Οικονόμου για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Αλλάζει την εικόνα στην Αν. Μεσόγειο

Οικονόμου για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Αλλάζει την εικόνα στην Αν. Μεσόγειο

Για σπουδαία εθνική επιτυχία, που αλλάζει την εικόνα, όχι απλώς στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Όπως είπε, μιλώντας στο Newsbomb.gr, πρόκειται για βήμα προς τη συγκρότηση μιας μορφής Ευρωστρατού.

«Πρόκειται για συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει στρατηγικά τη χώρα σε σημείο που δεν ήμασταν συνηθισμένοι να το βλέπουμε το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για σπουδαία εθνική επιτυχία, που αλλάζει την εικόνα, όχι απλώς στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό συμβαίνει για τρεις κυρίως λόγους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε αναλυτικά:

«Ο πρώτος είναι ότι με τη συμφωνία με τη Γαλλία, υπάρχει στο άρθρο 2 η ρήτρα της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση που ένα από τα δύο κράτη δεχτεί επίθεση από ξένη, από τρίτη δύναμη.

Η συμφωνία ισχύει πέρα και πάνω από τις υποχρεώσεις που δεσμεύουν τις δύο χώρες στους οργανισμούς που συμμετέχουν, ανεξαρτήτως, δηλαδή, τι δεσμεύσεις έχει η Ελλάδα και η Γαλλία στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους οργανισμούς. Είναι σπουδαίο και για λόγους ουσιαστικούς και για λόγους συμβολικούς -καθώς η χώρα μας υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα- να έχει αυτή τη συμφωνία με την πιο σημαντική στρατιωτικά δύναμη της Ευρώπης τη Γαλλία.

Ο δεύτερος λόγος της στρατηγικής αναβάθμισης είναι ότι το πολεμικό μας Ναυτικό αποκτά υπερσύγχρονα όπλα. Αποκτά ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στις φρεγάτες, πλήρως εξοπλισμένες στις διαστάσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για το Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι επίσης εξοπλισμένες με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει τόσο σε ό,τι αφορά την αντιαεροπορική άμυνα όσο και για την αντιμετώπιση των υποβρύχιων απειλών. Ο χρόνος στον οποίο θα προμηθευτούμε αυτές τις φρεγάτες είναι ένας χρόνος-ρεκόρ, δεδομένου ότι το 2025 και το 2026 θα έχουν παραδοθεί και θα ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο μιλάμε για συμφωνία ουσιαστικής στρατηγικής αναβάθμισης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, πέρα από τα οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα και τη Γαλλία, μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για αυτό που ονομάζουμε στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ένα βήμα αυτόνομο, ανεξάρτητο, ουσιαστικό  για μια κοινή αμυντική πολιτική της Ευρώπης, ίσως ένα βήμα προς τη συγκρότηση μιας μορφής Ευρωστρατού, κάτι που συζητιέται και που νομίζω ότι έχει αναδειχθεί ως αναγκαιότητα με βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες και το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Αυτά τα τρία βήματα συνιστούν τη στρατηγική αναβάθμιση της χώρας, ως τεράστια στρατηγική επιτυχία, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, έχοντας αντίληψη των γεγονότων, έτσι όπως «έτρεξαν» τις τελευταίες εβδομάδες, με αυτά που έγιναν και με τη συμφωνία των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, αξιοποίησε το «παράθυρο» της ευκαιρίας με το διεθνές του κύρος, με την προετοιμασία που έχει γίνει, με το δημοσιονομικό χώρο που δίνει η ελληνική οικονομία.

Αντιδράσαμε αστραπιαία και πετύχαμε μια σπουδαία Συμφωνία, τόσο σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς, γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς όρους όσο και σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς όρους της Συμφωνίας. Πήραμε τρεις φρεγάτες σε τιμή η οποία, όσοι γνωρίζουν την αγορά ξέρουν πολύ καλά ότι, είναι απολύτως συμφέρουσα και μάλιστα, πέρα από κάθε προσδοκία.  

Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, τα Rafale, οι φρεγάτες, οι συμφωνίες που είχαν προηγηθεί, η αμυντική Συμφωνία με τις Η.Π.Α., που βρίσκεται σε ένα ώριμο στάδιο προς ολοκλήρωση -και νομίζω ότι πολύ σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες, θα έχουμε θετικά νέα- αποτελούν μια ολοκληρωμένη πολιτική, μια ολοκληρωμένη συνισταμένη. Δείχνουν ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι πολυεπίπεδη και αποδεικνύεται στην πράξη αυτό που λέμε και εκπέμπουμε προς κάθε κατεύθυνση:

Η Ελλάδα, ψύχραιμα, με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα, πάντα σεβόμενη τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τους νόμους που διέπουν τις σχέσεις, αλλά και τις διαφορές μεταξύ πολιτισμένων κρατών τον 21ο αιώνα, είναι απολύτως έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση που θα βρει απέναντί της. Πολιτευόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύουμε την άμυνα και την αποτροπή της χώρας.

Έχουμε εξαιρετικά δραστήρια και κινητική εξωτερική πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Οι πρωτοβουλίες και το κύρος του πρωθυπουργού μάς επιτρέπουν να πετυχαίνουμε τέτοιου είδους ιστορικές συμφωνίες, αλλά και να καταγράφουμε επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα».

Οι θέσεις μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο

 

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Γ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η γεωγραφία έχει αναγκάσει τις δύο χώρες να ζουν σε συγκεκριμένη περιοχή. «Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς τη δυνατότητα, οι δύο χώρες να συνομιλούν. Αλίμονο, αν δεν συνομιλούν. Η χώρα μας έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις και την παραβατικότητα της Τουρκίας», σημείωσε.

«Οι θέσεις μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Εκτός από την κινητικότητα και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει στο διπλωματικό επίπεδο, συνάπτονται σχέσεις, συμμαχίες και ενημερώνεται υπεύθυνα η Διεθνής Κοινότητα, οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες, αλλά και το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας μέσα από τα φόρα που συμμετέχουμε», τόνισε και πρόσθεσε:

«Επίσης, ενισχύουμε κάθε στιγμή την αποτρεπτική μας δυνατότητα, εκπέμποντας ένα πολύ καθαρό και σαφές μήνυμα: Ψύχραιμα, αποφασιστικά και με αυτοπεποίθηση, ανά πάσα στιγμή, θα κάνουμε αυτά που πρέπει, προκειμένου να υπερασπιστούμε τη διεθνή νομιμότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα παντού.  Και, βέβαια, έχοντας μια ικανή δύναμη αποτροπής, για να λάβουν όλοι τα μηνύματα που θα πρέπει, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις».


Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Αρωγής


 

Όπως είπε. ο πρωθυπουργός πήγε στην Κρήτη αμέσως μετά από τις ανακοινώσεις στη Γαλλία για να βρεθεί δίπλα στους ανθρώπους, που από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξε η ζωή τους. Βρέθηκε εκεί για να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα για την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής και για να εκπέμψει τα μηνύματα που πρέπει.

Και σε αυτή τη φυσική καταστροφή, έχουμε την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού που θέσπισε και έχει λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά αυτή η κυβέρνηση. Πρόκειται για τον μηχανισμό της Κρατικής Αρωγής, για την  ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και την ανασυγκρότηση των περιοχών στην ολότητά τους.

Προβλέπονται γρήγορες και ταχείς διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις. Από την πρώτη στιγμή ο μηχανισμός καταγραφής των ζημιών έχει ενεργοποιηθεί. Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών βρέθηκαν την επόμενη κιόλας ώρα  στην περιοχή και συνεχίζουν με πολύ ταχείς ρυθμούς τις αυτοψίες, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

 

Σε ό,τι αφορά τις υπόνοιες για οποιεσδήποτε κερδοσκοπικές ή παράνομες κινήσεις ή πρακτικές που είναι τελείως αθέμιτες και πρέπει να ελέγχουν από τις αρμόδιες Αρχές, ανλεφερε λιτθ η κυβέρνηση ενθαρρύνει όποιον έχει την ευθύνη να ελέγξει  και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα.

Από εκεί και πέρα, πρόκειται για κίνηση της ΔΕΗ, η οποία είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της δυναμικής της ανάπτυξης, είπε. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, απλώς επιβεβαιώνει ότι είναι αγκυλωμένος στο παρελθόν και ταυτισμένος με ένα  μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΗ που ανήκει σε πολλές δεκαετίες πίσω.

Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τη ΔΕΗ μόνο μέσα από το πρίσμα και την οπτική λειτουργίας της εποχής του κ. Φωτόπουλου, με ό,τι αυτό συμβολίζει. Εμείς θεωρούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να κάνει επενδύσεις, πρέπει να ενισχύσει τη θέση της για πολύ συγκεκριμένους λόγους ανέφερε ο Γ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Πρώτον, για να αυξήσει στο μείγμα παραγωγής του ρεύματος τη συνδρομή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι καθοριστικής σημασίας αυτό, για να έχουμε καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια. Είναι σημαντικό για τη ΔΕΗ να μπορέσει να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγωγές.

Είναι οικονομικά σημαντικό για τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά.  Είναι σημαντικό για τη ΔΕΗ να βρει χρήματα και δύναμη να επενδύσει σε μια σειρά από δράσεις που συνδέονται με την ποιότητα των υπηρεσιών της και το περιβάλλον.

Αυτό δεν γίνεται σε κενό, απαιτεί επενδύσεις. Και βρίσκουμε χρήματα γι’ αυτές τις επενδύσεις, χωρίς να βάζει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος. Η περιουσία του Δημοσίου -παρά το ότι το ποσοστό του  θα είναι στο 34%- θα είναι μεγαλύτερης αξίας, θα είναι πολύ ενισχυμένη. Το Δημόσιο παραμένει ο ισχυρότερος μειοψηφικός μέτοχος, με τη δυνατότητα να διαδραματίζει και το ρόλο του management και να ελέγχει καθοριστικές αποφάσεις.

Ο στόχος και η φιλοσοφία είναι ο καταναλωτής να μπορεί να προμηθεύεται το ρεύμα σε ανταγωνιστικές και φθηνές τιμές και όχι μόνο όταν το Κράτος έρχεται να τον προστατεύσει, όπως πολύ πρόσφατα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου το 80% των ανατιμήσεων θα απορροφηθεί από την κρατική παρέμβαση.

Στόχος είναι να μπορεί η ΔΕΗ, ως στιβαρή και δυνατή επιχείρηση, παράγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ρεύμα από ΑΠΕ, διεισδύοντας και σε αγορές του εξωτερικού, να μπορεί με ορίζοντα, όχι ενός, αλλά πολλών χρόνων, δεκαετιών, να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και να μην είμαστε ευάλωτοι σε ακραίες διακυμάνσεις».

Για το ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

 

«Πρόκειται για τελείως απαράδεκτη κατάσταση, από διαφόρους που νομίζουν ότι μπορούν να δυναμιτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των παιδιών. Η πολιτεία δεν έμεινε απαθής», υπουγράμμισε ο κυβερνητικός εκπόσωπος και πρόσθεσε:

«Ό,τι και να είναι, είναι απολύτως καταδικαστέο. Είναι απολύτως καταδικαστέο εάν έχει ακροδεξιά ή φασιστικά χαρακτηριστικά ή τέτοιου είδους διαστάσεις. Δεν έχουμε καμία δυσκολία να το πούμε εμείς. Άλλωστε, κανείς ποτέ δεν πρέπει να ξεχνά ποιος ξεκίνησε τη δίκη και ποιος ολοκλήρωσε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Δεν μπορεί να είναι η ζωή των μαθητών, των μαθητών και των σχολείων έρμαιο τέτοιων νοοτροπιών και τέτοιων συμπεριφορών. Τα σχολεία είναι για να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα. Η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα κάνουν τη δουλειά τους.

Ήδη, πριν από λίγο, η υπουργός Παιδείας η κυρία Κεραμέως ζήτησε την επέμβαση του Εισαγγελέα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των νόμων που ισχύουν, προκειμένου να μην συνεχίζονται αυτά  και αντίθετα να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και να προστατευτούν και οι μαθητές».