Προσλήψεις 2.000 πανεπιστημιακών ανά έτος, διπλασιασμό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αύξηση του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ κατά 15% αλλά και κατάργηση της βάσης εισαγωγής σε αυτά, όπως και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας σε αυτά ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστημιακά τμήματα για τα οποία δεν υπάρχει ζήτηση καθώς και αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ. Δημιουργεί και υπουργείο Πανεπιστημίων...
Θέτοντας ως δεδομένη την… προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά μπαράζ παροχολογίας και υποσχέσεων που θυμίζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014 και τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε με βάση το σκίσιμο των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τη σεισάχθεια, τις διαγραφές χρεών, τις αυξήσεις μισθών και κυρίως τις προσλήψεις στο δημόσιο.
Ήδη έχει μιλήσει για αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για διαγραφή χρεών ή μέρος αυτών, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και για χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, είτε αφορά την υγεία είτε τον χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Παιδείας.
Σειρά τώρα παίρνουν τα Πανεπιστήμια όπου, ξεκινώντας από την εξαγγελία της δημιουργίας υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας και την ανασύσταση του υπουργείου στα πρότυπα… ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς όμως την ύπαρξη ιδιωτικών ιδρυμάτων και αφού κατηγορεί την κυβέρνηση πως λειτουργεί με ταξικό πρόσημο υπέρ όσων έχουν τη δυνατότητα «να αγοράσουν» την εκπαίδευση στα ΑΕΙ, κάνει λόγο για μέτρα που θα ισχύσουν την επομένη της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ίδιο, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που θα φτιάξουν την προοδευτική του κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, μιλώντας με τον πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε:
- Διπλασιασμό του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας, με 2000 διορισμούς ανά έτος
- Διπλασιασμό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, επίσης σε βάθος τετραετίας
- Τήρηση του νόμου που απαιτεί την προκήρυξη κάθε θέσης που κενούται από συνταξιοδότηση μέλους ΔΕΠ.
- Αύξηση τουλάχιστον 15% στο διοικητικό προσωπικό
- Ελεύθερη πρόσβαση σε Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό για μια 5ετία.
- Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη (10 εκατομμυρίων ανά έτος) των ανελαστικών τους εξόδων και παράλληλη κατάργηση κάθε επιπλέον αμοιβής των διδασκόντων.
- Ειδική χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.
- Διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα ΑΕΙ. Σε αυτά θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα περιλαμβάνουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Η λειτουργία τους θα προϋποθέτει συμφωνίες των Πανεπιστημίων με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.
- Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας
- Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
- Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1500 ευρώ ετησίως
- Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης
- Ανασύσταση του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών
- Ίδρυση Υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας.
Σύμφωνα με όσα υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας, στα Πανεπιστήμια θα εισάγονται όλοι. Τόσο μέσω της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής όσο και με την εισαγωγή, χωρίς να απαιτούνται εξετάσεις, σε τμήματα που δεν έχουν ζήτηση. Ουσιαστικά μετατρέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση σε πάρκινγκ νέων, εγκλωβισμένων σε μια διαδικασία που δεν οδηγεί πουθενά ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση, αν ληφθεί υπόψη ότι τα τμήματα που δεν έχουν ζήτηση είναι και αυτά που δεν έχουν αντίκρισμα επαγγελματικό. Το ίδιο πράττει άλλωστε και με την υπόσχεση της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Ως προς τις υπόλοιπες υποσχέσεις η βάση τους είναι ίδια με αυτές του 2014 πριν την ανάληψη της εξουσίας, έρχονται δε να προστεθούν σε μια παροχολογία στην οποία έχει εντάξει την αντιπολιτευτική του τακτική και η οποία έχει προστεθεί στο αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι χιλιάδες προσλήψεις και οι αυξήσεις σε μισθούς επιδόματα, όπως και αυτό των φοιτητών, δεν αποτελούν παρά μια ακόμη προσπάθεια να αλλάξει τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό. Κυρίως τα δημοσκοπικά που δείχνουν πως ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν καθηλωμένοι παρά το γεγονός πως η σημερινή κυβέρνηση διάγει τον 31 μήνα διακυβέρνησης αντιμετωπίζοντας διαρκώς κρίσεις με τις μεγαλύτερες να οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.
Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια πλειστηριασμού υποσχέσεων και το χάιδεμα των αφτιών ειδικά όσων επιθυμούν τα πανεπιστήμια να παραμένουν ανεξέλεγκτα ορμητήρια ομάδων μέσω της υπόσχεσης για κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αναδεικνύει και τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο για τις επόμενες εκλογές.