Τέσσερα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό απευθύνει η "Ώρα Αποφάσεων", καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση. Και υπογραμμίζει πως "η ελαφρότητα, η έλλειψη αισθήματος ευθύνης για τη χώρα και η απουσία προγραμματισμού είναι ο πραγματικός συνδετικός κρίκος αυτής της Κυβέρνησης".
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Ο "Μαύρος Σαρωνικός" αποτελεί μείζον πλήγμα, περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό και βέβαια, επιβεβαιώνει πλήρως την ανικανότητα της Κυβέρνησης
Η κυβέρνηση, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει τα υπάρχοντα σχέδια (από το 2002) και να εφαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες που ισχύουν για κρίσεις αυτού του είδους.
Η κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν πρωτόγνωρη, καθώς οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει αντιμέτωπες με καταστάσεις διαρροής πετρελαίου σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, και μάλιστα στον Σαρωνικό κόλπο (βλέπε La Guardia -1994, Kriti Sea – 1996, Φραγκολίμανο – 1997).
Οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν γρήγορα και δίκαια αλλά τώρα προέχει το ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Θέτουμε λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από τον Πρωθυπουργό, δημοσίως και στη Βουλή, ως συντονιστή του Κυβερνητικού έργου, ώστε οι πολίτες να κρίνουν έργα και όχι από την σοβιετικού τύπου καθησυχαστική προπαγάνδα.
Ποιες ήταν οι κινήσεις που έγιναν, ποια Υπουργεία και ποιοι Εθνικοί και Ευρωπαϊκοί οργανισμοί ειδοποιήθηκαν και πότε;
Θα ανακοινωθεί ποτέ το σχέδιο (Αction Plan) για ”Γαλάζιο Σαρωνικό” όπως συμβαίνει στον αναπτυγμένο κόσμο;. Ποιος είναι επικεφαλής του συντονισμού; Ο Πρωθυπουργός πόσο ακόμα θα κρύβεται πίσω από τους υπουργούς του, αγνοώντας τους πολίτες;
Με δεδομένη την αδυναμία του εθνικού προϋπολογισμού, ποια είναι τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και Ταμεία αντιμετώπισης κρίσεων για την αποζημίωση των πάσης φύσεως πληγέντων;
Ποιες ενέργειες προβλέπονται άμεσα για την οργανωμένη κινητοποίηση δήμων και πολιτών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα, στις ακτές της Αττικής και των νησιών;
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συστηματικά τα τελευταία 2,5 χρόνια, απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση όφειλε για να προλάβει και να αντιμετωπίσει την καταστροφή, να παρουσιάσει action plan με κατανομή έργου στο Κράτος, στην Αυτοδιοίκηση στα Πανεπιστήμια, στους εξειδικευμένους οργανισμούς, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στην κοινωνία των πολιτών. Το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει υποστεί τέτοιου βαθμού διαταραχή που θα χρειαστούν, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, από 3 μέχρι 10 έτη για να αποκατασταθεί, ανάλογα με τις μεθόδους αντιρρύπανσης που θα επιλεγούν και βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι θα ενεργοποιηθούν όλοι οι πιο πάνω συντελεστές.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πέραν της θαλάσσιας ρύπανσης και τις απροσδιόριστες συνέπειες στο περιβάλλον, έχουμε την συνεχιζόμενη καταστροφή των ακτών, με δραματικές συνέπειες στους περιοίκους και την ποιότητα της ζωής τους, στους επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης, τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, τις παραθαλάσσιες τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, την Αθήνα και την Αττική.
Η Ώρα Αποφάσεων πιστεύει ότι τα τόσα αναπάντητα ερωτήματα σε ένα μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα αφορούν όλους τους Έλληνες, πιστοποιούν ότι οι όποιες παθογένειες του παρελθόντος επιδεινώνονται και ότι η ελαφρότητα, η έλλειψη αισθήματος ευθύνης για τη χώρα και η απουσία προγραμματισμού είναι ο πραγματικός συνδετικός κρίκος αυτής της Κυβέρνησης".