Με τη συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το Φθινόπωρο να ξεθυμαίνει, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί διέξοδο στην προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο, αφού πλέον οι εκλογές δεν μπορούν να αποτελέσουν αντίβαρο στην σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό. Επιχειρώντας να πατήσει «σε δύο βάρκες», αυτή της θεσμικής αντιπολίτευσης και την άλλη του σκληρού ροκ, προκαλεί αμηχανία στο κόμμα του, τα στελέχη του οποίου κινούνται χωρίς γραμμή στηρίζοντας τον αντιπολιτευτικό τους λόγο κυρίως σε fake news.
H συζήτηση περί πρόωρων εκλογών επέτρεπε στον Αλέξη Τσίπρα να ζητά «χαμηλούς τόνους» στο εσωτερικό του κόμματος και να εγκαλεί τα στελέχη να μη δίνουν την εικόνα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «δύο ψυχές», όπως είχε ειπωθεί και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Όμως τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά και την πρόθεση της ΕΕ να στηρίξει οικονομικά τις χώρες παρέχοντας ένα μεγάλο πακέτο που για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει και τα 32 δισ ευρώ, έχουν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης έχει φύγει ακόμη και από το παρασκήνιο και τις παραπολιτικές στήλες των ΜΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκ νέου μπροστά στην αδυναμία του να παράξει πολιτικό λόγο. Είναι χαρακτηριστικό πως στελέχη του κόμματος έχουν ήδη αρχίσει να επιρρίπτουν ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα. Κυρίως για το γεγονός πως δεν προχώρησε σε συνέδριο μετά την ήττα των εθνικών εκλογών και επιχείρησε να μεταθέσει τις όποιες εξελίξεις για το Πάσχα που πέρασε.
Η πανδημία προκάλεσε νέα καθυστέρηση με αποτέλεσμα η Κουμουνδούρου να θυμίζει καζάνι που βράζει και τις φυλές που διαβιούν σε αυτή να εξαπολύουν εκατέρωθεν βολές επιδιώκοντας να εφαρμοστεί η γραμμή που πρεσβεύουν.
Tα προγράμματα "Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ"
Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν 11 μήνες μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου εμφανίζεται να χάνει διαρκώς πολιτικό κεφάλαιο και να αναλώνεται σε μια αντιπολιτευτική τακτική που δεν έχει αρχή μέση και τέλος. Δεν λείπουν μάλιστα οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για «τουφεκιές στον αέρα» ακόμη και σε ότι αφορά τα προγράμματα "Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ", με τα οποία και ουδείς ασχολήθηκε. Αντιθέτως ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκαν σε δημοσκοπήσεις να τα χαρακτηρίζουν ως μη εφαρμόσιμα.
Στο πλαίσιο αυτό οι λεγόμενοι παλαιοκομματικοί που τάσσονται υπέρ της θεσμικότερης αντιπολίτευσης, αλλά παράλληλα επιθυμούν και μια περιχαράκωση έναντι της «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν επανακαθορισμό των διαδικασιών και την προσφυγή σε συνέδριο στις αρχές του φθινοπώρου ώστε να χαραχθούν οι όποιες διαχωριστικές γραμμές και να αποφασισθεί η τακτική του κόμματος.
Από την άλλη οι προεδρικοί, αυτοί που θέλουν να εμφανίζονται ως σωματοφύλακες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν να διατηρηθούν υψηλοί τόνοι έναντι της κυβέρνησης και να εφαρμοστεί η λογική του σκληρού ρόκ ώστε να παραμείνουν τα στελέχη σε εγρήγορση. Αδιαφορούν για το συνέδριο, δηλώνουν πως δεν αμφισβητείται ο πρόεδρος και τάσσονται υπέρ τη διεύρυνσης υποστηρίζοντας το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει όμως αποφασίσει την γραμμή του κόμματος. Ο ίδιος κρατά χαμηλούς τόνους τις τελευταίες ημέρες αν και το προηγούμενο διάστημα είχε προτιμήσει - ειδικά στις ομιλίες του στη Βουλή- το σκληρό ροκ και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα αφήνει τα στελέχη του κόμματος και κυρίως τους ακραίους όπως ο Π. Πολάκης, να δρουν ανενόχλητοι και δεν προβαίνει καν σε συστάσεις προς αυτούς.
Η παραγωγή Fake News
Η τελευταία του συνέντευξη συνέπεσε με τον πρόταση για τη διάθεση 32 δισ ευρώ στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κρατήσει την αντιπαράθεση χαμηλά. Όμως την ίδια στιγμή βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν και επιδίδονται σε ένα κρεσέντο καταγγελιών, σκανδαλολογίας και άκριτης υιοθέτησης fake news.
Από την υπόθεση με τη δήθεν εισβολή Τούρκων στον Έβρο μέχρι τα δημοσιεύματα για την καρδιοχειρουργική κλινική στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, εμφανίζονται να αναζητούν διακαώς θέματα για άσκηση αντιπολίτευσης ακόμη και αν αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή διαψεύδονται με στοιχεία από την κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα καταγγέλλουν εκ νέου και τις δημοσκοπήσεις αφήνοντας αιχμές για τα συμπεράσματά τους. Και ξεχνούν πως το ίδιο έπραξαν και πριν τις ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου βασιζόμενοι σε δημοσκοπήσεις οι οποίες είχαν διεξαχθεί από εταιρείες που είχαν συσταθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζει Βαβέλ. Επιβεβαιώνει την έλλειψη κεντρικής γραμμής και στρατηγικής. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο θέμα του Έβρου και του φράχτη κάθε στέλεχος βγαίνει με τη δική του θέση. Από τον Ν. Βούτση που τάσσεται υπέρ, τον Νίκο Φίλη που δηλώνει πως η ύπαρξη του φράχτη απέτυχε, μέχρι τον Δ. Βίτσα και άλλους που τάσσονται υπέρ της κατάργησής, στηρίζοντας τις θέσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αμηχανία είναι έκδηλη και όσο ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των δύο βαρκών τόσο η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη στο εσωτερικό του κόμματος. Και αυτό τη στιγμή που η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική έχει βασικό ρόλο κυρίως ως προς τον έλεγχο μιας κυβέρνησης, χωρίς όμως σκανδαλολογία και υιοθέτηση fake news.