Στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, η τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την ενεργειακή κρίση, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας, ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι θα δράσει αποφασιστικά, έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατες τιμές στο φυσικό αέριο.
Μάλιστα όπως είπε «φαίνεται, άλλωστε, απλά ότι και μόνο το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συζήτηση... έχει ήδη επηρεάσει την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα».
Καταργήθηκαν άβατα
Αναφερόμενος στις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το έγκλημα υιοθετεί και χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής, όπως είπε, είναι άξιο προσοχής ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση της μικρής, αλλά και της μεσαίας εγκληματικότητας.
Τόνισε ιδιαίτερα πως καταργήθηκαν μια σειρά από άβατα. Ενδεικτικά, «τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους τους και στους επισκέπτες τους. Επιπλέον, έγιναν αποφασιστικές παρεμβάσεις σε φοιτητικές εστίες που είχαν γίνει άντρο παραβατικών συμπεριφορών».
Για την τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της λογικής της συζήτησης και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. «Βεβαίως είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις μας, είμαστε ανυποχώρητοι στα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η παρατεταμένη πολιτική της Τουρκίας, των προκλήσεων, των ανυπόστατων ισχυρισμών είναι εντελώς αδιέξοδη» σημείωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι από την Πράγα και μετά και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ υπήρξε από την τουρκική πλευρά μια ένδειξη ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι πρέπει να συζητάμε και να αφήσουμε στην άκρη τα περιβόητα «Μητσοτάκης γιοκ» κλπ, όπως είπε.
«Έχει διαμορφωθεί με την έγκριση του ευρωπαϊκού συμβουλίου ένα πλαίσιο κυρώσεων σε ό,τι αφορά την Τουρκία που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή εφόσον παραστεί ανάγκη και κριθεί σκόπιμο» πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Τόνισε πως «δεν υποκύπτουμε στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, φυλάσσουμε τα σύνορά μας και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να ζήσει ο ελληνικός λαός συνθήκες σαν αυτές που είχαμε στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης».
«Οι Έλληνες συμπεριφέρονται με συνέπεια απέναντι στην παράδοση που έχουμε ως λαός, σεβόμενοι την ανθρωπιστική διάσταση και σώζουν ανθρώπινες ζωές. Αυτή η τακτική μας είναι η καλύτερη απάντηση σε όποια προπαγάνδα προσπαθεί να στήσει η απέναντι πλευρά» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία και ολοκληρώνεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα.
Τόνισε πως μέσω του προγράμματος αντιμετωπίζονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας, «συμβάλλοντας στους εθνικούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης».
Προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης σε 534 χιλ. αγρότες
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης 2022, για όσους το δικαιούνται. Οι αγρότες από σήμερα μπορούν να προχωρούν στην ανάληψη των χρημάτων τους. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης φτάνει στα 657 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 534 χιλ. δικαιούχους.
«Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, είναι ένα κομβικό μέρος του συνολικού μας σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας που αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας, αλλά που πλήττει και τον πρωτογενή τομέα. Η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν συνθήκες απέναντι στις οποίες κανείς και πάντως σίγουρα και οι Έλληνες παραγωγοί δεν θα μείνουν μόνοι τους. Για να αντέξουμε την πίεση, χρειαζόμαστε ακμαίο και παραγωγικό ελληνικό πρωτογενή τομέα και θα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για να τον στηρίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.