Η επικοινωνιακή και πολιτική μάχη για τις αλλαγές στα εργασιακά έχει ήδη ξεκινήσει. Μετά το Πάσχα, οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο καθώς αφενός προγραμματίζονται οι πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις και αφετέρου τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να ανεβάσουν πολύ τους τόνους για ένα νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση θέλει και… πρέπει να περάσει δεδομένου ότι η ψήφισή του αποτελεί ένα από τα βασικά «προαπαιτούμενα» για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση, ήδη ξεκινά την εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου προκειμένου να αποκρούσει τις «εύπεπτες» κατηγορίες που θα… απαγγελθούν εναντίον των μεταρρυθμίσεων: Καταργείται το 8ωρο και αντικαθίσταται με το 10ωρο, θεσμοθετείται η απλήρωτη υπερωρία κλπ.
Μέσα στον πακτωλό των μνημονιακών ρυθμίσεων που πέρασαν στα εργασιακά, ελάχιστοι θα θυμούνται –ειδικά από τους εργαζόμενους- ότι η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας αλλά και η 10ωρη απασχόληση, είναι ήδη νόμος του κράτους.
Το άρθρο 42 του νόμου 3986 του 2011 παραμένει σε ισχύ και προβλέπει ακριβώς αυτό το πράγμα: Εως και 10 ώρες απασχόληση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και «αποζημίωση» του εργαζόμενου όχι με υπερωριακή αμοιβή αλλά με ρεπό ή άδειες ή μειωμένο ωράριο απασχόλησης.
Τι έρχεται λοιπόν να προτείνει η νέα νομοθετική ρύθμιση από τη στιγμή που το 10ωρο με αντάλλαγμα ρεπό ή άδειες υπάρχει ήδη;
Στην πραγματικότητα, προτείνεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα επιτρέψει σε εργοδότες και εργαζόμενους να συμφωνήσουν σε ένα ωράριο εργασίας και να το τηρήσουν χωρίς παραβιάσεις.
Εκτός από την επικαιροποιημένη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα και στον ίδιο τον εργαζόμενο να καταθέτει αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας του, θα περάσει η διάταξη για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Ουσιαστικά, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εκσυγχρονίζεται με πόρους του ταμείου Ανάκαμψης και μετατρέπεται σε Εργάνη 2. Ο κάθε εργαζόμενος, θα δηλώνει το ωράριό του από τον υπολογιστή ή ακόμη και από το κινητό του, και η πληροφορία θα γνωστοποιείται αμέσως στο υπουργείο Εργασίας και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Έτσι, θα επιχειρηθεί να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα εργαζομένων αλλά και εργατολόγων σχετικά με το κατά πόσο η διάταξη της διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα οδηγήσει τελικώς σε συσσώρευση υπερωριών που θα παραμείνουν απλήρωτες.
Γι' αυτό και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα επιδιώξει το επόμενο χρονικό διάστημα να ρίξει όλο το βάρος ενημέρωσης στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Τα φαινόμενα της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών, της καταστρατήγησης του ωραρίου και της μονομερούς διευθέτησης του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη δεν είναι άγνωστα στην αγορά. Μένει να φανεί αν με την ψηφιακή καταγραφή του ωραρίου, θα υπάρξει και περιορισμός αυτών των φαινομένων.