Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδίμιρ Πούτιν, απέδειξε την Πέμπτη άμεσα τις γνώσεις στη γερμανική γλώσσα, στη διάρκεια ενός φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, κάνοντας τον μεταφραστή για όλη την αίθουσα, όταν ο Γερμανός πολιτικός Γουϊλι Γουίμερ του απευθύνθηκε στην μητρική του γλώσσα. Ασφαλώς, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά έχει αποδείξει δημοσίως τις ικανότητές του στο να ξεπερνά τα γλωσσικά εμπόδια.
Η «διάσωση» της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τον Απρίλιο του 2013, στην γερμανική πόλη του Ανόβερο, ο Πούτιν απροσδόκητα έσπευσε προς διάσωση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν κατάλαβε μια ερώτηση που της υπέβαλε Ρώσος δημοσιογράφος.
Η δυσκολία προέκυψε από τεχνικό πρόβλημα στην ταυτόχρονη μετάφραση. Τότε ο Βλαδίμιρ Πούτιν δεν δίστασε να αναλάβει το ρόλο του διερμηνέα.
Ο Πούτιν τελειοποίησε τις γνώσεις του στην γερμανική γλώσσα όταν υπηρέτησε ως αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών στη Δρέσδη.
Η ομιλία του ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου «γοήτευσε» τους πάντες
Η μεγαλύτερη απόδειξη της άριστης γνώσης της γερμανικής γλώσσας, μέχρι σήμερα, ήταν η επική ομιλία, 20 λεπτών, που πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώπιον της Μπουντεσταγκ, τον Σεπτέμβρη του 2001.
Αφού ξεκίνησε την ομιλία του στη μητρική του γλώσσα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία πάντα έβλεπε τη Γερμανία ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού της Ευρώπης, στη συνέχεια ο Πούτιν πέρασε στη γλώσσα του Γκαίτε, του Σίλερ και του Καντ. Η ομιλία του έγινε δεκτή με επευφημίες από τους βουλευτές οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον μιας τεράστιας ευχάριστης έκπληξης.
Το χάρισμα της πολυγλωσσίας στην προώθηση του αθλητισμού και του εμπορίου
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν δίστασε, επίσης, να μιλήσει δημοσίως αγγλικά, παρά τα ελάχιστα χρόνια που αφιέρωσε στην εκμάθησή τους εν μέσω του βεβαρυμμένου προγράμματός του ως αρχηγού κράτους.
Ο Πούτιν δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του για να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη για τη Ρωσία, όταν φιλοξένησε μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Στην πραγματικότητα, ήταν αυτός ο ίδιος που παρουσίασε προσωπικά, το 2007, την υποψηφιότητα της ρωσικής πόλης του Σότσι για την φιλοξενία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με μια ομιλία που διήρκεσε πέντε λεπτά.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος γιόρτασε την επιτυχία της Ρωσίας, η οποία επελέγη για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του χόκεϊ επί πάγου το 2016, πραγματοποιώντας ολόκληρη ομιλία στα αγγλικά στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, την Μπρατισλάβα. Το Πρωτάθλημα Χόκεϊ επί Πάγου World θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα από τις 29 Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου.
Το 2013 ο Ρώσος Πρόεδρος κατέφυγε για άλλη μια φορά στα αγγλικά για να απευθυνθεί προσωπικά στο Γραφείο Διεθνών Εκθέσεων και η Ρωσία θα φιλοξενήσει την EXPO το 2020.
Γνώστης και της τατάρικης γλώσσας;
Αυτή η γνώση του αποδείχθηκε στη διάρκεια των εγκαινίων του Πανεπιστημίου στο Καζάν, τον Ιούλιο του 2013. Στην ομιλία του ο Πούτιν απότισε φόρο τιμής στον τοπικό πολιτισμό της Δημοκρατίας του Ταρταρστάν και την έκλεισε με την τατάρικη λέξη «isanmesez», δηλαδή ευπρόσδεκτος. Προφανώς, ο διερμηνέας απλώς επανέλαβε τη λέξη στη μετάφρασή του, επειδή δεν γνώριζε τη σημασία της, τότε παρενέβη ο Πούτιν και την μετέφρασε στα αγγλικά, προς τέρψιν των ντόπιων.
Πνευματώδες σχόλιο στην Αυστρία
Επίσης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αυστριακούς επιχειρηματίες στη Βιέννη τον Ιούνιο του 2014, ο Πούτιν απέδειξε την ικανότητά του στο χειρισμό της γερμανικής γλώσσας, αυτοσχεδιάζοντας μια πνευματώδη παρατήρηση.
Στη διάρκεια της προαναφερόμενης συνεδρίασης ο πρόεδρος προφανώς προσπάθησε να αποκλιμακώσει μια στιγμή έντασης με ένα άμεσο σχόλιο στα γερμανικά, όταν ο πρόεδρος του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κριστόφ Λεϊτλ, άρχισε να κάνει λόγο για την Ουκρανία και την Κριμαία.
«Το 1914, η Ουκρανία αποτελούσε μέρος της Αυστρίας», άρχισε ο Λέϊτλ, για να απαντήσει ο ρώσος ηγέτης: «και τί σημαίνει αυτό; Ποιές είναι οι προτάσεις σας;». Μετά από μια μικρή παύση, ο Λέϊτλ έσκασε στα γέλια, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι. Ο Πούτιν συνέχισε να αστειεύεται, λέγοντας ότι φοβάται να ακούσει τις προτάσεις του Λέϊτλ. Το περιστατικό έληξε με μπόλικο χιούμορ. Πάντως, όπως κι αν έχει ο πρόεδρος Πούτιν μιλά καμιά δεκαριά γλώσσες.