«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας πληγωμένο, από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πέρυσι ήταν διαφορετικά, ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβαλε την ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ και τώρα καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του νερού εντάσσοντας και αυτό στους αγώνες για την οικολογία.
Ελάχιστοι μήνες εντός του 2020 πέρασαν από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ γέμιζε τους δρόμους της πρωτεύουσας και της Αττικής συνολικότερα με αφίσες που προσκαλούσαν σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Ενώ εντός των πέντε σχεδόν χρόνων που διακυβέρνησε τη χώρα δεν έπραξε το παραμικρό για το περιβάλλον. Είναι άλλωστε και η κυβέρνηση η οποία υπέγραψε τις συμφωνίες για τις γεωτρήσεις άσχετα αν μετά δεν ψήφισε στη Βουλή έχοντας περάσει στην αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμάται την οικολογική του συνείδηση όταν δεν βρίσκεται στην εξουσία αν και στην υπόθεση της απολιγνιτοποίησης δείχνει να τηρεί άλλη στάση ζητώντας να διατηρηθεί σημαντικό μέρος της παραγωγής του λιγνίτη.
Το οικολογικό αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ήταν μηδενικό. Με την έννοια της πλήρους απραξίας. Τι και αν έβαλε σε κυβερνητικά πόστα στελέχη από τους οικολόγους. Ουδέν έπραξε τιμώντας μόνο την παγκόσμια ημέρα. Σήμερα όμως, έχει σηκώσει τη σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος με… ιέρεια τη Ρένα Δούρου. Ειδικά μετά την πρώτη παρουσία του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ και το γεγονός πως μπήκε μπροστά στη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, ο ΣΥΙΡΖΑ ανακάλυψε εκ νέου την οικολογία.
Και όπως σε όλες τις περιπτώσεις θεωρεί πως οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν μνήμη ψαριού. Άλλωστε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέχρι τον Ιούλιο του 2019 Πρωθυπουργός ακολουθεί αυτή την τακτική σε όλες τις παρεμβάσεις του. Ειδικά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι συναντήσεις του δείχνουν πως δεν ορρωδεί προ ουδενός. Από τις προτάσεις για την οικονομία και την πλειοδοσία ακόμη και στη μείωση του ΦΠΑ που ο ίδιος είχε αυξήσει και αρνούνταν να μειώσει μέχρι τις πρόσφατες αναφορές στην υπόθεση της ΕΥΔΑΠ.
Η κλιματική αλλαγή άλλωστε είναι μια κρίση παγκοσμίου επιπέδου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στις κρίσεις, όπως έχει επενδύσει και στην νέα κρίση στην οικονομία, όπου όμως βλέπει τις παρεμβάσεις της Ε.Ε. και της κυβέρνησης να πιάνουν τόπο και τους πολίτες (σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις) να μην ενδίδουν.
Ήδη πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ προβαίνει σε επαναστατική γυμναστική. Με κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου στελέχη του υποστηρίζουν πως οι ανεμογεννήτριες για παράδειγμα πλήττουν περιβάλλον και τουρισμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ήταν σαφής στο μήνυμά του. Ότι πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση του κορονοϊού ήρθε στην παγκόσμια κοινότητα να μας βρει ενώ ήμασταν ήδη σε μια ευρύτερη, μεγαλύτερη και διαρκέστερη κρίση: την κλιματική κρίση».
Και αφού υπογράμμισε ότι «όλες μας οι αποφάσεις από εδώ και στο εξής που θα έχουν προφανώς ως στόχο την οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την κλιματική κρίση» τόνισε ότι «δεν μπορεί στο όνομα της καταπολέμησης της ύφεσης να ξαναγυρνάμε σε πολιτικές του παρελθόντος, που συρρίκνωναν το περιβάλλον, που αμφισβητούσαν την περιβαλλοντολογική προστασία».