Η εκεχειρία στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει ημερομηνία λήξης αφού μετά την επιλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου για τη θέση του γραμματέα του κόμματος και την τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στη θέση του εκπροσώπου, οι προεδρικοί του Νίκου Παππά αναμένουν τις αλλαγές στις θέσεις των τομεαρχών για να μετρήσουν δυνάμεις.
Οι αρνητικές ψήφοι που καταγράφηκαν στην ψηφοφορία για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο αποδίδοντας κυρίως στους προεδρικούς και τους μέχρι τώρα πραιτωριανούς του Αλέξη Τσίπρα που δείχνουν ανήσυχοι για τις εξελίξεις στο κόμμα. Και αυτό με δεδομένο ότι οι 53+ για μια ακόμη φορά αποδέχθηκαν τις προτάσεις του προέδρου του κόμματος και έδειξαν, μέσα από την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πρόθεση να εμφανισθούν ενωτικοί.
Η τάση δέ των παλαιών κομματικών έδειξε να μην αντιδρά έχοντας ως δεδομένο ότι ο Τζανακόπουλος προέρχεται από την νεολαία του κόμματος και ουδέποτε είχε σύγκρουση με τα στελέχη αυτά που ως αντιπάλο είχαν πάντα τον Νίκο Παππά και τους λεγόμενους προεδρικούς.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται δεδομένο ότι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ τελούν σε αναμονή των υπολοίπων αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα. Οι παλαιοί κομματικοί προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο ο πρόεδρος του θα επιχειρήσει την πλήρη μετατροπή του κόμματος σε αρχηγικό αλλά και το τί θα πράξει με τον Νίκο Παππά που επιθυμούν να περάσει στο περιθώριο.
Οι προεδρικοί για να διαπιστώσουν τι θα γίνει με τον επικεφαλής τους και σε ποιο σημείο θα φτάσει ο αναμενόμενος υποβιβασμός του σε επίπεδο τομεαρχών. Αν δηλαδή από επικεφαλής του τομέα Οικονομίας του κόμματος θα περάσει σε πιο τριτοκλασάτο τομέα ελέγχου του κυβερνητικού έργου.
Τα μηνύματα είχαν σταλεί και πριν την ψηφοφορία για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Το άρθρο του Θανάση Καρτερού ήταν ενδεικτικό όπως και η αναφορά του ότι αν χτυπηθεί ο… Παππάς δεν θα αργήσει να έρθει και η ώρα του… Αρχιεπίσκοπου. Ένα άρθρο που αναπαρήγαγε και το έτερο… δυναμικό στέλεχος του «παππικού κύκλου» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή αναφορά ως προς την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος.
Στα σόσιαλ μίντια όπου δεν σταματά να προχωρά αναρτήσεις ο Παύλος Πολάκης δεν έχει αναφορές στη νέα σύνθεση της Κ.Ε. και του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει αναφερθεί κάν στην εκλογή του νέου εκπροσώπου Τύπου. Και άλλα όμως στελέχη που έχουν αποκτήσει τον τίτλο του… σωματοφύλακα ή πραιτωριανού του Αλέξη Τσίπρα απέφυγαν όχι μόνο τις ευχές για το έργο που αναλάμβάνει αλλά και τις απλές αναφορές ή αναδημοσιεύσεις.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι «παππικοί κύκλοι» είναι αυτοί που μεταφέρουν το κλίμα αναμονής που επικρατεί εντός του κόμματος αν και δεν διευκρινίζουν την γραμμή που θα ακολουθήσουν αν ο συσχετισμός δυνάμεων κλίνει σε βάρος τους.
Οι σχέσεις Παππά -Τζανακόπουλου
Άλλωστε οι σχέσεις Παππά – Τζανακόπουλου δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες δυνατές. Ο πρώτος μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου όταν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το πόστο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής επιχείρησε κατ επανάληψη να τον παρακάμψει πατώντας στις γερές βάσεις της σχέσης του με τον Αλ. Τσίπρα από την περίοδο που και οι δύο βρισκόντουσαν στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο δεύτερος από την πρώτη στιγμή θέλησε να περιχαρακώσει την επαφή με τον Αλ. Τσίπρα και να εμφανιστεί αυτός ως το alter ego του τότε πρωθυπουργού. Εκ του ρόλου του μετέφερε τις θέσεις του Μαξίμου με τρόπο που προκαλούσε αντιδράσεις ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Δέχθηκε πυρά από φίλια μέσα ενημέρωσης τα οποία είχαν προνομιακές σχέσεις με τον Νίκο Παππά.
Αποκορύφωμα το άδειασμα που επιφύλαξε στον πρώην υπουργό όταν ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Μανώλη Πετσίτη και τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου δήλωσε άγνοια. «Δεν γνωρίζω τις σχέσεις Παππά με Αρτεμίου » είχε τονίσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τον Απρίλιο του 2019 κατέχοντας ακόμη τότε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Θέση που επιχείρησε εν μέρει να ανασκευάσει όταν το θέμα πήρε διαστάσεις με αναφορές περί αδειάσματος του Ν. Παππά από τον Αλέξη Τσίπρα και έπεσαν και τα σχετικά τηλεφωνήματα.
Ο Νίκος Παππάς είχε και έχει αυτή τη δυνατότητα. Της άμεσης επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν απέκτησε ποτέ. Οι σχέσις του με τον τότε πρωθυπουργό και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν στενές αλλά όχι του ιδίου επιπέδου.
Ο Νίκος παππάς ήταν και παραμένει η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος αφού από την πρώτη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε να αντικαθιστά τον Αλέκο Αλαβάνο στη θέση του προέδρου του Συνασπισμού ήταν ο στενότερος ίσως ο μοναδικός σε τέτοιο επίπεδο συνεργάτης.
Γνωρίζει τα πάντα για τις σχέσεις του προέδρου του κόμματος και δεν το έχει κρύψει. Το μήνυμα δια του άρθρου του Θ. Καρτερού σχετικά με την τιμιότητά του αλλά και το ότι παραμένει στο νοίκι ήταν το πιο σαφές που μπορούσε να σταλεί.
Προς το παρόν αναμένει τα αποτελέσματα. Γνωρίζει όμως ότι δύσκολα θα περιθωριοποιεί όπως το γνωρίζουν και άλλοι εντός του κόμματος. Και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το ρόλο του Δημήτρη Τζανακόπουλου πολύ δε περισσότερο όταν ήδη κύκλοι προσκείμενοι στον Νίκο Παππά διαρρέουν πως όταν γίνει κάποια στιγμή το συνέδριο θα αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων και σε επίπεδο ψήφων εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την είσοδο πολλών πασογενών μελών.
Είναι άλλωστε οι ίδιοι που κάνουν λόγο για προσωρινότητα στη θέση του γραμματέα.
Αυτή η κατάσταση γεννά ερώτημα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ όπου η εκεχειρία δείχνει να έχει ημερομηνία λήξης. Θα εξαρτηθεί δε από πράξεις και παραλείψεις εντός του κόμματος αλλά και από την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.