Του Τάσου Ευαγγελίου
Ωμή παρέμβαση στη λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση, μέσα από την οποία αποκαλύπτεται ότι είχε συνεννοηθεί μαζί του για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο Π. Καμμένος, ενώ παράλληλα δίνει εντολή στον κ. Βούτση να απευθυνθεί στο επιστημονικό συμβούλιο ανοίγοντας θέμα «αμφισημίας» του σχετικού άρθρου τασσόμενος εμμέσως με την άποψη του πρώην εταίρου του.
Την ίδια ώρα που δηλώνει πως δεν είναι «εκβιαζόμενος» από κανέναν δίνει κατευθύνσεις στον Πρόεδρο της Βουλής αφενός να μην προχωρήσει σε αλλαγές στον Κανονισμό (που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του εκάστοτε προέδρου) και ταυτόχρονα να απευθυνθεί στον επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής για να γνωμοδοτήσει επί του άρθρου που προβλέπει πότε διαλύεται και υπό ποιες προϋποθέσεις μια κοινοβουλευτική ομάδα.
«Για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής», αναφέρει επί λέξη ο πρωθυπουργός στην επιστολή του που σημειωτέον δεν την έχει αποστείλει εκ μέρους έστω ως προς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εκληφθεί ως πρόταση αλλά από το Μαξίμου.
Ο Αλ. Τσίπρας αδειάζει πλήρως τον Πρόεδρο της Βουλής, που έχει κατηγορηθεί κατ'' επανάληψη ως κομματάρχης, αναφέροντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε θέμα αλλαγής στον κανονισμό και ο Ν. Βούτσης ενστερνίστηκε τις απόψεις τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία (ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής είπε μόλις χθες ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές όχι στον κανονισμό αλλά με κάποια ενδεχομένως νομοθετική ρύθμιση).
Η εντολή του να μην αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία τελικά αποτελεί ευθεία παρέμβαση στον ρόλο του Προέδρου της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Βούτσης φέρεται να άγεται και να φέρεται ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής από τον πρωθυπουργό και μάλιστα επισήμως. Η Βουλή έχει δικό της προϋπολογισμό και δικό της κανονισμό ακριβώς για να μην υπάρχει παρέμβαση του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Αυτό που πάντως θέλει προσοχή είναι τα περί αμφισημίας. Μέχρι στιγμή μόνο ο Πάνος Καμμένος φέρεται να κάνει κάποια διαφορετική εκτίμηση ως προς το περιεχόμενο του άρθρου 15. Ο ίδιος ο Νίκος Βούτσης από την αρχή δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Ενδεχομένως να έχει ήδη ενημερωθεί άτυπα από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής.