας τηρεί μια προσωπική στάση επί του θέματος ανάλογα με το γενικότερο προφίλ του. Και βέβαια σημαντικό ρόλο στη συμμετοχή ή στην αποχή παίζει πόσο σαφείς ή όχι είναι οι διακυβεύσεις που θέτουν τα κόμματα προεκλογικά. Και για αυτό δεν ευθύνεται ο πολίτης. Άρα, πριν ρίξουμε κατάρες στους απέχοντες, ας αναρωτηθούμε γιατί απέχουν.

Και το 1984 οι ευρωεκλογές έγιναν Ιούνιο -πάντα διεξάγονται τέλος Μαϊου, αρχές Ιουνίου- κι όμως η συμμετοχή ήταν επιπέδου εθνικών εκλογών. Και μη μου πείτε πως άλλες ήταν οι εποχές, διότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημά μας. Γιατί είναι άλλες οι εποχές και μήπως θα πρέπει να ζούμε με μια προϊούσα απάθεια των πολιτών για την πολιτική. Η πολιτικοποίηση της γενιάς της Μεταπολίτευσης δεν είναι ο απαραίτητος οδηγός και για τις νεότερες γενιές, που ενηλικιώνονται με εντελώς διαφορετικά ερεθίσματα. Αυτά είναι αυτονόητα, όμως όταν πρόκειται να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα δεν τα λαμβάνουμε υπ΄όψη. Είμαστε κολλημένοι στα δικά μας πρότυπα.

Στο κάτω-κάτω σήμερα ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Ο Νεοδημοκράτης που απείχε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για να τιμωρήσει τον «Ντορογιό», όπως αποκαλούσε τον Κώστα Μπακογιάννη, δε δικαιούται να διαμαρτύρεται σήμερα για τον κ. Χάρη Δούκα. Και αυτός βοήθησε στην εκλογή του με την αποχή του. Απλά πράγματα, με καθολική ισχύ και προφανή διδάγματα.

Για να επανέλθω στην αφετηρία του άρθρου, οι κάλπες στις ακτές αν συνοδευόταν και από ένα αναψυκτικό ως κίνητρο για τον ψηφοφόρο, θα ανέβαζε αισθητά τον δείκτη της συμμετοχής. Υπάρχει και η λύση της περιφερόμενης κάλπης, όπως κάνουν οι κουκουέδες, κάτι σαν τους λουκουματζήδες των ακτών, που κρατούν τον ταβλά με τους λουκουμάδες.

Πάντως, αύριο ας πάμε να ψηφίσουμε στα εκλογικά κέντρα και από το 2027 βλέπουμε.